Annons

Börje Ekholm avslöjar Ericssons hemliga mål

Börje Ekholm, Ericsson, är hoppfull om 5G-marknadens möjligheter.
Börje Ekholm, Ericsson, är hoppfull om 5G-marknadens möjligheter. Foto: Tomas Oneborg

Först 2025 kommer Ericsson leverera sin fulla vinstpotential. Det säger vd Börje Ekholm till SvD och flaggar för att marginalerna då är väsentligt högre än idag. Skälet: 5G-marknaden kommer bli mycket mer lukrativ än vad många förstår.

Under strecket
Publicerad

Ericsson brädade marknadens förväntningar på de flesta punkter med sin rapport för det tredje kvartalet. Samtidigt höjde telekombolaget försäljningsmålet för nästa år till 230-240 miljarder mot tidigare 220.

Marginalmålet för nästa år lämnades oförändrat. Lönsamheten ska fortsätta vara högre än 10 procent av försäljningen – något såväl analytiker som storägaren Cevians Christer Gardell ser som lågt ställt.

Börje Ekholm bekräftar att Ericsson har ett ganska bra svängrum att hantera flera osäkra faktorer, däribland investeringsbehov och utrullningen av 5G nästa år, och nå målet.

– Vi behåller marginalmålet på minst 10 procent. Då kan vi absorbera de investeringar vi gör för att stärka vår marknadsposition och att den första generationens 5G-produkter har en sämre kostnadseffektivitet initialt. Men vi tar också höjd för en hel del kostnader för att bygga upp vår Internet of things-plattform där vi idag växer dubbelt så snabbt som marknaden.

Marginalmålet på medellång sikt förtydligades i rapporten till 12–14 procent i rörelsemarginal, upp från tidigare minst 12 procent.

Annons
Annons

Kan ni egentligen tjäna mer än vad ni uppger – det ser ut som att ni sätter ett tak på lönsamheten?

– Jag vill bygga ett starkare företag på fem-tio års sikt. Men vi såg också att när vi 2017 pratade om en tioårsplan inte gav någon komfort till marknaden och då satte vi delmål år 2020 och 2022. Dessa är delmål för att nå ett mycket starkare Ericsson 2025 och framåt.

Ekholm är tydlig med att hans fokus nu ligger på hur tillväxt och lönsamhet ser ut 2025 snarare än att maximera marginalerna 2019 eller 2020.

– Vi ser möjligheter att investera i en starkare marknadsposition. Detta kommer givetvis ge en viss motvind på kort sikt, men skapar också en enorm möjlighet att delta i den mycket större marknaden för 5G, som kommer komma inom fem-tio år.

Det låter som att du på kortare sikt hellre lägger pengar på forskning och utveckling än att öka vinsten?

– Det är inte en fråga om vad man hellre gör, utan om vad som skapar mest värde.

För oss är ditt 2025 ändå ett tomt blad. Vad har du skrivit på din skiss över målen för 2025?

– Väsentligen högre tal…

Alltså väsentligen högre än ert marginalmål på 12–14 procent på medellång sikt?

– Ja. Man får komma ihåg två saker. För det första att man inte kan äta marginal till frukost utan det viktiga är antalet kronor på sista raden. Så det är klart att det är det vi satsar på att maximera. Så för oss är det bättre att ha ett större bolag som tjänar mer pengar 2025.

Det viktiga tycks därmed inte vara marginalen i sig utan var det slår igenom på sista raden. Börje Ekholms positiva framtidssyn beror till största delen på möjligheterna i 5G–marknaden – enligt honom betydligt större och mer lukrativ än den rådande bild som finns idag.

Annons
Annons

– Framförallt ser vi att 5G skapar enormt stor marknadspotential mot industri och företag. Vi ser att marknadsdefinitionen för 5G är mycket större än för 4G, säger han och fortsätter:

– Den andra delen är att vi också ser att privatpersoner får nya applikationer, gaming (spel, reds anm.) , AR (artificiell intelligens) och VR (virtuell verklighet) . Men vi pratar också om det som man kan kalla fast trådlös uppkoppling. Där man levererar bredband hem via mobilnätet. Vi ser att 5G kan bredda hela marknaden.

Tuff konkurrens och lönsamhetspress har präglat telekomsektorn de senaste åren. Börje Ekholm ser dock en ljusning.

– Vår marknad är egentligen en väldigt attraktiv marknad, vilket är lite annorlunda mot hur det sett ut de senaste åren.

Ericssons försäljning steg 6 procent till 57,1 miljarder kronor, främst tack vare ett lyft i Nordamerika och Nordostasien. Men justerat för bland annat valutaeffekter ökade försäljningen med mer blygsamma 3 procent. Ericssons nya mål är baserade på en dollarkurs på 9,50 kronor.

Nordea pekar i sin prognos på att kronan kommer förstärkas till 9 kronor per dollar i slutet på nästa år. Förändrar det situationen för er?

– Vi kan ju inte påverka det, vi är tagare av valutan. Vi får väl räkna om målen om det är så att valutan skulle vara väldigt annorlunda, både upp och ned, från det vi har sagt, säger Börje Ekholm som inte vill spekulera i hur kronan kommer röra sig.

Prognoserna är också lagda före extraordinära kostnader, som Ericsson rapporterat i varje kvartal i över ett decennium.

Kan Ericsson leverera ett kvartal utan extraordinära kostnader?

– Att prata om vinst före omstruktureringskostnader är lite som resultatet före kostnader, säger Börje Ekholm och fortsätter:

– Det är ju en del av vår verksamhet, så då krävs det att vi särredovisar det. Många bolag redovisar till och med egna vinstmått och det blir då svårt att jämföras med dem om vi skulle redovisa allting som ordinarie kostnader. Vi får säkert anledning att titta på det.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons