Annons

Johan Carlström:Gyllene chans att prisa kvinna missades

Män står återigen högst upp på pallen. Det stod klart efter att två amerikaner vunnit ekonomipriset till Alfred Nobels minne. Men det lär inte dröja länge förrän en kvinna får priset.

Under strecket
Publicerad

Paul Romer, ekonomiprofessor på New York University.

Foto: Yorick Jansen/Belga photo/AP Bild 1 av 1

Paul Romer, ekonomiprofessor på New York University.

Foto: Yorick Jansen/Belga photo/AP Bild 1 av 1
Paul Romer, ekonomiprofessor på New York University.
Paul Romer, ekonomiprofessor på New York University. Foto: Yorick Jansen/Belga photo/AP

Prisets grundare kunde knappast ha hittat på ett mer invecklat namn. Sveriges Riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne. Så heter priset, som i folkmun brukar kallas Nobelpriset i ekonomi.

I år gick priset till två amerikanska forskare – William Nordhaus och Paul Romer. Priskommitténs intentioner var tydliga. Att lyfta fram betydelsen av klimatfrågan och behovet av bättre teknologi för att bekämpa den globala uppvärmningen – och samtidigt lyfta fler människor ur extrem fattigdom.

William Nordhaus har vigt sin karriär åt att titta på hur klimatförändringar påverkar ekonomin. Modellen tog femton år att utveckla och används av beslutsfattare världen över för att beräkna fördelarna och kostnaderna för ekonomin när man minskar utsläppen.

Annons
Annons

William Nordhaus har sagt att hans viktigaste insikt efter flera decenniers forskning är att det måste kosta betydligt mer för företag och hushåll att släppa ut växthusgaser om man vill bekämpa klimatförändringarna.

Om priset inte höjs dramatiskt finns inte tillräckliga incitament för åtgärder som gör att den globala medeltemperaturen inte ökar med mer än 2 procent innan 2100 – ett mål som nästan 200 stater kommit överrens om.

Genom att öka skatten på växthusgaser skulle länder kunna investera stora pengar i teknologi som minskar utsläppen, samtidigt som befolkningen växer och får en allt bättre ekonomi.

Det är här som ekonomipristagaren nummer två kommer in i bilden.

Paul Romer, som tidigare varit chefsekonom på Världsbanken, har utvecklat en teori som visar hur viktiga satsningar på forskning och utbildning är för att utveckla ny teknologi som kan lyfta världsekonomin mot nya höjder.

På måndagens presskonferens tackade han priskommittén för att ha lyft miljöfrågan.

– Många tror att det kommer att vara så dyrt och svårt att skydda klimatet att de bara vill ignorera problemet. Jag hoppas att priset i dag kan hjälpa alla att inse att människor har förutsättningar att uträtta stora saker.

Hubert Fromlet, tidigare chefsekonom på Swedbank, har i många år listat de hetaste kandidaterna. Han var i stora drag nöjd med priskommitténs val, men tyckte att den missade en gyllene chans att ge priset till en kvinna.

Esther Duflo, ekonomiprofessor på MIT i USA, hade nämnts som en möjlig vinnare. Hon har länge forskat kring hur man minskar fattigdomen i utvecklingsländer. Hennes doktorsavhandling visade att en stor skolsatsning i utvecklingslandet Indonesien ledde till högre löner.

Eftersom både Nordhaus och Romers forskning kan kopplas till utvecklingsländer menar Hubert Fromlet att de hade kunnat dela priset med Esther Duflo. Men priskommittén tyckte annorlunda.

Den brista sanningen består. Bara en kvinna har någonsin vunnit ekonomipriset. Trycket ökar dock hela tiden på kommittén att lyfta fram en kvinna. Det är förhoppningsvis bara en tidsfråga innan en kvinna återigen står som vinnare av världens mest prestigefulla pris i ekonomi.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons