Annons

Erica Treijs:Elgigantens Tinder-trick kan inte bota ensamheten

Känns ensamhet mindre plågsam om man kallar sig för singel och shoppar en fritös eller en dator på nätet? Det hoppas handeln som nu satsar på singles day.

Under strecket
Publicerad

”Hitta din match på Elgiganten! Kanske det bästa erbjudandet du får idag”, lyder budskapet på dejtingappen Tinder. Här kedjans affär på Kungsgatan.

Foto: Stina Stjernkvist/TTBild 1 av 1

”Hitta din match på Elgiganten! Kanske det bästa erbjudandet du får idag”, lyder budskapet på dejtingappen Tinder. Här kedjans affär på Kungsgatan.

Foto: Stina Stjernkvist/TTBild 1 av 1
”Hitta din match på Elgiganten! Kanske det bästa erbjudandet du får idag”, lyder budskapet på dejtingappen Tinder. Här kedjans affär på Kungsgatan.
”Hitta din match på Elgiganten! Kanske det bästa erbjudandet du får idag”, lyder budskapet på dejtingappen Tinder. Här kedjans affär på Kungsgatan. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Det gör ruskigt ont att känna sig ensam. Och tänk då hur det måste kännas att vara just det på riktigt. Ensam. Utan vettiga kontaktytor med andra människor och oförmögen att känna sig eller att bli inkluderad i ett sammanhang.

Just ensam är också vad man vill komma bort ifrån när termen ”singel” implementerats i det svenska språket. Singelhushåll låter vitalare än ensamhushåll. För tankarna snarare mot ett hett avsnitt av ”Sex and the City” än sepiafärgad deppighet signerad Roy Andersson.

Det är också de heta välbärgade singlarna handlarna vill åt i och med singles day. De som inte bara slentrianmässigt ligger runt och drogar tungt som Elise i Isabelle Ståhls prisade roman ”Just nu är jag här”. Utan de som både köper dyra presenter till pappa på fars dag och shoppar ”gåvor” till sig själva på singles day. (Att dessa två sammanfaller är en ren slump, men går att kombinera med hjälp av en riktig shopping-bläcka, om man får tro handeln.)

Annons
Annons

Alla problem går att lösa med att köpa fler prylar. Klimathot talar vi tyst om – det är ju singles day för bövelen!

Singles day är en online-shoppingfest som importerats från Kina – handelsplattformen Alibaba sålde för mer än 140 miljarder på 24 timmar i fjol – och ses som en reaktion mot Alla hjärtans dag. Kärleksmanifestationen som ännu inte skapat kö vid paketutlämningen, utan mer handlar om blommor, geléhjärtan och allehanda ickekommersiellt par-kladd.

En ensam människa drömmer om tvåsamhet, en singel drömmer om en fritös eller möjligen en hårtork. Det har bland andra Elgiganten tagit fasta på och väljer att annonsera ”singles day-erbjudanden” i dejtingappen Tinder.

”Hitta din match på Elgiganten! Kanske det bästa erbjudandet du får idag.”

Branschen hoppas att singles day på sikt ska bli lika stort som black friday, som alltså är en importerad amerikansk readag – en dryg månad före jul.

Allt handlar om konsumtion. Och alla problem går att lösa med att köpa fler prylar. Klimathot talar vi tyst om – det är ju singles day för bövelen!

Trodde aldrig att det skulle kännas rätt att hylla en Hollywoodmyt, men plötsligt verkar det vackert att med brustet ensamhjärta sitta i en filt och äta glass direkt ur burken och snyfta till gamla kärleksballader.

Kör så det ryker. Men den förtärande ensamheten kan inte kan botas med varken extrapriser eller övertrasserade konton.

För då var vi där igen. I det kärlekslösa ensamlandet, utan både paket och kvitton på hög. Längtanväntan kanske får konsumtionens hjul att snurra, men det läker inga sår.

Det självvalda singellivet då?

Visst, ha kul och kör så det ryker. Men den förtärande ensamheten kan inte kan botas med varken extrapriser eller övertrasserade konton. Möjligen kan shopping i den bästa av världar leda till mänskliga möten. Pinglan med fritösen och snubben med brödrosten, kanske kan de börja snacka i paketutlämningskön? Käka glass ur samma burk.

Solo, singel, ensam, ensamstående – allt är okej så länge det det inte smärtar. Men glöm inte pappa. Ge honom en kram eller skänk en tanke – och en slant till välgörenhet. Det värmer också de allra ensammaste själar.

Efter reklamen visas:
Ekonomistudion 2018-11-09 E-handeln rätt
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons