Annons

Egypten invigde katedral och moské

Egyptens största katedral och en ny moské har öppnats i Egyptens nya administrativa huvudstad.
Egyptens största katedral och en ny moské har öppnats i Egyptens nya administrativa huvudstad. Foto: Amr Nabil/AP/TT

Egyptens president Abd al-Fattah al-Sisi har öppnat landets största katedral och en ny moské i landets nya administrativa huvudstad.

Under strecket
TT
Publicerad

Öppnandet av katedralen ägde rum under den ortodoxa julaftonen i söndags. Några timmar senare hölls där en midnattsmässa.

Kopter är den största kristna minoriteten i Mellanöstern och katedralen ses som ett tecken på ökad tolerans i det övervägande muslimska landet.

Runt 10 procent av Egyptens nära 100 miljoner invånare är kopter och har länge ansett sig diskriminerade av lagar som gynnar muslimer. Kopterna har de senaste åren även drabbats hårt av militanta extremister, bland annat IS.

Utländska högt uppsatta personer, bland dem palestiniernas president Mahmud Abbas och Arabförbundets generalsekreterare Ahmed Abul Gheit, medverkade vid det högtidliga öppnandet och satt bredvid presidenten.

– Det här är ett viktigt ögonblick i vår historia. Vi är ett och vi kommer att fortsätta vara ett, sade al-Sisi i ett tal och syftade på egyptiska kristna och muslimer.

– I dag ser vi att ni har uppfyllt det här löftet och vi bevittnar ett stort öppnande vid detta högtidliga tillfälle, sade den koptisk-ortodoxa kyrkans påve Tawadros II.

Mer än 8 000 människor får plats i katedralen medan den nya moskén rymmer nästan dubbelt så många. Båda ligger i den nya, hittills namnlösa, administrativa huvudstaden runt 4,5 mil öster om Kairo.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons