Grunden till Boris Johnsons brexitstrategi kan spåras till elitskolan Eton.
Grunden till Boris Johnsons brexitstrategi kan spåras till elitskolan Eton. Foto: Richard Gardner, Zhang Cheng. Illustration: Staffan Löwstedt.

Elitskolan lärde Johnson att komma undan med allt

Boris Johnsons föräldrar säkrade en klassresa genom att skicka honom till den ryktbara elitskolan Eton. Flera av männen bakom brexit fick samma utbildning som premiärministern. Är allt bara ett spel för dem?

Uppdaterad
Publicerad

 

LONDON ”Ordeeer!” Underhusets talman John Bercow manar till lugn. Det är fjärde gången parlamentarikerna fått rösta om ett brexitavtal. Den här gången är det så jämnt att ingen vet hur det kommer att gå.

Rösträknarna kliver fram.

“The ayes to the right 329, the noes to the left 299”.

Underhuset utbrister i rop och skrän. Boris Johnson har vunnit.

På tisdagen godkände parlamentet hans brexitavtal. Senare samma kväll vägrade parlamentarikerna gå med på hans tidtabell som bara gav dem ett par dagar att granska lagförslaget. Förvecklingarna har gjort att Boris Johnson lagt sin brexit på is i väntan på ett nytt parlamentsval, som han meddelat att han vill hålla i december.

Vem av er kommer att klättra hela vägen till toppen?

Storbritanniens premiärminister har utmålats som en clown, en dilettant, en oseriös och egenkär politiker. Men trots bakslaget med tidtabellen har han nu lyckats med det hans kritiker påstod aldrig skulle gå vägen.

Han har förhandlat fram ett nytt utträdesavtal med EU. Han har enat det konservativa partiet bakom avtalet och han har fått tummen upp av underhuset.

Det är ett högt spel, där allt handlar om att krossa motståndaren och vinna. Det är något Boris Johnson blev mästare på under skoltiden.

Boris Johnsons syster Rachel är journalist och starkt emot brexit. Hans bror Jo är en tidigare minister som avgick i protest mot Boris brexitlinje.
Boris Johnsons syster Rachel är journalist och starkt emot brexit. Hans bror Jo är en tidigare minister som avgick i protest mot Boris brexitlinje. Foto: Alan Davidson/TT

”Grejen med oss Johnsons är att vi inte har några pengar, vi måste tjäna dem”, sa Boris Johnsons syster Rachel till societetsmagasinet Tatler år 2008.

Annons

Berättelsen om Boris Johnsons höga ambitionsnivå börjar med hans familj. Det finns en släng av klanen Kennedy. Flera ambitiösa syskon, en hårt driven pappa och allvarliga hälsoproblem i familjen.

Innan Boris Johnson fyllt 14 hade han bott i 30 olika hem. Hans far Stanley flyttade mycket med jobbet. Från Oxford, till Washington, till en bondgård på den isolerade heden Exmoor, till London och sedan till Bryssel.

Hans far var sällan hemma. Hans mor skurade ofta händerna så noga att de blödde. Hon hade fobi för matrester.

Då Boris Johnson var tio och familjen bodde i Bryssel togs modern in på mentalsjukhuset Maudsley i London. Ett år senare åkte Boris och hans syster Rachel med färjan till England för att börja på internatskola.

Brodern Leo, pappa Stanley, Boris med fru Marina, och brodern Jo, i en arkivbild från 2012 då Boris Johnson var borgmästare i London.
Brodern Leo, pappa Stanley, Boris med fru Marina, och brodern Jo, i en arkivbild från 2012 då Boris Johnson var borgmästare i London. Foto: Andrew Parsons/TT
Annons

Det är en barndom som sägs ha skapat ett särskilt band – och en rivalitet – mellan Boris Johnson och hans fyra syskon.

– ”Vem av er kommer att klättra hela vägen till toppen?” är frågan Stanley Johnson ställde sina barn, säger Sonia Purnell, som skrivit en biografi över Boris Johnson, i en intervju med Vice.

Johnson har i intervjuer sagt att samtalet var ”ett skämt”.

En elitutbildning har länge varit ett sätt för den övre medelklassen att ge sina barn en chans att klättra upp till eliten. Det fungerade inte bara för klanen Johnson, utan också för en viss familj Middleton. Familjens postorderföretag var så framgångsrikt att de kunde skicka sina barn till internatskolor. Deras äldsta dotter Catherine Middleton studerade vid det anrika Marlborough College i västra England. Därifrån gick hon vidare till det skotska elituniversitetet St Andrews. Och där träffade hon en prins. Hennes barn är nu tronarvingar i Storbritannien.

Eton var bara början, men grunden till Boris Johnsons brexitstrategi går att spåras tillbaka till skolan.

Annons
Boris Johnson och Storbritanniens förra premiärminister David Cameron studerade samtidigt på elitskolan Eton och universitet i Oxford.
Boris Johnson och Storbritanniens förra premiärminister David Cameron studerade samtidigt på elitskolan Eton och universitet i Oxford. Foto: David Sandison/TT

De poserar på trappan utanför ett av Oxfords gamla sandstenshus. De har frack, fluga och gula västar. Boris Johnson sitter längst fram. Bredbent, med händerna framför sig. Han tittar rakt in i kameran under den blonda luggen.

Bakom honom står en man med mörkt hår och dyster uppsyn. Han heter Darius Guppy. Han och Boris Johnson har känt varandra sedan skoltiden på Eton. Det är en vänskap som ska få ödesdigra konsekvenser för Storbritanniens blivande premiärminister.

Ett par år efter att bilden tagits arbetar Boris Johnson som journalist för The Daily Telegraph. Han får ett samtal av Guppy. Det bandas, men det vet de två männen inte om.

Guppy: ”Jag säger dig det, den där killen får mitt blod att koka, det finns inget jag inte kan tänka mig att göra för att hämnas.”

Annons

Johnson: ”Om han blir allvarligt skadad kommer jag att bli fullständigt rasande.”

Guppy: ”Jag garanterar dig, han kommer inte att bli allvarligt skadad.”

Johnson: ”Hur allvarligt skadad kommer han att bli?”

Guppy: ”Han kommer inte att bryta en lem eller en arm och han kommer inte att, alltså, att tas in på intensivvården eller något sådant. Han får antagligen ett par blåtiror och ett brutet revben, något sådant.”

Fåniga privatskolepojkar som återupplever sina gamla kuddkrig.

Diskussionen fortsätter i liknande banor. Darius Guppy försöker övertala Boris Johnson att ge honom adressen till en reporter på News of the World. Journalisten håller på att utreda Guppys inblandning i ett försäkringsbedrägeri. Johnson går till slut med på att ge honom adressen.

Journalisten attackerades aldrig. Tre år senare döms Guppy för att ha fejkat en juvelstöld. Han hade anställt en man för att råna honom och försökte kräva närmare två miljoner pund av försäkringsgruppen Lloyds.

Johnson har i intervjuer sagt att samtalet var ”ett skämt”. Men hans kritiker ser konversationen som ett tecken på att den hänsynslösa vinnarinstinkt och de band som knyts på Eton inte försvinner i första taget.

Annons
Elitskolan Eton gav Boris Johnson möjligheten att klättra upp till det högsta kastet i Storbritannien.
Elitskolan Eton gav Boris Johnson möjligheten att klättra upp till det högsta kastet i Storbritannien. Foto: Ian Sumner/TT

”Allt är bara ett spel.” Det brukade den förra finansministern George Osborne säga då det trasslade till sig för hans chef David Cameron.

De har liksom Boris Johnson gått i privatskola och sedan vidare till universitet i Oxford.

Psykoterapeuten Nick Duffell har studerat före detta privatskoleelver och skrivit en bok om hur Storbritanniens elitskolor format landets ledare. I ”Wounded leaders” beskriver han hur barn som skickas till internatskolor måste stänga av sina känslor. Och det är ingen särskilt bra egenskap för en blivande toppolitiker, anser han.

Landet skulle må bättre om alla inte utbildats vid samma skola.

Enligt honom tvingas barnen växa upp alldeles för snabbt i en miljö där allt handlar om att vara bäst. De blir ”pseudovuxna”, varken barn eller fullt vuxna. Därför är så många brittiska politiker, enligt Duffell, pojkaktiga.

Annons

”Det är barnen inom männen som styr vårt land”, skriver han.

Liberaldemokraternas förra ledare Vince Cable, som satt i David Camerons koalitionsregering under åren då brexitdebatten blossade upp, beskriver det på följande sätt: ”Det är två grupper av fåniga privatskolepojkar som återupplever sina gamla kuddkrig”.

Mamma Charlotte Johnson Wahl, till vänster, stödjer liksom sin son Boris brexit. Resten av familjen, däribland systern Rachel och brodern Leo, är emot.
Mamma Charlotte Johnson Wahl, till vänster, stödjer liksom sin son Boris brexit. Resten av familjen, däribland systern Rachel och brodern Leo, är emot. Foto: Lucy Young/TT

Boris Johnson är inte den enda politiker som drivit brexit och som gått i privatskola. Utträdet ur EU präglas av elitskolorna. Den förra premiärministern David Cameron studerade på Eton. Det gjorde också underhusets ledare, ärkebrexitanhängaren Jacob Rees-Mogg. Nigel Farage, som gjort mer än någon annan för brexit, gick i privatskolan Dulwich College i London.

Så många före detta Eton-elever ligger bakom brexit att elitskolans före detta rektor Tony Little antytt att det ger skolan ett dåligt namn.

Annons

– Landet skulle må bättre om alla inte utbildats vid samma skola, sa han under en intervju på en litterär festival i början av oktober.

Om man kan spela Richard II på Eton utan att kunna replikerna kommer man undan med det mesta.

En av de få som inte fått sin grundskoleutbildning i någon av de brittiska elitskolorna är Storbritanniens förra premiärminister Theresa May. Hon ville göra alla nöjda och misslyckades.

Boris Johnson har valt motsatt taktik. Han har inte dragit sig för att överge nordirländska DUP för att driva en hårdare brexit. Han sparkade ut 21 veteranpolitiker ur de konservativa. Han uppger själv att han rusar mot klippbranten. Även om parlamentet har huggit tag i skjortryggen och försöker dra honom tillbaka försöker han ta sig framåt mot en avtalslösbrexit – om parlamentet inte köper hans avtal utan att ställa till med trubbel genom att föreslå olika tillägg.

Det privatskolorna gett Boris Johnson och många andra av politikerna som driver brexit är ett benhårt självförtroende. Så länge de tror tillräckligt hårt på att de kan lyckas, på att de är smartast och bäst, går det att vinna.

Annons
Oppositionsledaren Jeremy Corbyn, till höger, är inte så pigg på ett nyval i december.
Oppositionsledaren Jeremy Corbyn, till höger, är inte så pigg på ett nyval i december. Foto: Rota/Camera Press

Då Boris Johnson meddelade att han tänkte ställa upp som borgmästarkandidat i London år 2007 skrev hans far Stanley en kolumn för det konservativa magasinet The Spectator.

Stanley Johnson försvarade sin son genom att berätta att Boris spelat huvudrollen i en Shakespearepjäs på Eton utan att ha lärt sig replikerna.

”Det var uppenbart från första början att han inte kunde replikerna, men han improviserade på ett fantastiskt sätt och uppfann en nästan perfekt Shakespeare-aktig pentameter. Man måste improvisera då och då. Om man kan spela Richard II på Eton utan att känna till replikerna, då kommer man antagligen undan med det mesta.”

De senaste veckorna i parlamentet visar att Stanley Johnson hade rätt.

Storbritannien går nu mot ett nytt parlamentsval. Det kan hända i år eller nästa år. Där måste Boris Johnson fortsätta kämpa. Hans motståndare, Labourledaren Jeremy Corbyn och dennes rådgivare, gick nämligen också i privatskolor.

Boris Johnsons syster Rachel är journalist och starkt emot brexit. Hans bror Jo är en tidigare minister som avgick i protest mot Boris brexitlinje.

Foto: Alan Davidson/TT Bild 1 av 6

Brodern Leo, pappa Stanley, Boris med fru Marina, och brodern Jo, i en arkivbild från 2012 då Boris Johnson var borgmästare i London.

Foto: Andrew Parsons/TT Bild 2 av 6

Boris Johnson och Storbritanniens förra premiärminister David Cameron studerade samtidigt på elitskolan Eton och universitet i Oxford.

Foto: David Sandison/TT Bild 3 av 6

Elitskolan Eton gav Boris Johnson möjligheten att klättra upp till det högsta kastet i Storbritannien.

Foto: Ian Sumner/TT Bild 4 av 6

Mamma Charlotte Johnson Wahl, till vänster, stödjer liksom sin son Boris brexit. Resten av familjen, däribland systern Rachel och brodern Leo, är emot.

Foto: Lucy Young/TT Bild 5 av 6

Oppositionsledaren Jeremy Corbyn, till höger, är inte så pigg på ett nyval i december.

Foto: Rota/Camera Press Bild 6 av 6