Annons

Eva Lindström nominerad för elfte gången

Eva Lindström.
Eva Lindström. Foto: Jonas Adner

Hon har nominerats till Augustpriset flest gånger. I år är Eva Lindström alltså för elfte gången nominerad i klassen Årets svenska barn- och ungdomsbok. Hennes bilderbok konkurrerar i år med ännu en bilderbok, två serieböcker, en bok för barn 6-9 år och en ungdomsbok.

Under strecket
Publicerad

Emma Adbåge

Foto: Richard GustafssonBild 1 av 2
Bild 2 av 2

1 / 7

Emma Adbåge
Emma Adbåge Foto: Richard Gustafsson

”Nu är det sent!” Emma Adbåge (Rabén och Sjögren)

**Juryns motivering: **”Nu är det sent! Det är barnet och den vuxne överens om. Men medan den vuxne tycker det är dags för sömn, tycker barnet det är dags för lek. I skydd av mörkret, och medan klockan går, utforskas lägenheten och en ny värld öppnar sig. Emma Adbåges småbarnsbilderbok är genial i sin enkelhet. Med en djärv, ny stil ger hon oss en okonventionell berättelse om att gå – eller snarare inte gå – och lägga sig. Mycket till sömn blir det just inte. I stället en hyllning till nyfikenheten och kreativiteten. För unga nattugglor.”

Emma Adbåge nominerades även 2014, då tillsammans med Eva Staaf för boken ”Tilly som trodde att…”.

Läs intervju med Emma Adbåge - och hennes tvillingsyster illustratören Lisen Adbåge från 2004.

Annons
Annons

Hanna Gustavsson

Foto: GalagoBild 1 av 2
Bild 2 av 2

2 / 7

Hanna Gustavsson
Hanna Gustavsson Foto: Galago

”Iggy 4-ever” Hanna Gustavsson (Galago)

Juryns motivering: ”Iggys tillvaro är Stockholmsförortens bakgårdar, trasiga mobiltelefoner och vardagsmobbning. I galleriorna driver hon och kompisen Julle omkring och letar efter något meningsfullt. Kläder provar de på skoj, för råd att köpa har de inte. I Hanna Gustavssons seriebok är både ungdomslivet och den omgivande vuxenvärlden perfekt avstämda. Med ett driv i dialogerna och ett både stramt och svulstigt bildberättande fångar hon en tillvaro förankrad i tiden. Och kryddar med en fint gestaltad klass- och genusproblematik.”

Så här skrev Erika Hallhagen om boken i SvD:s kulturmagasin 15 maj: ”Nej, serier är inte bara för unga, men Hanna Gustavssons uppföljare till debuten 'Nattbarn' är en strålande skildring av hur det är att vara 14 år. Här återser vi Iggy i samma sinnesstämning som vi lämnade henne. Hon tappar mobilen i toaletten och den exploderar när hon mikrar den. Nokian hon får av sin mamma blir en slags metafor för hela det missanpassade läget.”

Läs recension av hennes tidigare seriebok ”Nattbarn”.

Annons
Annons

Eva Lindström

Foto: Jonas AdnerBild 1 av 2
Bild 2 av 2

3 / 7

Eva Lindström
Eva Lindström Foto: Jonas Adner

”Alla går iväg” av Eva Lindström (Alfabeta)

Juryns motivering: ”Frank får inte vara med. När han kommer går de andra. Så Frank går hem och kokar marmelad av sina tårar. Eva Lindström fångar ensamhetskänslan och sorgen, i en bilderbok som andas avstånd. Människorna är så små i de stora ytorna, miljöerna är upplösta, färgerna melankoliska. Till och med tingen är ensamma. Löv hänger ner som tårar. En bom, ett staket, en återvändsgränd blir barriärer som stänger ute. Inte ett ord, inte en detalj för mycket finns i denna bok, där titeln är nyckeln till det öppna slutet.”

Eva Lindström fick Augustpriset 2013 tillsammans med Ellen Karlsson för boken ”Snöret, fågeln och jag”. Hon är den i Barn- och ungdomsboksklassen som har nominerats för priset flest gånger.

Läs Lina Kalmtegs intervju från 2010 med Eva Lindström då hon nominerades till Augustpriset för sjunde gången.

Läs recension av en av hennes tidigare böcker: ”Lunds hund”

Annons
Annons

Frida Nilsson

Bild 1 av 2
Bild 2 av 2

4 / 7

Frida Nilsson
Frida Nilsson

”Ishavspirater” av Frida Nilsson (Natur & Kultur)

Juryns motivering: ”I trakter långt borta finns det öar, hav, is. Där bor systrarna Siri och Miki, men där finns också Vithuvud, piraten som rövar bort barn. När han tar Miki måste Siri göra det ingen annan vågar – följa efter. Med ett starkt patos för den lilla människan skapar Frida Nilsson ett vindlande äventyr. Språket är rikt och mustigt. Kylan biter och havet piskar i denna berättelse som lär oss att både det goda och det onda vi gör lämnar spår. Det gäller att välja rätt. Den som inte lyssnar till sitt samvete går under.”

SvD:s kritiker Erika Hallhagen tipsade om boken i SvD:s ungdomstidning Junior: ”Ett skrik hörs från andra sidan ön. Siri rusar dit, men för sent. Hennes lillasyster har blivit kidnappad. Och Siri gör det ingen annan vågar – ger sig ut för att rädda henne.”

2013 nominerades Frida Nilssons ”Jagger Jagger" till årets bästa barn- och ungdomsbok och 2006 hennes ”Hedvig och Max-Olov” – andra delen i bokserien om flickan Hedvig.

Läs tidigare intervju från 2006 då Frida Nilsson också var nominerad: ”Jag väljer historier – inte läsare”.

Annons
Annons
Bild 1 av 2
Bild 2 av 2

5 / 7

”När hundarna kommer” av Jessica Schiefauer (Bonnier Carlsen)

Juryns motivering: ”Ett år förflyter. Året då Ester och Isak möts. Då Isaks bror, Anton, lockas in i en tillvaro av hat, hakkors och våld. Och en pojke mördas. Jessica Schiefauers ungdomsroman berättar om hur lätt det är att dras med, om önskan att få tillhöra. Lika mycket handlar det om kärlek, om att älska så totalt att kärleken blir destruktiv. Språket är poetiskt, förtätat och flödar fram, likt det vatten som betraktar händelserna. Ett språk slipat med omsorg. För att berätta detta hemska.”

SvD:s Erika Hallhagen skriver så här om boken: ”I gränslandet mellan ung och vuxen läsning befinner sig detta mästerverk av Augustprisade Jessica Schiefauer (”Pojkarna”). Och just i den åldern befinner sig också bokens huvudpersoner – Ester och Isak – de som bara skulle kunna ägna sig åt att vara besinningslöst kära om inte allting svärtats av mordet på en ung pojke.”

Jessica Schiefauer fick Augustpriset 2011 för sin ungdomsroman ”Pojkarna”.

Annons
Annons

Kristin Lidströ m (illustrat ör) och Helena Öberg f örfattare.

Foto: Jimmy Eriksson/Eva StrindlundBild 1 av 2
Bild 2 av 2

6 / 7

Kristin Lidströ m (illustrat ör) och Helena  Öberg f örfattare.
Kristin Lidströ m (illustrat ör) och Helena Öberg f örfattare. Foto: Jimmy Eriksson/Eva Strindlund

”Din tur Adrian” av Kristin Lidström och Helena Öberg (Bokförlaget Mirando)

Juryns motivering: ”Adrian har svårt med läsningen och i skolan blir han mobbad. Han flyr bort i fantasier där han är luftakrobat på en cirkus. Men när han träffar hunden Hejdi förändras allt. Någon tror på honom, och plötsligt är tillvaron i färg. I Kristin Lidström och Helena Öbergs mångbottnade seriebok spelar färgen en avgörande roll. Övergången från svartvita serierutor till helsidor i färg speglar Adrians känslor och betonar fantasins kraft. Det suveräna ordlösa berättandet öppnar boken för alla läsare.”

Det är enligt Åsa Warnqvist, juryns ordförande, första gången i prisets historia som två tecknade serier är motiverade i samma kategori.

Annons
Annons

7 / 7

Efter reklamen visas:
Nomineringar till Augustpriset presenterades
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons