Annons

Elev frias för nazihälsning – ”inte läst om nazismen”

En 16-årig pojke frias från hets mot folkgrupp efter att ha gjort en Hitlerhälsning och ropat ”sieg heil”. Tingsrätten godtar hans förklaring att han inte läst om andra världskriget och därför inte visste vad gesterna betyder.

Under strecket
Publicerad

16-åringen säger i polisförhör att han nu slutat säga ”sieg heil”.

Foto: Naina Helén Jåma/TTBild 1 av 1

16-åringen säger i polisförhör att han nu slutat säga ”sieg heil”.

Foto: Naina Helén Jåma/TTBild 1 av 1
16-åringen säger i polisförhör att han nu slutat säga ”sieg heil”.
16-åringen säger i polisförhör att han nu slutat säga ”sieg heil”. Foto: Naina Helén Jåma/TT

Händelsen ägde rum på en skola i Värmland i vintras och polisanmäldes av rektorn. Pojken, som då var 15 år, var stökig under en lektion och gjorde en så kallad Hitlerhälsning och ropade ”sieg heil!” när han blev utslängd från klassrummet.

”Rasistiska uttryck har de hört förut, men nu gick han ett steg längre”, står det i utredningen.

I sin dom frikänner Värmlands tingsrätt 16-åringen från hets mot folkgrupp. Domstolen anser visserligen att de så kallade objektiva förutsättningarna för brottet är bevisade, alltså att pojken gjorde nazisthälsningen och ropade ”sieg heil” inför en grupp människor – men menar att han saknade uppsåt.

Tingsrätten godtar pojkens påstående att han inte visste vad gesterna betyder. Enligt honom hade han vid händelsen inte läst om andra världskriget.

Annons
Annons

– Nu har vi i skolan ganska nyss läst om andra världskriget. Då fick jag reda på vad det betydde för det var det ingen som sagt tidigare, säger 16-åringen i förhör.

Under rättegången sade en av lärarna att skolans elever från och med mellanstadiet studerar nazismen. Värmlands tingsrätt anser ändå att det inte är bevisat att pojken haft kunskap om de nazistiska gesterna.

”Gärningen har därutöver begåtts i en situation när han blev avvisad från en lektion och händelsen bär, enligt tingsrättens bedömning, starka tecken av att vara en reaktion på händelsen och därtill även präglat av ungdomligt oförstånd”, står det i domen.

Rådmannen David Arnljots, som tillsammans med tre nämndemän står bakom domen, menar att den inte ska tolkas som att det är okej för skolever att göra en Hitlerhälsning.

– Tingsrätten ansåg att bevisningen inte räckte för att det skulle vara styrkt att gärningsmannen där och då insåg att det han gjorde riskerade att uttrycka missaktning mot en folkgrupp, säger han.

En utomstående undrar kanske hur tingsrätten kan anse att en 15-åring inte vet att en Hitlerhälsning och ”sieg heil” uttrycker missaktning mot judar?

– Vi har inte tagit ställning till om personer i allmänhet vet det, utan till om bevisningen räcker för att visa att pojken där och då hade den insikten.

David Arnljots påpekar att hovrätten över Skåne och Blekinge för några år sedan frikände fyra elever som under en skolfotografering gjort en Hitlerhälsning.

– Vi säger inte i domen att han aldrig läst något om andra världskriget. Det vi menar är att man inte kan dra slutsatsen att när man läser om kriget i någon av årskurserna så förstår man automatiskt kopplingen mellan en Hitlerhälsning och missaktning mot en folkgrupp.

Åklagaren Linda Karlsson har överklagat domen.

– Lärarna har sagt att man börjar läsa om nazismen i mellanstadiet. En 15-åring bör förstå vad de här gesterna betyder, inte minst med tanke på dagens informationssamhälle, säger hon.

Enligt utredningen blev 16-åringen arg på rektorn efter polisanmälan, och uttalade ett hot mot henne och sade att han skulle ”sparka en neger”, gärningar han dock inte åtalats för.

SvD har varit i kontakt med 16-åringens advokat, som inte vill uttala sig om målet.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons