Annons

Viralt ”hånklipp” skapar motsättningar i USA

En video där tonårspojkar till synes trakasserar en man från ursprungsstammen Omaha fortsätter att få enorm spridning i ett splittrat USA.

Under strecket
Publicerad
Efter reklamen visas:
Trakasserar ursprungsamerikan

I USA, där statsapparatens nedstängning till följd av oenigheter runt landets migrationspolitik, har splittringar mellan olika delar av befolkningen blivit allt mer påtaglig. Splittringarna tycks nu ha nått kokpunkten efter en videoinspelning från i en demonstration i Washington DC i slutet av förra veckan.

I videon syns en äldre man från USA:s ursprungsfolk som spelar trumma och sjunger omringad av en större grupp tonårspojkar som bär kepsar med Donald Trumps slogan ”Make America Great Again”. I videon syns pojkarna flina, ropa och göra en så kallad tomahawk chop, en armgest som görs med referens till en traditionell tomahawk-yxa.

Många har tolkat händelsen som att pojkarna hånar mannen med trumman och hindrar honom från att lämna platsen. Sedan videon lades ut har den därav väckt en enorm mängd kritiska reaktioner:

”Studenternas uppvisande av skamlöst hat, deras brist på respekt och deras intolerans är hjärtekrossande:”, skrev bland annat den demokratiska kongressledamöten Deb Haaland, själv medlem i ursprungsfolkgruppen Laguna Pueblo-stammen, i ett inlägg på Twitter.

Annons
Annons

Samtliga av studenterna i videon kommer från den katolska pojkskola Covington Catholic High School i Kentucky. Sedan videon lades ut har skolledningen gått ut med en offentligt om ursäkt och tagit avstånd från elevernas beteende:

”Det här beteendet är motsatsen till kyrkans lära om värdighet och respekt. Händelsen utreds och vi kommer att ta till relevanta åtgärder, inklusive avstängning”, heter det i ursäkten från skolan.

Bakgrunden till konfrontationen i Washington DC mellan de två grupperna var två olika evenemang som sammanföll: En anti-abort demonstration som den katolska pojkskolan precis ska ha deltagit i, och en ceremoni för att hedra krigsveteraner ur den nordamerikanska ursprungsbefolkningen.

När de båda folksamlingarna upplöstes möttes delar av grupperna vid Lincolnmonumentet i västra änden av National Mall. Vad som sedan hände när grupperna möttes råder det delvis delade uppfattningar om:

Mannen med trumman, Nathan Phillips, en 64-åring från Omaha-stammen, berättar själv om händelsen i ett känslofyllt videoinlägg:

– Jag hörde dem skandera "Bygg muren, bygg muren" och ”gå tillbaka till ditt reservat”, jag tänkte att jag skulle gå upp på Lincolnmonumentet men studenterna släppte inte förbi mig, säger Nathan Phillips.

– De sa kommenterar till varandra när de gick förbi: ”I min delstat är indianerna bara ett gäng fyllon”. De här ungdomarna tacklade sig igenom platsen där våran grupp stod. Precis som folk gjort de senaste 500 åren så bara invaderade de marken där vi stod, för att de anser sig ha en rätt vi inte har, fortsätter han.

Annons
Annons

Nick Sandmann, eleven som på videon syns le mot Phillips, har en annan syn på saken:

”Demonstranten som syns i videon började trumma medan han trängde sig genom folkmassan, ingen stoppade honom. Han stirrade på mig och kom jättenära mitt ansikte, han trummade ihärdigt och var extremt närgången”, säger Sandmann i ett skriftligt uttalande.

Han berättar vidare att han inte hört någon av hans skolkamrater ropa något annat än skol-slogans, han uppger däremot att han hört några från gruppen med krigsveteraner som ropade att pojkarna ”stulit deras mark” samt att de skulle ”åka tillbaka till Europa”.

Sandmann berättar att varken han eller hans kamrater svarat på utropen utan att han stod tyst och stilla när Phillips gick fram till honom.

”Jag tänkte att det var bäst att vara stilla och behålla lugnet för att lätta spänningen. Jag log vänligt, inte hånfullt, för att visa mina avsikter och bad en tyst bön att situationen inte skulle spåra ur” förklarar Sandmann i en skriftlig kommentar.

”Nu kallas jag för alla möjliga hemskheter för det, de säger att jag är en rasist. Jag kommer inte att tolerera det här karaktärsmordet på mig och min familj,” skriver studenten Sandmann fortsatt.

Enligt vittnesmål från både studenterna själva och krigsveteranerna hade dock gruppen med studenter, strax innan videon spelades in, hamnat i hätsk ordväxling med en tredje grupp demonstranter, människor som antas ha tillhört den amerikanska rörelsen Black Hebrew Israelite movement.

Annons
Annons

Enligt uppgifter från studenterna hade några ur gruppen ropat glåpord så som ”rasister” och ”vitingar” varpå studenterna gick till verbal motattack. 

Efter att ha skanderat diverse slagord tog studenterna till en åtgärd som fick en annan man från Phillips grupp: Marcus Frejo, medlem i Pawnee-stammen och Seminole-stammen, att reagera: De gjorde en så kallad haka, en traditionell krigs-dans från Maori-folket på Nya Zeeland. Marcus Frejo och flera ur hans grupp upplevde gesten som ”hånande och respektlös” varvid de beslöt sig för att gå emellan de båda grupperna och bryta upp konfrontationen.

– Det kändes rätt att trumma då, som om andarna talade genom mig, berättar Phillips för tidningen Washington Post. 

Philips omringades enligt egna uppgifter snabbt av studenterna som skrattade och ropade. Marcus Frejo berättar att han blev rädd att situationen kunde bli våldsam men att detta manade honom att fortsätta sjunga och trumma.

Han menar att gesten hade effekt och att somliga av pojkarna till och med sjöng med honom strax efter videon spelades in. 

– Den där anden var i oss, i trumman, och det började att påverka somliga av ungdomarna. De slutade reta oss och började till slut sjunga med, säger Marcus Frejo.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons