Annons

Ekdal: "Med mina mått mätt känns det bra"

Albin Ekdal.
Albin Ekdal. Foto: Erik Simander/TT

En kropp som varit mer trasig än hel de senaste åren sätter många frågetecken inför VM.

Men Albin Ekdal är förhoppningsfull.

– Får jag träna de här tre veckorna utan problem kan jag spela 90 minuter i varenda match. Det skulle vara skönt för min inre ro att få känna mig hel, säger han.

Under strecket
TT
Publicerad

Problemet, historiskt sett:

Det är sällan landslagsmittfältaren sluppit dem, problemen. Albin Ekdals karriär har de senaste åren mest handlat om upprepade skador och missade matcher. På sina håll och kanter fick förbundskaptenen Janne Andersson också kritik för att han gav plats i VM-truppen åt den skadebenägne 28-åringen.

Frågan om Ekdals fysiska status kom förstås upp på Anderssons presskonferens när landslaget samlades i Stockholm på onsdagen.

– Ständigt denna Albin vi pratar om, men av fullt förståeliga skäl eftersom det är en så bra fotbollsspelare. Är han hel och frisk är han en viktig spelare för oss. Min känsla nu är att Albin är bättre förberedd än någonsin under mina år och jag har varit med i snart två år.

– Peppar, peppar så känns det bättre med Albin än på flera år och vi hoppas så klart att det håller i sig.

Några timmar senare, efter den lätta och lekfulla träningen på Stadion, den gamla OS-borgen vid Valhallavägen, kontrar Ekdal.

– Jag har varit skadad mycket under Jannes period, så det säger egentligen inte så mycket, men med mina mått mätt känns det bra. Det är sällan hundra procent, men jag känner mig nöjd med dagsläget i alla fall. Formen känns okej. Jag har inte spelat mycket på sistone utan i stället tagit hand om min kropp. Vi har några veckor på oss att slipa på formen, så jag är inte orolig för det.

Annons
Annons

För första gången i klubbens historia rasade Hamburger SV ur Bundesliga. Det har på alla sätt varit en jobbig säsong.

– Det slutade på ett sätt som ingen ville, men efter de senaste fem, sex, sju åren var det väl ingen större överraskning. Samtidigt måste jag vara professionell när jag kommer hit och enbart fokusera på landslaget och på VM.

Det är inte svårt. Klubblagsbiten är lagd åt sidan, frågor om var han spelar nästa säsong viftar han bort. Hans första VM som spelare lyfter humöret – och det var en skadefri och förhoppningsfull Ekdal som checkade in på spelarhotellet.

Det går åt rätt håll.

– Jag har försökt ta bort det som har hämmat mig den senaste tiden, jag har varit noggrann med träning och hela den biten och gett mig själv förutsättningar för att hålla mig hel under VM.

Den senaste tidens speluppehåll har varit till hans fördel.

– Jag tror att det har betytt mycket. Det har varit hetsigt i Hamburg med skador under i stort sett hela min period där. Kroppen har aldrig riktigt fått återhämta sig. Nu fick jag några veckor där jag kunde bygga upp mig långsammare och då ger det resultat.

Vad är nyckeln för att Sverige ska gå vidare?

– Första matchen mot Sydkorea. Det laget kanske är det svagaste på papperet. Får vi en bra start kan allt hända. Får vi inte det blir det svettigt mot Tyskland, men den här gruppen har stort självförtroende och vi har visat att vi kan spela på en hög nivå.

Hur pratar man i Tyskland om Sverige?

– En munsbit, så klart. Med all rätt är de kaxiga. De ska vinna mot Sverige alla dagar i veckan, egentligen, vilket är ganska skönt att höra. Då blir man sugen på att smälla dit dem. Jag hoppas att vi kan få med oss en poäng.

Vad betyder VM för dig?

– Det ska bli sjukt häftigt, man kanske få nypa sig i armen om man få spela. Det är ett tungt lass att bära, men jag gör det gärna. Jag ger gärna det svenska folket och oss själva en grym sommar, säger han.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons