X
Annons
X

Ekonomer: Nu är det läge att pruta på bolånet

Nu är det prutläge på bolånemarknaden. Bankerna ökar gapet mellan de utannonserade listräntorna och de faktiska snitträntorna. För den aktiva konsumenten finns det en chans att spara tusenlappar.

Publicerad
Christina Söderberg, sparekonom på Compricer.
Christina Söderberg, sparekonom på Compricer. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Från och med den 1 juli redovisar bankerna varje månad ett snitt av den ränta som deras bolånekunder faktiskt betalar.

När bankerna hade släppt oktobersiffrorna på fredagen var trenden tydlig. Snitträntorna faller.

Det är betydligt fler banker som har sänkt än höjt snitträntan på bolån med tre månaders bindningstid. Bland storbankerna är det bara Nordea som har höjt sin snittränta. Det innebär att det blir ett större spann mellan lägsta och högsta snittränta. Men det blir även ett större gap mellan de utannonserade listräntorna och de faktiska snitträntorna.

Annons
X

– Det betyder att det finns en ännu större prutmån i dag. Den som inte prutar riskerar att förlora ännu mer, säger Compricers sparekonom Christina Söderberg.

**Hon rekommenderar **bolånekunder att jämföra sin egen ränta med bankernas snitträntor.

– Utgå från att du ska nå ett erbjudande som ligger lägre än snitträntan, om det inte går ska du ifrågasätta varför och fråga efter vad som krävs för att nå dit.

Hon rekommenderar den som inte orkar förhandla att vända sig till de mindre bankerna som många gånger ligger lägre både vad gäller list- och snitträntor.

Jämför din ränta på Räntekartan svd.se

Även Fredrik Nordquist, rådgivare på Konsumenternas Bank- och finansbyrå, pekar på betydelsen av att vara aktiv som kund när marknaden rör på sig.

– Då är det viktigt att hålla koll och se så att man ligger rätt i pris. Om man inte gör det gäller det att använda sig av konkurrensen på marknaden och se över möjligheten att byta bank.

I veckan höjde statliga SBAB sin utannonserade listränta, vilket ännu inte syns i de redovisade listräntorna. I oktober ändrade ingen bank sin listränta. Flera ekonomer pekar nu på att listräntorna successivt riskerar att tappa i värde vid jämförelser mellan banker.

– Man kan ifrågasätta vad listräntorna har för syfte. Om de inte ändrar sig men prutmånen blir bättre så känns de närmast onödiga, säger Christina Söderberg.

Guldläge att byta bank enligt SvD:s Joel Dahlberg. Se klippet nedan:

Efter reklamen visas:
Guldläge för ett bankbyte
Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X

Christina Söderberg, sparekonom på Compricer.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X