Annons

Ersson: ”Politiker borde inte vara nämndemän”

Aktivisten Elin Ersson försökte hindra en utvisning från Landvetter.
Aktivisten Elin Ersson försökte hindra en utvisning från Landvetter. Foto: Adam Ihse/TT

Aktivisten Elin Ersson döms återigen till böter för brott mot luftfartslagen. Målet togs om i tingsrätten efter att SvD avslöjat att en av nämndemännen var jävig eftersom han tidigare kallat Ersson ”brottsling”.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

22-åriga Elin Ersson dömdes i februari för brott mot luftfartslagen efter att hon förra sommaren försökte stoppa en utvisning till Afghanistan, en händelse som uppmärksammades av medier över hela världen.

Sedan SvD avslöjat att en av nämndemännen varit jävig, beslutade hovrätten att målet skulle tas om i tingsrätten. Nämndemannen hade innan rättegången kallat Elin Ersson för ”brottsling” i en kommentar på internet.

När nu Göteborgs tingsrätt hållit en ny huvudförhandling med nya domare, blir det även den här gången en fällande dom, meddelade domstolen på onsdagen.

Elin Ersson säger till SvD att hon hade hoppats på ett frikännande. Men hon är nöjd med hur domstolsförhandlingen sköttes, säger hon.

– Den här gången satt nämndemännen och domaren och antecknade, och det kändes som att de hade mer fokus än förra gången. Det gjorde mig nöjd.

Hon säger att hon i dag inte är lika aktiv i asylrättsfrågan som hon var förra året, men att hon fortfarande deltar i demonstrationer och följer händelseutvecklingen.

SvD:s avslöjande väckte nytt liv i debatten om nämndemannasystemet . Elin Ersson tycker att dagens system borde ändras.

Annons
Annons

– Jag har alltid tyckt att det är konstigt att politiker ska vara nämndemän. Jag som själv är politiskt aktiv har svårt att läsa lagar utan att sätta in min egen ideologi i det, och jag tror att det är så för många andra också, säger hon.

Hon anser att det vore bättre om juriststudenter och andra personer med juridisk kompetens fick vara med och döma i mål.

Händelsen ifråga gick ut på att Elin Ersson vägrade sätta sig ner på sin plats i ett flygplan på Landvetter inför avgången. På så sätt lyckades hon hindra en utvisning till Afghanistan. Hon direktsände aktionen på Facebook.

Onsdagens dom är nästan identisk med domen från februari. Tingsrätten slår fast att Elin Ersson bröt mot lagen eftersom hon inte följde befälhavarens order om att passagerarna skulle sätta sig ner. Precis som i den tidigare domen blir straffet 60 dagsböter, den här gången på totalt 4 200 kronor.

Elin Ersson och hennes försvarsadvokat Tomas Fridh menade att luftfartslagen inte är tillämplig medan ett flygplan befinner sig på marken. De har även hänvisat till så kallad straffrättsvillfarelse, vilket syftar på situationer där en person haft goda skäl för att tro att en handling inte varit brottslig.

Men tingsrätten avfärdar båda invändningarna. Domstolen anser för det första att lagens förarbeten och närliggande lagstiftning talar för att luftfartslagen ska gällen även medan planet befinner sig på marken.

Domstolen anser också att Elin Ersson inte gjort så omfattande efterforskningar om rättsläget inför aktionen att det går att fastslå att det varit fråga om straffrättsvillfarelse. Domen kan överklagas till hovrätten, men måste beviljas prövningstillstånd för att tas upp där.

Nämndemannen var utsedd av Sverigedemokraterna, och har efter avslöjandet entledigats av Göteborgs tingsrätt.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons