Eirik Stubø läste fiolsofi på universitet innnan han började regissera.
Eirik Stubø läste fiolsofi på universitet innnan han började regissera. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Eirik Stubø – prisad regissör och ifrågasatt chef

Under Eirik Stubøs tid på Dramaten har hans uppsättningar hyllats, samtidigt som det stormat en hel del kring teatern. Men vem är egentligen Eirik Stubø?

Publicerad

Bakgrund

Eirik Stubø föddes den 16 juni 1965 i Narvik, Norge. Han är utbildad regissör vid Statens Teaterhøgskole i Oslo där han tog sin examen 1995. Mellan 1997 och 2000 var han chef på Rogaland Teater i Stavanger där han bland annat regisserade Lars Noréns ”Rumäner”.

Den norske regissören och teaterchefen är gift med skådespelaren Kirsti Stubø. Hans pappa Thorgeir Stubø var jazzmusiker, vilket både lillasyster Kjersti Stubø och lillebror Håvard Stubø också är.

Vägen till regisserandet gick via studier i filosofi. I en intervju med SvD från 2014 gav han sin syn på teater.

– Det är en existentiell protest mot allt som är tomt, tillfälligt, kallt och arbiträrt. En protest mot all villkorlighet som livet består av.

Efter reklamen visas:
Varför avgår Eirik Stubø?

.

Chef för Nationaltheatret i Norge

Eirik Stubø har vunnit ett antal priser som regissör.
Eirik Stubø har vunnit ett antal priser som regissör. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Som 35-åring blev Eirik Stubø ny chef för Nationaltheatret i Oslo. En tjänst han hade mellan åren 2000 och 2008. I samband med den beskrev hans nya arbetsgivare honom som en nytänkande, duktig och djärv teaterchef som ska ha varit den person som skådespelarna på Nationaltheatret helst ville ha som ny ledare.

2009 vann han det norska teaterpriset Heddaprisen, i kategorin bästa regi, för Henrik Ibsens ”Rosmersholm” som spelades på Nationaltheatret. Han vann även det norska Kritikerprisen för samma uppsättning samt för Jean Racines ”Andromake” som spelades på Det Norska Teatret.

Annons

För ”Vildanden”, som producerades på Nationaltheatret, men som spelades i New York, mottog Stubø det prestigefyllda Off-Broadway-priset, OBIE Award, för bästa regi 2007.

.

Regissör på Stadsteatern i Stockholm

Perioden som teaterchef på Kulturhuset Stadsteatern blev kortlivad för Eirik Stubø.
Perioden som teaterchef på Kulturhuset Stadsteatern blev kortlivad för Eirik Stubø. Foto: Tomas Oneborg

Efter att ha regisserat ett antal uppsättningar på Kulturhuset Stadsteatern som ”Stillheten” (2011), ”Onkel Vanja” (2012) och ”Körsbärsträdgården” (2013) tillträdde Eirik Stubø mot slutet av 2013 som teaterchef för institutionen.

Men tiden där blev kort och i maj 2014 lämnade norrmannen sitt uppdrag för att istället leda verksamheten på Dramaten, där han redan 2011 hade satt upp en samtida tolkning av Molières ”Misantropen”.

I samband med den överraskande utnämningen till Dramatenchef sa Kulturhuset Stadsteaterns vd Benny Fredriksson att det skulle bli spännande att följa Stubø som Dramatenchef.

Annons

– Jag beklagar självklart samtidigt att Eirik Stubøs tid som teaterchef för Kulturhuset Stadsteatern endast blev drygt sex månader lång. Vår historia går långt tillbaka i tiden och Eirik har som regissör varit med och format teatern till vad den är idag.

.

Dramatenchef sedan 2015

 Eirik Stubø har varit vd och konstnärlig ledare för Dramaten sedan 2015.
Eirik Stubø har varit vd och konstnärlig ledare för Dramaten sedan 2015. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Sedan januari 2015 är Eirik Stubø vd och konstnärlig ledare för Kungliga Dramatiska Teatern. Han har ett sexårigt förordnande på teatern som går ut 2021.

Som ny på posten berättade han för SvD om sina planer.

– Jag vill ju bjuda in fler utländska regissörer och spela fler utländska dramatiker. Dessutom vill jag utöka antalet pjäser på repertoaren.

Under sin tid som Dramatenchef har Stubø också hunnit med att regissera fem uppsättningar, bland dem de hyllade ”Den goda viljan (2016) och Oidipus/Antigone (2017). Senast var det Erland Josephsons ”En natt i den svenska sommaren” (2018).

Annons

Eirik Stubøs tid som ansvarig har också kantats av en del turbulens. Från metoo och #tystnadtagning till reaktionerna som kommit efter dokumentären om Josefin Nilsson.

Efter reklamen visas:
Ordförande: Det är olika typer av arbetsmiljöproblem

.

Turbulensen på Dramaten

Ljusmanifestation för Josefin Nilsson utanför Dramaten.
Ljusmanifestation för Josefin Nilsson utanför Dramaten. Foto: Hans Shimoda/TT

Under Metoo-hösten 2017 gick 703 kvinnor från film- och teatervärlden samman i uppropet #tystnadtagning och berättade om sexuella övergrepp och trakasserier som de bevittnat eller utsatts för. En del av vittnesmålen rörde Dramaten.

I samband med det sa Stubø till SvD att han inte kände igen sig i bilden som förmedlades. Han framhävde att många vittnesmål gick långt tillbaka i tiden och ansåg att Dramaten hade en bra plan mot diskriminering och trakasserier.

– Jag kan inte se att man ursäktar dåligt beteende av manliga genier i särskild grad i dag. Men är det så är det självklart helt fel.

Till följd av kritiken ställdes Stubøs uppsättning av ”Den goda viljan” in.

I november 2018 skrev SvD om att ett trettiotal medarbetare sagt upp sig. Däribland de som ledde det nya jämställdhetsarbetet. Istället för en förändring efter #tystnadtagning menade flera medarbetare att ledningen inte lyssnade på sina anställda.

Under de senaste veckorna har det återigen varit turbulent kring Dramaten. Startskottet blev dokumentären ”Josefin Nilsson – Älska mig för den jag är”. I den framgår det att hon misshandlades av sin dåvarande pojkvän på 90-talet.

I samband med att dokumentären visades ägde en ljusmanifestation rum utanför Dramaten eftersom mannen som misshandlade Josefin Nilsson arbetade där.

Teaterförbundet och flera skådespelare har uttalat kritik mot Dramatens ledning, som de inte anser har gjort tillräckligt för att följa handlingsplanen där man stipulerar en nolltolerans mot trakasserier och våld.

Efter reklamen visas:
Dramatens nya vd om läget på teatern

Eirik Stubø har vunnit ett antal priser som regissör.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 1 av 4

Perioden som teaterchef på Kulturhuset Stadsteatern blev kortlivad för Eirik Stubø.

Foto: Tomas Oneborg Bild 2 av 4

Eirik Stubø har varit vd och konstnärlig ledare för Dramaten sedan 2015.

Foto: Fredrik Sandberg/TT Bild 3 av 4

Ljusmanifestation för Josefin Nilsson utanför Dramaten.

Foto: Hans Shimoda/TT Bild 4 av 4