Annons

Mikael Törnwall:Ekholm sitter säkert med ordförande Leten

Börje Ekholm sitter säkrare som vd när Ronnie Leten tar över som ordförande. Ericssons valberedning meddelade valet av Leten på måndagsmorgonen. Hans jobb blir att effektivisera och öka lönsamheten, men den digitala strategin får andra ta hand om.

Under strecket
Publicerad

Ericssons vd Börje Ekholm.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Ericssons vd Börje Ekholm.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman
Ericssons vd Börje Ekholm.
Ericssons vd Börje Ekholm. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Det var många som blev besvikna när de insåg att Ericsons styrelse kommer att ledas av en person som kan mer om gruvmaskiner och kylskåp än om basstationer och 5G.

Det är ingen hemlighet att drömkandidaterna inte precis stått på kö för att ta över klubban i Ericsson. Flera tilltänkta personer ska ha tackat nej till att ens vara kandidater. Så det ligger nära till hands att se valberedningens förslag som en nödlösning. Det fanns ingen som kan branschen, så det fick bli någon som i vart fall kan stora företag, ungefär.

De är förmodligen en grov förenkling.

Med stor sannolikhet måste de dryga 100 000 anställda också vara beredda på att det kommer nya nedskärningar.

Naturligtvis är det så att Ericssons styrelse är betjänt av telekomkunnande och förståelse för digitalisering. Styrelsen har inte alltid haft ett överflöd av det. Det sägs att när Lars Ramqvist var vd och senare ordförande kunde han göra lite som han ville eftersom ingen annan i syrelsen hade en aning om vad bolaget höll på med.

Annons
Annons

Å andra sidan har valberedningen sett till att öka styrelsens branschkunnande genom att plocka in Ericssons förre Networks-chef Kurt Jofs som ledamot.

Ännu viktigare är troligen att Ronnie Leten besitter en annan kompetens som det faktiskt inte finns ett överföd av i bolaget, och det är hur man skapar lönsamhet i en pressad bransch. Atlas Copco var med Leten som vd bäst i klassen när det gäller lönsamhet. Vitvaruföretaget Electrolux har i decennier verkat i en bransch med pressade marginaler.

Telekom har i historiskt perspektiv varit en högmarginalbransch och har först på senare år känt av samma prispress som många andra industrier. Inget tyder på att 5G kommer att ge samma skjuts för marginalerna som en gång 3G och 4G. Då är det helt nödvändigt att i styrelsen ha kompetens kring effektivisering och rationalisering.

Man behöver inte gå längre tillbaka i tiden än 2003, när Carl-Henric Svanberg rekryterades till vd-jobbet från låstillverkaren Assa Abloy. Ordförande var då den tidigare Electrolux-chefen Michael Treschow.

Även om Svanberg har kritiserats för sina strategival senare i sin karriär på Ericsson så får han goda betyg för hur han lyckades öka lönsamheten i bolaget.

Det är samtidigt tydligt att Ronnie Letens uppdrag inte är att tänka ut en ny riktning för Ericsson. Vd Börje Ekholms strategi från i mars i år ligger fast, och Leten ska se till att den förverkligas.

I vart fall på kort sikt innebär utnämningen rimligen också att alla spekulationer om att Ekholm snart kommer att lämna vd-jobbet nu kan läggas åt sidan. Huvudägarna hade knappast tagit risken att först utse en telekom-rookie som ordförande för att sedan kort därefter sparka vd:n.

Annons
Annons

En annan slutsats man kan dra är att Ronnie Leten basar över ett företag som ska bli mindre innan det kan börja växa igen. 2016 omsatte Ericsson 222 miljarder kronor. Räkna med en fortsatt vikande efterfrågan de kommande åren. Det i kombination med utförsäljning av icke-kärnverksamheter innebär att omsättningen kan komma att sjunka ner mot 175 miljarder eller mindre innan det vänder.

På säljlistan finns bland annat sorgebarnet Media. Samtidigt ska de olönsamma tjänsteverksamheterna inom Network Rollout och Managed Services renodlas och effektiviseras.

Med stor sannolikhet måste de dryga 100 000 anställda också vara beredda på att det kommer nya nedskärningar. På tjänstesidan kommer det dock till stor del att slå mot personal utanför Sverige.

Dessutom kan Ronnie Leten få ytterligare en tuff uppgift och det är att övertyga redan missnöjda ägare att acceptera en stor nyemission. Enligt SvD Näringslivs källor är ambitionen fortfarande att bolaget ska klara sig utan att mer pengar från marknaden, med det kan ändra snabbt. Saker som skulle kunna tvinga fram en nysmission är till exempel ett mångmiljardskadestånd till USA för misstänkta mutaffärer eller om 5G tar fart senare än väntat.

Det är inte ett lätt jobb som Ronnie Leten har tagit på sig.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons