Annons

”Stiger räntorna hamnar vi i en dödsspiral”

Professor Nassim Nicholas Taleb är aktuell med boken ”Skin in the game”.
Professor Nassim Nicholas Taleb är aktuell med boken ”Skin in the game”. Foto: Jason Alden / TT

Företagsledare och banker skyddas från konsekvenserna av sina beslut – riskerna får andra ta. Det är orsaken till att en allvarlig finanskris är överhängande, säger amerikanska ekonomiprofessorn Nassim Nicholas Taleb till SvD Näringsliv – i en intervju som han säger är hans sista.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Nassim Nicholas Taleb har hotat att stämma den svenska riksbanken för utdelningen av Nobelpriset.

Foto: Jason Alden / TTBild 1 av 1

I finanskrisens efterdyningar 2008 blev det uppenbart: det var inte bankerna som fick betala för kollapsen, utan skattebetalarna.

– Jag kallar det Bob Rubin-handel, efter den tidigare ordföranden i Citigroup. Han tog ut 120 miljoner dollar i bonus från Citibank decenniet före finanskrisen – men när de gick bankrutt sa han att krisen var en oförutsedd händelse, och alla andra fick betala.

Bokaktuella ekonomiprofessorn Nassim Nicholas Taleb anser att världen är full av denna asymmetri, där somliga fattar beslut och andra bär risker och kostnader. Det är också grundtesen i hans bok ”Skin in the game: vikten av delad risk”, som nyligen gavs ut på svenska. Kort och gott: vi lever i en era där folk kan ta beslut med immunitet och bara den som har något att förlora – alltså ”skin in the game” – på riktigt kan förstå konsekvenserna av sina beslut.

– Det har aldrig varit så illa som nu. Det är ett problem inom finansvärlden, men också bland politiker och byråkrater, säger han.

SvD Näringsliv träffar Nassim Nicholas Taleb på New York University, där han föreläser en gång i veckan. Intervjun blir hans sista någonsin säger han – hädanefter vill han låta sina böcker tala för sig själva. Men att det finns problem som han nu vill adressera är tydligt – inte minst de fortsatta riskerna i världsekonomin och de bristande åtgärder han anser har gjorts sedan 2008.

Annons
Annons

Nassim Nicholas Taleb har hotat att stämma den svenska riksbanken för utdelningen av Nobelpriset.

Foto: Jason Alden / TTBild 1 av 1

Sedan intervjun genomfördes har läget dessutom skruvats upp ytterligare, framför allt till följd av handelskonflikten mellan USA och Kina. Bland många orosmoln finns Tysklands BNP – eurozonens största ekonomi – sjönk med 0,1 procent under det andra kvartalet jämfört med det närmast förgående. De ekonomiska riskerna med en oordnad Brexit. Konflikten i Hongkong och Hormuzsundet...

När SvD intervjuade New York Stock Exchanges ordförande Stacey Cunningham i mars, hävdade hon att banker är bättre rustade inför en eventuell finanskris i dag jämfört med 2008: tack vare regleringar och ökad kapitalisering. Nassim Nicholas Taleb, som förutsåg krisen för tio år sedan, håller alltså inte med.

– Nej. Vi har inte fixat några av problemen sedan dess. Regleringar har aldrig stabiliserat marknader, det är lokalbedövning. Krisen 2008 var ett ”skin in the game”-problem.

Nassim Nicholas Taleb har hotat att stämma den svenska riksbanken för utdelningen av Nobelpriset.
Nassim Nicholas Taleb har hotat att stämma den svenska riksbanken för utdelningen av Nobelpriset. Foto: Jason Alden / TT

Han säger att det kan hända imorgon, eller om ett par månader – men krisen kommer. För 2020 är amerikanska budgetunderskottet en miljard dollar, en summa som växer samtidigt som amerikaner lånar mer.

– I dag har vi låga räntor, men vad händer om de går upp? Vi skulle få en dödsspiral. Det skulle bli värre än 2008, inte med bankerna, utan en statlig skuldkris. Hur många gånger har du sett ett samhälle växa på det här sättet? Vi har den lägsta arbetslösheten, men samtidigt det största budgetunderskottet – något är fel.

Annons
Annons

Trump-administrationen verkar ha tagit till sig av Talebs idéer: i mars kom ett förslag i ett försök att hantera den stigande studielånsskulden i landet, där de skrev att universitet kan komma att krävas på att dela på den ekonomiska bördan. De måste "skin in the game” genom ett program för låneriskdelning”, stod i förslaget.

Taleb är övertygad om att risk och obalanser återigen har byggts upp i USA:s ekonomiska system. För att komma till rätta med problemet anser han att folk på hierarkins topp måste hållas ansvariga och känna av konsekvenserna i lika hög grad som när de startade på botten, och kunna förlora alla sina pengar. De ska inte skyddas från att krascha.

– Jag vill att Microsoft ska ha samma risk att kollapsa som små anonyma företag. Staten bör inte sluta lösa ut banker och företag – men det ska ske med särskilda villkor, inte med bonusar.

Har du själv ”skin in the game”?

– Ja, genom att kritisera många personligen i boken, som ekonomer som Richard Taylor och Joseph Stiglitz eller företaget Monsanto och några i pressen. Enligt mig är de farliga. När jag avslöjar dem får jag mäktiga personer som går efter mig och gör allt för att svartmåla mig. Det ger mig lite risk.

Du har varit trader på Wall Street – vad lärde du dig?

– Att om du inte tar risker så är du inte hedervärd. Jag har alltid haft mina egna pengar på spel. Folk som bara är gurus tar inga risker. Så när jag är offentlig vädrar jag åsikter som medför risk, då känns det bra.

Nassim Nicholas Taleb har en särskild koppling till Sverige – genom sitt enorma förakt för Nobelpriset i ekonomi. För några år sedan hotade han till och med att stämma den svenska riksbanken för flera av utdelningarna, som Taleb menade till och med bidrog till den senaste finanskrisen.

– Priset ger legitimitet till charlataner, som Paul Krugman. De som är kompisar i branschen citerar varandra och ingen utanför förstår, för det är för tekniskt. Systemet bedömer sig självt. Därför är Nobelpriset i ekonomi farligt, säger han.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons