Annons

Ekman om Akademien: "Blivit sektliknande"

Författaren Kerstin Ekman. Arkivbild.
Författaren Kerstin Ekman. Arkivbild. Foto: Maja Suslin/TT

Kerstin Ekmans stol i Svenska Akademien står tom sedan slutet av 80-talet. Nu beskriver hon institutionen som "sektliknande".

Under strecket
TT
Publicerad

Författaren Kerstin Ekman har inte varit delaktig i Akademiens arbete sedan 1989 och uppger för Dagens Nyheter att hon via brev anmälde sitt utträde. Trots det har hon fortfarande officiellt stol nummer 15.

Hon är inte den enda vars stol i Svenska Akademien står tom – Lotta Lotass berättade nyligen för Borås Tidning att hon sedan 2015 inte varit en del av Akademiens arbete.

– Det vore bra om de kunde välja in nya ledamöter på de två tomma stolarna, så att Akademien återigen får syre och nytt folk. Men det blir väldigt svårt att komma åt den här slutna institutionen som till slut blivit sektliknande, säger Kerstin Ekman till Dagens Nyheter.

Horace Engdahl har efter en debattartikel som publicerades i Dagens Nyheter, där professor emeritus i civilrätt Claes Sandgren kräver att de tidigare ständiga sekreterarna Horace Engdahl och Peter Englund avgår, uppgett för TT att ett frivilligt utträde inte är möjligt enligt regelverket.

Kerstin Ekman säger till tidningen att hon blev upprörd när hon läste att inte heller Lotta Lotass fått lämna Akademien.

– Det är helt vansinnigt att det inte ska vara möjligt i en demokrati och modern stat, säger hon till DN.

I sin debattartikel hävdar Claes Sandgren även att flera ledamöter på senare år själva har fått några av Akademiens finaste priser, men enligt Engdahl stämmer inte det. I ett mejl till TT skrev han tidigare under onsdagen: "I början av 2000-talet beslöt Akademien att hädanefter inte ge några priser eller andra belöningar till sina egna ledamöter, och det är en princip som har upprätthållits sedan dess".

Kerstin Ekman säger till Dagens Nyheter att problemet är att det inte finns någon insyn i Akademiens beslut.

– Vi har ingen aning om han tog det beslutet själv på onsdagsmorgonen eller om Akademien tog det mycket tidigare, säger hon till tidningen.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons