Annons
Analys

Jenny Nordberg:Eget val av fakta leder till snabb smittspridning

USA är på god väg att få det största utbrottet av mässling på 25 år. Smittskyddsmyndigheten har redan räknat 700 fall i hälften av USA:s delstater, och smittan sprider sig snabbt. Det inträffar mitt i en tid när var och en bestämmer själv vad som är fakta om vaccinationer.

Under strecket
Publicerad

Gabriella Barzola, 7 år, håller upp en skylt vid en demonstration för att slippa vaccinering.

Foto: AP
Foto: AP

Charvel Candon, från Vancouver, visar upp en bild på sitt barn efter en vaccination.

Foto: AP

Gabriella Barzola, 7 år, håller upp en skylt vid en demonstration för att slippa vaccinering.

Foto: AP
Gabriella Barzola, 7 år, håller upp en skylt vid en demonstration för att slippa vaccinering.
Gabriella Barzola, 7 år, håller upp en skylt vid en demonstration för att slippa vaccinering. Foto: AP

Nio av tio som inte själva är vaccinerade och utsätts för viruset blir då smittade

NEW YORK. Mässling är ett fascinerande litet virus. När en enda person smittas går det snabbt – inkubationstiden är mer än en vecka, och de som drabbas kan bli så svart sjuka att de hamnar på sjukhus.

En person som sätter sig i ett väntrum kan direkt sprida det till alla som sitter där, eftersom viruset kan ligga kvar i luften långt efter att den som är sjuk har gått därifrån.

För att förhindra ett större utbrott måste därför vårdpersonal och hälsomyndigheter försöka spåra alla som varit i kontakt med den smittade – eller ens befunnit sig i rummet – så snabbt som möjligt. Tänk då att den smittade har tagit bussen eller tunnelbanan från sjukhuset. Det blir svårt att stoppa.

Annons
Annons
Foto: AP

Nio av tio som inte är vaccinerade och utsätts för viruset blir då smittade. Även de som är vaccinerade utsätts för risk, eftersom ett vaccin inte ger ett hundraprocentigt skydd.

Det riktigt farliga är ju dock inte att i övrigt friska barn, ungdomar eller vuxna drabbas. De blir friska, även om det är lätt att också få lunginflammation och bli ganska sjuk.

Men för dem som redan är sjuka eller har nedsatt immunförsvar är det värre. Till exempel för barn som genomgår cancerbehandling. Eller barn som inte kan vaccineras på grund av svåra allergier. Det kan också vara farligt för gravida kvinnor, äldre, och svårt sjuka att utsättas för mässlingvirus.

Foto: AP

År 2000 förklarades mässling – tack vare att de flesta vaccinerat sig – vara utplånad i USA. Några enstaka fall dök upp varje år bland människor som kom in från andra länder.

Men nu, i en tid där alla fakta är relativa och konspirationsteorierna frodas, tycker sig många föräldrar ha kommit på något alldeles eget: att vaccin är skadligt och farligt, och att medier och läkemedelsbolagen har en hemlig uppgörelse om att tvinga på folk medicin. Att vaccin – trots att motsatsen bevisats många gånger – kan leda till autism, kroniska sjukdomar eller allergier.

Den som istället letar efter ”bevis” online för att vaccin är farligt är snart övertygad om att små barn kan dö på fläcken och måste skyddas till varje pris. Och precis som med politik eller vilken annan fråga som helst numera har anti-vaccinationsrörelsen ett antal mycket förmögna anhängare som finansierar organisationer som effektivt ”informerar” om ”alternativa medicinska fakta”.

Annons
Annons

För att göra det extra effektfullt fokuserar dessa organisationer ofta sin propaganda på grupper som är mer isolerade från resten av samhället, som religiösa samfund eller områden med hög invandring från en specifik plats.

Flera rabbiner har gått ut och sagt att det visst går bra att vaccinera barn och att det inte finns några religiösa invändningar mot det.

För när en hel grupp vägrar vaccination blir det ännu farligare. Flera ultraortodoxa judiska områden i Brooklyn har nu drabbats av ett utbrott där mer än 300 personer är sjuka. Det började med ett enda barn som smittats under en resa till Israel, och spreds sedan via fullpackade lekplatser.

New York har därför nu utfärdat ett officiellt nödläge, där man har stängt flera skolor och satt upp stora röda stoppmärken utanför många offentliga lokaler – den som har feber eller prickar får inte ens gå in där. De har också beordrat hälsovårdsmyndigheter att försöka genomföra tvångsvaccinationer för att stoppa smittan.

Om detta har det då förstås genast blivit bråk, eftersom New York också har också en lag som medger undantag av religiösa skäl.

Vilka exakt de religiösa skälen är, vad de går ut och om de verkligen förbjuder vaccinering är omdiskuterat bland de ortodoxa själva. Flera rabbiner har gått ut och sagt att det visst går bra att vaccinera barn och att det inte finns några religiösa invändningar mot det.

Nästan alla amerikanska delstater har denna sorts undantag för religiösa skäl, där barn som är ovaccinerade ändå tillåts gå i skolan. Men 17 delstater i USA tillåter också ett slags ”samvetsinvändning” från föräldrar mot att barn vaccineras. Det vill säga att föräldern helt enkelt inte tror på eller är emot vaccin av någon anledning som de är helt övertygade om. Ungefär två procent av USA:s skolelever är inte vaccinerade, och andelen har stadigt stigit de senaste åren.

Annons
Annons

Charvel Candon, från Vancouver, visar upp en bild på sitt barn efter en vaccination.

Foto: AP
Charvel Candon, från Vancouver, visar upp en bild på sitt barn efter en vaccination.
Charvel Candon, från Vancouver, visar upp en bild på sitt barn efter en vaccination. Foto: AP

Europa hade ett ordentligt utbrott av mässling förra året, och hittills i år har Världshälsoorganisationen WHO noterat en global ökning på 300 procent mot förra året.

Finland fick förra året en lag om tvångsvaccinering av vårdpersonal som arbetar med högriskgrupper som små barn, gamla människor och svårt sjuka. Förra året upptäcktes också ett mindre utbrott på ett sjukhus i Göteborg och i Sverige är det inte alls självklart att vaccinationer ska gälla alla och att det allmännas bästa ska gå före individens val. För att skydda barn var tvångsvaccineringar på förslag även i Sverige, men det har hittills blivit nej.

Sällan blir striden mellan det kollektiva och det individualistiska så tydlig, och i vår tid kommer det även att handla om vad som vetenskapen belagt, och vad folk räknar som sina personliga fakta. Jag känner flera vaccinationsvägrande föräldrar både i USA och Sverige som är helt övertygade om att de har rätt.

Det är ofta samma personer som brukar ha lite egensinniga ”hälsohack” som de berättar om: de äter en väldigt speciell typ av kost, eller utesluter vissa ämnen helt, även för sina barn. Detta har de ofta researchat fram själva med hjälp av olika sorters alternativmedicinska utövare. De är ofta väl-googlade när de besöker vanliga läkare, och uttrycker gärna skepsis mot traditionell medicinsk behandling.

Så är det en slump att mässling plötsligt sprids snabbare nu än för tio år sedan?

Nej. Det finns kanske inget mer symboliskt uttryck för en tid där var och en själv bestämmer vad som är fakta, vem som går att lita på, och om det verkligen finns ett ”ena sidan” och ett ”andra sidan” i alla situationer. Då går inte ens något som var utplånat – ett problem vi redan gjort oss av med – säkert från att ifrågasättas.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons