Annons

Ekdal äntligen skadefri och i god form

Hemsökt av skador i höstas och när han spelade var det i ett klubblag som krisade ordentligt hemma i Hamburg.

Men då är då och nu är nu.

Och Albin Ekdal mår?

– Tack, bara bra. Och formen är bra.

Under strecket
TT
Publicerad

Albin Ekdal.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Albin Ekdal.

Foto: Fredrik Sandberg/TT
Albin Ekdal.
Albin Ekdal. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Backa bandet till augusti och mittfältsankaret tvingades säga nej till Janne Anderssons debut som förbundskapten och VM-kvalstarten mot Nederländerna.

Foten höll inte.

Och när det drog ihop sig till mötet med Frankrike på Stade de France i mitten av november hade samtalen om hur hans kropp mådde flyttat till ljumskarna. Ekdal klev av i andra halvlek efter en tapper insats men efteråt var han på allvar rädd för hur illa det var.

Till TT sade han då:

– Klart att jag är orolig eftersom jag var mycket skadad. Jag har inte känt mig hundraprocentig på länge. Det är inget optimalt läge.

I tyska bundesliga har man sedan länge konstaterat de goda konsekvenserna av att ha ett längre vinteruppehåll och för Ekdal kom det lägligt. Den senaste tiden har han spelat samtliga matcher i ligan och klubben distanserar sig sakta men säkert från den negativa kvalplatsen.

Annons
Annons

Och så fick han göra mål nyligen, mot Hertha Berlin. Även för en mittfältare och speluppbyggare är det en upplyftande händelse. Men viktigast av allt är att han är skadefri och inte längre bär på en gnagande oro över om kroppen ska hålla.

– Just vid matchen mot Frankrike hade jag ont i ljumsken och en skadad fot. Nu har jag kunnat träna och spela i 90 minuter i matcherna utan att ha några problem.

– Det känns äntligen som om kroppen börjar bli van vid det.

Finns det en risk för att du måste genomgå en operation till sommaren?

– Det är inte helt uteslutet, men just nu känns det mycket bättre och då väljer jag att inte fokusera på det.

En frisk Ekdahl i form ses som given i landslaget.

Hur ser du själv på det?

– Jag har spelat mycket när jag varit frisk. Det är klart att det känns som att jag har goda möjligheter att få spela nu när kroppen känns bra. Jag ser det som en konkurrenssituation, men samtidigt är mina kort starka eftersom jag spelat mycket, säger han.

Frågan Janne Andersson måhända bollar med är vem han ska sätta bredvid Ekdal på det centrala mittfältet i lördagens VM-kval hemma mot Vitryssland.

– Jakob (Johansson) gjorde det väldigt bra mot Frankrike, (Oscar) Hiljemark spelar vecka ut och vecka in i Serie A och samma sak med "Seb" Larsson i Premier League.

Hade det varit ett svårt val om du varit förbundskapten?

– Det tycker jag eftersom alla fyra spelar vecka ut och vecka in och alla har gjort det bra i sina klubblag. Det ska vara svåra val för en förbundskapten, annars vore det någonting fel på spelarna.

På onsdagens träning matchades Ekdal med Hiljemark.

Vad drar du för växlar av det?

– Jag ska inte vara dum och säga att jag inte såg det ni såg, men det är tre dagar kvar till match och mycket som kan hända.

Seger på lördag ser Ekdal som ett måste.

– Utan att ha någon större koll på motståndet vågar jag säga att vi är ett bättre lag. Vi kan kräva av oss själva – och svenska fans kan förvänta sig – att vi ska ta tre poäng. Det är vårt mål. Går vi in och gör ett hundraprocentigt jobb ska vi vinna, säger Ekdal.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons