Annons

Ivo inleder utredning om materialbristen

Apotekstjänst AB i Uppsala. Arkivbild.
Apotekstjänst AB i Uppsala. Arkivbild. Foto: Pontus Lundahl/TT

Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) kräver svar från de inblandade regionerna och startar nu en utredning om bristen på sjukvårdsmaterial.

Samtidigt dras regionerna fortsatt med opålitliga leveranser från Apotekstjänst.

Under strecket
TT
Uppdaterad
Publicerad

– Vi har ställt ett antal frågor till de berörda regionerna och det är först när vi fått svar på frågorna som vi tar ställning till hur vi går vidare, säger Anna Rosklint, kommunikatör vid Ivo, till TT.

Frågorna som Ivo vill ha svar på från de fem regionerna är bland annat om en risk- och konsekvensanalys genomfördes inför bytet av distributör, vad den i så fall visade och vilka åtgärder som vidtagits. Man vill också få svar på vilka patientsäkerhetsrisker som identifierades med anledning av materialbristen och vilka åtgärder som vidtagits.

TT: Varför har ni öppnat det här tillsynsärendet?

– Det är med utgångspunkt i det som framkommit i media, säger Rosklint.

De fem regioner som drabbats av materialbristen är Uppsala, Dalarna, Sörmland, Västmanland och Örebro. I samband med att de bytte leverantör i början av oktober, från Mediq till Apotekstjänst, har leveranserna av sjukvårdsmaterial krånglat och bland annat lett till inställda operationer på flera sjukhus.

Även om operationer inte längre behöver ställas in brister leveranserna fortfarande i flera av regionerna, bland annat i Dalarna.

Annons
Annons

– Vi får material men det kommer ojämnt, så vi har ett stort fokus på att fördela inom regionen nu, säger Helena Björkman, divisionschef i Region Dalarna.

Verksamheten i regionen bedrivs på normal nivå, säger hon.

– Den bedömning vi gjort i dag är att vi klarar helgen och en bit in på nästa vecka också.

Även i Region Sörmland och vid Akademiska sjukhuset i Uppsala räknar man med att kunna bedriva normal verksamhet över helgen och i början av nästa vecka. Men leveranserna är fortfarande osäkra.

– Vi vet inte riktigt vad vi ska få. Följesedlar och leveranser stämmer inte riktigt heller på det som kommer från Apotekstjänst, säger Marianne Van Rooijen, biträdande sjukhusdirektör vid Akademiska sjukhuset.

Situationen är liknande i Region Sörmland.

På tisdag träffas regionernas gemensamma varuförsörjningsnämnd för att besluta om Apotekstjänsts roll framöver och om vad eventuella alternativa leverantörer som tas in ska leverera.

Förutom det pågående strulet med leveranser ska Apotekstjänst dessutom ha tappat bort tusentals doser narkotikaklassade läkemedel, rapporterar Ekot.

2016 upptäckte Läkemedelsverket att tabletter försvunnit vid ompackning, och sedan dess har problemet återkommit flera gånger.

"Trots upprepade chanser att komma tillrätta med det oförklarade svinnet har bolaget inte gjort sådana förändringar av sin verksamhet att detta problem har lösts, eller ens minskat i någon större utsträckning", skriver Läkemedelsverket i en skrivelse.

Vad som hänt med "det oförklarade svinnet", som myndigheten beskrivit det, är oklart.

– Det är svårt att hålla reda på allting, det kan uppstå svinn, stölder finns, säger Apotekstjänsts nytillträdde vd Örjan Frid om svinnet till Sveriges Radio.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons