Annons

Expert: ”USA:s fel om avtalet kollapsar”

Donald Trump under sitt tal om läget mellan USA och Iran på onsdagen.
Donald Trump under sitt tal om läget mellan USA och Iran på onsdagen. Foto: Evan Vucci/AP

Nu finns ett nytt hot som triggats av Irankrisen: kärnvapenkapprustning till följd av att kärnenergiavtalet med Iran kollapsar. Det säger svenske nedrustningsexperten Rolf Ekéus. Iran höll fast vid avtalet långt efter att USA lämnat det, visar atomenergiorganet IAEA:s protokoll.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Konflikten mellan USA och Iran kan leda till en kapprustning menar nedrustningsexperten Rolf Ekéus.

Foto: Patrik C Österberg/TT
Foto: Nasser Nasser/AP

Ingenjörer arbetar med en tungvattenreaktor nära Arak i Iran. Bilden är från 23 december 2019.

Foto: TT

GENÈVE ”Iran får aldrig skaffa kärnvapen så länge jag är president”, sa Donald Trump på onsdagen efter att den akuta krisröken tycks ha lagt sig. Men risken är att det blir precis tvärtom – att Irandramat utlöser en global kärnvapenkapprustning. Det varnar nedrustningsexperter som SvD talat med.

En av dem är tidigare ambassadören Rolf Ekéus. Han var på 1990-talet ordförande för FN:s nedrustningskommission för Irak som övervakade Iraks avveckling av biologiska och kemiska vapen samt kärnvapenrobotar, och ledde svenska nedrustningsförhandlingar i Genève under 1980-talet. Han har gjort komplicerade vapeninspektioner, fört kniviga förhandlingar med Saddam Hussein och tampats med trilskande amerikaner.

Veckans kris mellan USA och Iran får honom att känna en liknande oro som på den tiden. Han påpekar att bortom risken för militär konfrontation gror risken för något lika hotfullt: en kapprustning med världens värsta vapen.

– Nu ökar det politiska trycket på Iran att bygga vidare på sitt kärnvapenprogram – att gå i Nordkoreas spår. Iranierna har grundteknologin. Detta vore djupt olyckligt och skulle drabba många länder i regionen samt USA och otaliga människor i världen, säger Rolf Ekéus.

Annons
Annons

Konflikten mellan USA och Iran kan leda till en kapprustning menar nedrustningsexperten Rolf Ekéus.

Foto: Patrik C Österberg/TT

– Då kommer länder som Saudiarabien, Gulf-länderna, Egypten, Libyen, Turkiet och andra vilja följa efter. Flera länder i arabvärlden kan komma att vända sig till Pakistan för att få teknologin. Vi står inför en klar risk att världen tvingas in i en farlig kärnvapenkapprustning.

Han tillägger att Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman för ett par månader sedan reste till Pakistan:

– Få verkar ha reagerat på detta men jag blev väldigt orolig och upprörd, säger Ekéus.

Konflikten mellan USA och Iran kan leda till en kapprustning menar nedrustningsexperten Rolf Ekéus.
Konflikten mellan USA och Iran kan leda till en kapprustning menar nedrustningsexperten Rolf Ekéus. Foto: Patrik C Österberg/TT

Risken för en kärnvapenkapprustning finns i den hotande kollapsen av kärnenergiavtalet JCPOA mellan Iran och de fem permanenta medlemmarna i FN:s säkerhetsråd plus Tyskland - ett avtal vars syfte är att hindra Iran från att skaffa kärnvapen. Det är också denna överenskommelse som är grunden för konflikten mellan dagens USA och Iran.

När avtalet slöts i schweiziska Lausanne 2015 efter tolv års tunga förhandlingar var jublet öronbedövande under kristallkronorna och president Barak Obama sken av stolthet.

Men Donald Trump var aldrig lika imponerad, och lovade redan under valrörelsen att riva upp avtalet med Iran. Den åttonde maj 2018 gjorde han slag i saken och USA lämnade Iranavtalet. Som skäl angavs att Iran hade hemliga kärnvapenprogram enligt israelisk underrättelsetjänst. Israels premiärminister Benjamin Netanyahu uppgav att man hade bevis för ”tusentals hemliga dokument om kärnanläggningar”. USA hävdade också att Iran bröt mot avtalet bakom kulisserna – och sedan dess har spänningarna kring kärnvapenfrågan ökat mellan USA och Iran.

Annons
Annons
Foto: Nasser Nasser/AP

– Avtalet gav Iran en tydlig väg och möjlighet att skaffa de där kärnvapnen, sa USA:s utrikesminister Mike Pompeo på tisdagen.

Foto: Nasser Nasser/AP

Men faktum är att Iran inte brutit mot kärnenergiavtalet sedan det startade formellt den 16 januari 2016 framtill 4 mars 2019, enligt det internationella atomenergiorganet IAEA. SvD har gått igenom samtliga protokoll och rapporter av IAEA:s vapeninspektörer och där upprepas samma sak under denna tidsperiod : ”Iran lever upp till sina kärnenergirelaterade åtaganden och det är viktigt att landet fortsätter så”. Samtidigt har man noga tillagt att man ”fortsätter utvärdera om det finns odeklarerade anläggningar och aktiviteter i Iran”.

Det är först ett år efter att USA lämnat avtalet och dessutom infört tuffa sanktioner, som det börjar krackelera när Iran försiktigt börjar återuppta sitt kärnvapenprogram. Fullt förståeligt, enligt Rolf Ekéus.

– Iran hade hållit ett avtal som motparten fullkomligen struntat i. Samtidigt fortsatte motsidan att straffa dem för något de inte hade gjort. Det är klart att de var tvungna att markera, annars hade de varit patetiska, säger Ekéus.

– Därför är det också helt och hållet USA:s fel om avtalet kollapsar – med risk för ökad global kärnvapenupprustning som följd.

Annons
Annons

Ingenjörer arbetar med en tungvattenreaktor nära Arak i Iran. Bilden är från 23 december 2019.

Foto: TT

Kan inte Iran ha fuskat och brutit mot avtalet bakom ryggen på vapeninspektörerna genom att gömma material?

– Det är möjligt att de har fuskat men personligen tror jag inte att de varit så dumma. De fick ett förmånligt avtal som skulle leda till lyfta sanktioner. Jag känner utrikesminister Zarif personligen och tror att han handlat enligt spelreglerna.

– Men nu är avtalet på väg att kollapsa. Det vi ser idag är rena dödsryckningar. Någon måste ta ledningen för att rädda det, kanske kan Frankrikes president Emmanuel Macron göra något.

Den franska nedrustningsexperten och Mellanösternanalytikern Marc Finaud hyser liknande farhågor om ny kapprustning.

– Dagsläget är väldigt spänt, men varken USA eller Iran vill ha en militär konfrontation. Däremot är risken överhängande att denna kris blir början på en kollaps av Iranavtalet – med kärnvapenupprustning som följd, säger Marc Finaud.

Ingenjörer arbetar med en tungvattenreaktor nära Arak i Iran. Bilden är från 23 december 2019.
Ingenjörer arbetar med en tungvattenreaktor nära Arak i Iran. Bilden är från 23 december 2019. Foto: TT

Han varnar också för att en diplomatisk uppgörelse om Nordkoreas kärnvapen kommer att bli snudd på omöjlig om Iranavtalet dör. ”Hur ska Nordkoreas ledare kunna lita på USA som trovärdig motpart efter detta ? ” påpekar Finaud.

Men han understryker att Iranavtalet ännu inte kan dödförklaras. Iran har noga deklarerat för omvärlden de fem steg man tagit från avtalet hittills i respons till att USA dragit sig ur och infört sanktioner, förklarar han. Bland annat har Iran ökat lagren av låganrikat uran bortom 300 kilo -  men det är fortfarande långt från tusentals kilo före avtalet. Iran har också börjat anrika uran bortom gränsen på 3,76 procent i avtalet - men det är under fem procent som är en kritisk tröskel. Iran har även ökat antalet centrifuger över de 5000 som är gränsen i avtalet – men det är långt under 10 000 operationella centrifuger före avtalet.

– Trump har klagat på att avtalet skulle löpt ut inom tio-femton år för vissa begränsningar. Nu har gränserna brutits efter bara fem år på grund av honom. Det var knappast det han ville uppnå.

– Men allt som Iran hittills har gjort i sitt kärnenergiprogram som bryter mot avtalet går att vända. Därmed kan Iranavtalet räddas och kapprustningen hejdas om den politiska viljan finns.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons