Annons

Bedömare: Risken för hård brexit inte över

Cathrine Danin, ekonom på Swedbank.
Cathrine Danin, ekonom på Swedbank. Foto: Anders Ahlgren och Virginia Mayo/TT

Trots torsdagens besked att EU och Storbritannien har enats om ett avtal för hur britterna ska lämna unionen kvarstår risken för en hård brexit. Det menar Cathrine Danin, seniorekonom på Swedbank,

Under strecket
Publicerad

Alexandra Stråberg, chefsekonom på Länsförsäkringar

Efter hårda förhandlingar har EU och Storbritannien enats om ett brexit-avtal.

– Detta är goda nyheter, äntligen, säger Alexandra Stråberg, chefsekonom på Länsförsäkringar.

Europa har det ganska tufft ekonomiskt och brexit har tyngt det läget.

– Detta lättar upp, det är bara bra, säger Alexandra Stråberg.

Redan innan beskedet om ett avtal hade kronan en stark dag, detta sedan SCB medgett att arbetslösheten troligen är lägre än de officiella siffrorna.

När sedan brexit-avtalet blev känt stärktes kronan ytterligare. Kronan, som på senare tid har handlats upp mot 10 kronor mot dollarn, handlades vid 16-tiden på 9:70 mot den amerikanska valutan. Det brittiska pundet handlades då för 12:44 kronor.

– Detta ger ju en trygghet, och det värsta som marknaden vet är osäkerhet. Storbritannien är inte vår viktigaste handelspart, men det handlar om Europa och ju mindre osäkerhet desto bättre, säger Alexandra Stråberg.

Hon menar att båda parter har velat mötas hela tiden.

– EU har velat få till ett avtal eftersom man vill ha ett samarbete med Storbritannien. Men det måste svida lite, eftersom annars skulle fler länder säkert välja att lämna EU, säger hon.

Annons
Annons

Alexandra Stråberg, chefsekonom på Länsförsäkringar

Samtidigt konstaterar hon att detta inte är klart.

– Boris Johnson har fortfarande den svåra uppgiften att sälja in avtalet på hemmaplan, säger Alexandra Stråberg.

Alexandra Stråberg, chefsekonom på Länsförsäkringar
Alexandra Stråberg, chefsekonom på Länsförsäkringar

Samma problematik lyfts av Cathrine Danin, ekonom på Swedbank. Hon pekar på att det nordirländska partiet DUP på torsdagen sagt att de inte kommer stödja det nya brexitavtalet i det brittiska parlamentet.

Det innebär att det finns en risk för att Boris Johnsons avtal inte får tillräckligt stöd vid omröstningen på lördag.

– Johnson behöver locka över några av de som har lämnat partiet och sannolikt också några från Labour, samt få med sig DUP, säger Cathrine Danin.

Cathrine Danin menar att det är för tidigt att ropa faran över – för om underhuset på lördag inte lyckas rösta igenom avtalet kommer de britterna att behöva be EU om en förlängning av brexit-förhandlingarna bortom den 31 oktober.

– Då börjat allt om igen och osäkerhetsmomenten kommer finnas kvar, säger hon.

Om och när de brittiska politikerna väl har godkänt ett avtal börjar dessutom svåra, detaljerade handelsförhandlingar mellan Storbritannien, EU och andra länder.

Enligt torsdagens avtal har EU och britterna till slutet av 2020 att enas om en ny handelsrelation. Till dess vet inte företag vilka regler som kommer gälla efter att Storbritannien lämnat EU:s inre marknad. Osäkerheten riskerar leda till att de skjuter upp investeringar, vilket inte är bra för ekonomin.

Samtidigt går det fortfarande inte att utesluta risken för en avtalslös brexit, som över en natt skulle innebära kraftigt höjda tullar mellan EU och Storbritannien.

Om till exempel en förlängning av brexit-förhandlingarna skulle kunna leda till nyval i Storbritannien finns det en teoretisk risk att EU-fientliga partier får en majoritet i parlamentet.

– De skulle kunna driva igenom en hård brexit. Så risken finns kvar och läget är fortfarande osäkert. Men sannolikheten att det blir en hård brexit innan den 31 oktober är väldigt låg, säger Cathrine Danin, på Swedbank.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons