Annons

Ekonomisk tvärnit för Island

Kraftigt sänkt ekonomisk prognos för Island. Arkivbild
Kraftigt sänkt ekonomisk prognos för Island. Arkivbild Foto: Carolyn Kaster AP/TT

Den isländska ekonomin har gått in i väggen. En usel fiskesäsong och stora problem för landets flygbolag ligger bakom problemen.

Under strecket
TT
Publicerad

Islands centralbank, Sedlabanki, räknar nu med att landets ekonomi krymper med 0,4 procent i år. Det kan jämföras med en prognos från februari enligt vilken det skulle bli en tillväxt på 1,8 procent.

Sedlabanki, som till följd av problemen sänker styrräntan med 0,50 procentenheter till 4 procent, hänvisar till minskad turism och ett stort bakslag för säsongens fångst av stimfisken lodda.

Bakslagen för turismen hänger samman med konkursen för det isländska flygbolaget Wow Air och att flygbolaget Icelandair drabbats hårt av flygförbudet för Boeing 737 Max 8-flygplanen.

Enligt banken kommer recessionen bli en utmaning för isländska hushåll och företag. Men det finns samtidigt mer motståndskraft nu än tidigare i ekonomin.

"Dessutom, penningpolitiken har betydligt mer utrymme att reagera mot nedgången, särskilt om inflationen och inflationsförväntningarna fortsätter att ligga nära målnivån, vilket just nu väntas", skriver Sedlabanki i ett pressmeddelande.

Sedlabanki räknar med en viss ekonomisk återhämtning 2020, med en tillväxt på 2,5 procent. Prognosen för 2020 låg tidigare på 2,8 procent.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons