Annons

Ekonomerna: Här är bästa tipsen inför deklarationen

Gör det bara! Nu, hellre än i sista minuten. Det är ett av experternas tips till den som skyr att ta tag i sin deklaration. SvD har samlat deras bästa tips, steg för steg – och till sist, värdefulla avdrag du inte får missa.

Publicerad

Johanna Kull, sparekonom på Avanza.

Foto: Karl Gabor Bild 1 av 1

1 / 10

Efter reklamen visas:
Bästa tipsen inför deklarationen

1. Gör det bara! Och gör ändringar i efterhand

Johanna Kull, sparekonom på Avanza.
Johanna Kull, sparekonom på Avanza. Foto: Karl Gabor

För den som inte ännu deklarerat är det hög tid, särskilt om du ska göra några ändringar eller tillägg (och som syns i den här genomgången, är det förmodligen smart att göra det). Johanna Kull, sparekonom på Avanza, tipsar:

– Skjut inte på det så att du tvingas sitta med stressad och trött kvällen innan. Då ökar risken för fel. Även om du har en väldigt enkel deklaration finns det ingen anledning att vänta till sista sekund, säger hon – och påpekar att det finns möjlighet att göra ändringar i efterhand.

– Skulle du komma på att du missat något har du ändå fram till 2 maj på dig att justera och godkänna deklarationen på nytt. Det är alltid den senast godkända som gäller.

Annons
Annons

Emma Persson, sparekonom på Länsförsäkringar.

Foto: Adrian Leopoldson Bild 1 av 1

2 / 10

2. Passa på att vårstäda ekonomin

Emma Persson, sparekonom på Länsförsäkringar.
Emma Persson, sparekonom på Länsförsäkringar. Foto: Adrian Leopoldson

Emma Persson, sparekonom på Länsförsäkringar, tipsar om att passa på att ”vårstäda sin ekonomi” när man gör deklarationen.

– Om det orange kuvertet är en utmärkt påminnelse för att se över din pension, är deklarationen ett gyllene tillfälle att se över din privatekonomi, säger hon.

– Deklarera och gör en vårstädning av ekonomin på en och samma gång! Brygg en god kopp kaffe, sätt dig ned själv eller med en eventuell partner och gå igenom alla utgifter ni har för en vanlig månad. Kanske går det att göra förändringar i budgeten?

Och hon får medhåll av Joakim Bornold, sparekonom på Söderberg & Partners, som jämför deklarationen med företagens årsredovisning.

– Se deklarationen som din årsredovisning för ”Livet AB” , hur ser min ekonomi ut? Har jag balans mellan tillgångar och skulder, inkomster och utgifter – eller behöver jag förändra något under året som kommer?

Annons
Annons
Foto: Janerik Henriksson/TT Bild 1 av 1

3 / 10

3. Deklarera digitalt

Foto: Janerik Henriksson/TT

Den gamla pappersblanketten i all ära – men det är faktiskt lättare och säkrare att deklarera digitalt. Det menar i alla fall Emma Persson och Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.

– Att deklarera digitalt är att föredra i flera avseenden, till exempel kan du testa direkt vilken fördelning av ränteutgifter som blir mest gynnsam om du har lån tillsammans med någon, säger Emma Persson.

– Deklarera elektroniskt. Då får du hjälp med uträkningar och du undviker att göra fel. Dra nytta av den hjälp som erbjuds, säger Frida Bratt.

Annons
Annons
Foto: Stefan Gustavsson Bild 1 av 1

4 / 10

4. Kolla så att siffrorna verkligen stämmer

Foto: Stefan Gustavsson

När du så har satt dig ner med dina papper, börja med att se till att alla uppgifter stämmer. Det ska de visserligen göra – men ibland gör arbetsgivare fel.

– Ta inte för givet att allt stämmer, det kan ske misstag, säger Joakim Bornold.

Annons
Annons

Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.

Foto: Lars Pehrson Bild 1 av 1

5 / 10

5. Använd Skatteverkets avdragslexikon

Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.
Frida Bratt, sparekonom på Nordnet. Foto: Lars Pehrson

När alla siffror är kollade har det blivit dags för avdragen. Och där kan man få god hjälp av Skatteverkets avdragslexikon, tipsar Emma Persson.

– Minimum är att kontrollera de förifyllda beloppen men ännu bättre är att lägga lite mer tid och exempelvis titta igenom Skatteverkets avdragslexikon för att hitta möjliga avdrag att göra, säger hon.

Enligt Frida Bratt finns det framför allt tre områden det kan vara värt att ge särskild uppmärksamhet.

– Missa inte att göra värdefulla avdrag om du har sålt eller hyrt ut bostad, sålt värdepapper eller om du exempelvis reser mycket i tjänsten. Det är framför allt dessa områden där det kan vara värdefullt att lägga lite tid på att gå igenom vilka avdrag du har rätt till, säger hon.

Annons
Annons
Foto: Henrik Montgomery/TT Bild 1 av 1

6 / 10

6. Frågor? Ta hjälp av Skatteverket!

Foto: Henrik Montgomery/TT

Om du stöter på problem på vägen är Skatteverkets hemsida en ”fantastisk källa till kunskap”, tipsar Emma Persson.

– Här finns utmärkta räknesnurror för allt från dig som ska deklarera en bostadsförsäljning till dig som undrar om du får göra avdrag för resor. Skatteupplysningen via telefon har också extra öppet på telefon under den sista veckan innan deklarationen. Så ta hjälp om du behöver, säger hon.

Även Johanna Kull på Avanza tipsar om att ta hjälp av Skatteverket.

– Skatteverkets deklarationssidor är mycket pedagogiska och svarar på i stort sett alla de frågor som man kan ha kring eventuella avdrag eller skatteuträkningar. Så vänd dig helst till dessa, så är du säker på att informationen du får är rätt, säger hon.

Annons
Annons
Foto: Jonas Ekströmer/TT Bild 1 av 1

7 / 10

7. Kolla särskilt rut- och rotavdrag

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Några särskilda avdrag man ska fokusera på, där man får valuta för tiden? Absolut. Stora pengar att spara finns särskilt på rut- och rotavdrag, tipsar Emma Persson.

– Det är vanligt att utnyttja möjligheten till skattereduktion genom rot- och rutavdrag. Tänk på att skattereduktionen för dessa avdrag dras sist när övriga avdrag som exempelvis ränteavdrag är fråndragna. Det är därför viktigt att skatten som du betalar in är minst lika stor som skattereduktionen för att den ska kunna utnyttjas fullt ut, säger hon.

Om du delar hushåll med någon kan det också vara en fördel att omfördela hela eller delar av avdraget mellan er, tipsar hon. Men det gäller att hålla tungan rätt i mun.

– Skatteverket kan kräva tillbaka rut- eller rotavdrag som i efterhand visar sig vara felaktiga inom sex år från det år skattereduktionen gäller, säger hon.

Annons
Annons
Foto: Claudio Bresciani/TT Bild 1 av 1

8 / 10

8. Kolla ränteavdraget

Foto: Claudio Bresciani/TT

En annan stor post är det omdebatterade ränteavdraget – där du får göra avdrag på skatten på den ränta du betalat.

– Se över ränteutgifterna. Du får göra avdrag med 30 procent på räntekostnader upp till 100 000 kr därefter sänks det till 21 procent. Tänk på att gifta och sambos fördela avdraget mellan sig, säger Frida Bratt.

Annons
Annons
Foto: Tomas Oneborg Bild 1 av 1

9 / 10

9. Andra avdrag du inte får missa

Foto: Tomas Oneborg

Några fler smarta avdrag? Absolut. Frida Bratt nämner flera, bland annat om du har värdepapper:

– För det första, kvitta förlust på värdepapper mot uppskjuten bostadsvinst för att få ned reavinstskatten. Kvittningsbara mot varandra till 70 procent.

Hon tipsar också om att titta om du kan få avdrag förresekostnader till jobbet – och att dra av mäklararvode och förbättringsutgifter om du har sålt en bostad.

– Också ränteskillnadsersättning är avdragsgill ränteutgift, om du bröt ett bundet lån när du bytte bostad, säger hon.

Joakim Bornold tipsar i sin tur om särskilda avdrag för den som investerat i onoterade bolag.

– Har du investerat i onoterade bolag eller bolag på Spotlight eller First North? Då kan du eventuellt ha rätt till investeraravdrag. Om så är fallet så kan du göra ett avdrag på 30% på halva det investerade beloppet. Missa inte det, säger han.

Annons
Annons
Foto: Janerik Henriksson/TT Bild 1 av 1

10 / 10

10. Betala kvarskatten i tid – slipp ränta

Foto: Janerik Henriksson/TT

Slutligen, när allt är klappat och klart, se till att betala eventuell kvarskatt så snabbt som möjligt.

– Har du kvarskatt som kommer bli högst 30 000 kronor, betala eller swisha då in pengarna så att Skatteverket har dem senast 4 maj så slipper du onödig kostnadsränta. Överstiger din kvarskatt 30 000 har kostnadsräntan redan börjat ticka, så betala då in pengarna så snart som möjligt, säger Johanna Kull.

Alla datum du behöver hålla reda på kring deklarationen finns här.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons