Annons

Ekonomer: ”Bäst för börsen om Trump vinner”

Republikansk seger i mellanårsvalet, ja tack. Så resonerar världsmarknaden, enligt Maria Landeborn, sparekonom på Danske Bank.

– Det mest börspositiva är om republikanerna får behålla sin majoritet, säger hon i Ekonomistudion.

Under strecket
Publicerad

Maria Landeborn, sparekonom på Danske Bank, och Martin Guri, chefsstrateg på Kepler Cheuvreux.

Foto: SvD

Maria Landeborn, sparekonom på Danske Bank, och Martin Guri, chefsstrateg på Kepler Cheuvreux.

Foto: SvD
Efter reklamen visas:
Ekonomistudion Politisk turbulens

På tisdag går USA till mellanårsval – och resultatet kan få tydliga effekter på ditt sparande. För världens börser råder det nämligen ingen större tvekan om saken, menar Maria Landeborn, sparekonom på Danske Bank. Republikansk seger är att föredra.

– Då kan Donald Trump fortsätta med den agenda han redan driver, säger hon.

Samtidigt har Trump, som ställer upp i presidentvalet om två år, ett incitament att hålla den goda konjunkturen vid liv i USA, menar hon.

– Det finns en chans att han öser på med ännu mer stimulanser och det skulle vara positivt för marknaden i närtid. Det kommer ju att bygga på budgetunderskottet i USA, så på sikt finns ju en risk, men kortsiktigt är det bra för marknaden.

Maria Landeborn, sparekonom på Danske Bank, och Martin Guri, chefsstrateg på Kepler Cheuvreux.
Maria Landeborn, sparekonom på Danske Bank, och Martin Guri, chefsstrateg på Kepler Cheuvreux. Foto: SvD

Martin Guri, chefsstrateg på Kepler Cheuvreux, menar också att ”amerikanerna på Wall Street” inte vill se demokraterna förstöra den republikanska agendan. Samtidigt varnar han också för att en republikansk förlust kan leda till att Trump ilsknar till ytterligare i de pågående handelskonflikterna.

Annons
Annons

– Valet i USA är oerhört viktigt, dels för att få se om den republikanska majoriteten bryts. I så fall kan man räkna med att reformerna som republikanerna vill genomföra inte blir av, att demokraterna kommer att blocka allting, säger han, och fortsätter:

– Om det sker, har Donald Trump inte så mycket mer att göra på hemmaplan. Då kan han ägna sig åt två saker: krig och handelsbråk. Förhoppningsvis kommer han inte att starta några krig, men däremot kommer handelsfrågan att komma väldigt mycket i fokus.

Som småsparare gäller det dock att inte förivra sig och sälja sina innehav av oro för valet – inte minst då världens börser just nu ser ut att vara på väg uppåt, efter oktobers isbad.

– Sitt lugnt i båten. Det ser stabilt ut, generellt sett. Har du en portfölj med 50–50 aktier och räntepapper, kanske det till och med är läge att rebalansera, alltså köpa mer aktier. Det är billigare nu att köpa aktier än det var innan det här raset, säger Maria Landeborn – och får medhåll avv Martin Guri:

– Du ska ha precis som tidigare, inte ändra så mycket. Börsen kommer att svänga i framtiden också, det får man räkna med.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons