Annons

Ekdal: "Klarat av sådana här bataljer förut"

På väg mot EM i kväll? Albin Ekdal har en positiv magkänsla.
På väg mot EM i kväll? Albin Ekdal har en positiv magkänsla. Foto: Janerik Henriksson/TT

En kokande arena och ett hemmalag som förväntas attackera från första sekund.

Det är förutsättningar som spelarna välkomnar och gillar inför EM-kvalets "måstematch" mot Rumänien.

– Den här gruppen har klarat av sådana här bataljer förut, säger mittfältaren Albin Ekdal.

Under strecket
Anders Wallin / TT
Publicerad

Svensk seger i kvällens kvalmöte med Rumänien säkrar en plats i sommarens EM-slutspel. Oavgjort kan också räcka men då krävs tre poäng i hemmamatchen mot Färöarna på måndag.

Om det blir förlust på Nationalstadion i Bukarest?

Ja, då har landslaget inte längre avgörandet i egna händer.

Matchen målas därför upp som en måstematch för Sverige – och det är precis den bilden som spelarna vill ha framför sig när de kliver in på den fullsatta arenan i den rumänska huvudstaden.

– Många som har spelat liknande matcher. Vi vet vad det betyder och vi har alltid lätt att tagga igång inför sådana här uppgifter. Om det är något man är orolig för så är det i alla fall inte självförtroendet eller motivationen inför en sådan här match, säger Albin Ekdal.

– Magkänslan säger att vi vinner. Den här gruppen har klarat av sådana här bataljer förut. Det känns som att vi är i bra form och har flera nyckelspelare i bra form. Det känns bra.

Sedan förbundskapten Janne Anderssons intåg efter EM-slutspelet i Frankrike 2016 har landslaget ställts inför liknande matcher – och lyckats.

Annons
Annons

+ 2–1-seger hemma mot Frankrike i VM-kvalet. Ola Toivonens sena avgörande innebar till slut att Sverige blev tvåa i gruppen – alldeles före Nederländerna – och säkrade playoff-spel.

+ 1–0 och 0–0 i playoff-mötet med Italien. Jakob Johanssons mål på Friends arena gav Blågult det försprång som behövdes inför returen i Milano.

+ 1–0 borta mot Turkiet i Nations League. Andreas Granqvist satte 1–0 på straff i 71:a minuten och gav hopp om en möjlig gruppseger. Hemmamötet med Ryssland säkrade sedan topplaceringen – och resulterade i en räddningsplanka för att nå EM.

– Tryggheten i vår fotboll tror jag är den stora anledningen till att vi lyckats prestera i de matcherna. Men det spelar ingen roll vad vi gjorde för ett år sedan om vi inte går ut och presterar mot Rumänien, säger Sebastian Larsson.

– Vi har en väldigt stark tro på oss själva men också en ödmjukhet. Vi vet att vi inte kan komma hit och prestera på 80 procent. Då blir det väldigt jobbigt. Vi måste nå nära vårt max, då har vi bra möjligheter. Men det måste göras på planen. Det är inget man bara kan stå här och säga.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons