Annons

Elitsoldaternas ”Skorpion” – de kriminellas nya favorit

Skorpionen – ett vapen som användes vid massakern på Hisingen 2015.
Skorpionen – ett vapen som användes vid massakern på Hisingen 2015. Foto: Polisen

KGB:s favoritpistol och israeliska ”Uzi” fanns bland de 236 vapen som de tre männen i Skånenätverket smugglade in. Runt 160 enheter är fortfarande på vift. Här är vapentyperna polisen letar efter.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Foto: PolisenBild 1 av 1

1 / 7

Skorpionen designades åt fallskärmsjägare

Foto: Polisen

Den lilla kulsprutepistolen som blev Skånenätverkets signaturvapen heter ”Skorpion vz 61”.

När axelstödet fälls upp över vapnets rygg liknar vapnet en skorpion med krökt giftgadd.

2013–2016 användes Skorpioner vid inte mindre än fem mord och nio mordförsök i Sverige, enligt polisen. Skånenätverket, som SvD skrivit om i granskningen Vapnens väg, smugglade in 108 Skorpioner 2013 till 2014. Vapentypen tillverkades i dåvarande Tjeckoslovakien under 1960- och 1970-talet, designad åt fallskärmsjägare. Totalt färdigställdes 207 000 exemplar.

Annons
Annons
Foto: PolisenBild 1 av 1

2 / 7

Glock kriminellas favoritpistol – 19 mord på tre år

Foto: Polisen

Skånenätverket smugglade också in 100 Glockpistoler i Sverige. De svarta automatpistolerna från Österrike är tillverkade i polymerplast och används som tjänstevapen hos Försvarsmakten, tullen och Kustbevakningen.

Vapentypen har fått kultstatus bland svenska kriminella. Under åren 2013 till 2016 användes Glockpistoler vid 19 mord och 50 mordförsök i Sverige, enligt polisen.

Annons
Annons
Foto: PolisenBild 1 av 1

3 / 7

K-pisten som togs fram till Israels elitsoldater

Foto: Polisen

Uziel Gal var major i israeliska armén när han designade kulsprutepistolen som bär hans namn – Uzi.

Vapentypen togs i bruk av israeliska specialförband 1954 och har tillverkats i över tio miljoner exemplar. Skånenätverket smugglade in minst en Uzi i Sverige.

Eldhastigheten är tio skott i sekunden och vapnet kan laddas med 32 patroner. Det tar alltså bara tre sekunder att tömma magasinet.

Annons
Annons
Foto: PolisenBild 1 av 1

4 / 7

En tjeckisk ”Kalasjnikov”

Foto: Polisen

Tjeckoslovakiens motsvarighet till den mer kända AK-47 Kalasjnikov hade egentligen ingenting annat än utseendet gemensamt med sin ryska förlaga.

Skånenätverket smugglade in åtta Vz 58 i Sverige. Vapnet har en eldhastighet på 13 skott i sekunden och magasinen rymmer 30 patroner.

Vz 58 var den tjeckoslovakiska folkarméns standardvapen under kommunistdiktaturen. Vapnet tillverkades i 920 000 exemplar från 1958 till 1984.

Annons
Annons
Foto: PolisenBild 1 av 1

5 / 7

Tokarev – KGB:s favoritvapen

Foto: Polisen

Den fruktade sovjetiska säkerhetstjänsten KGB brukar förknippas med Tokarevpistoler. Modellen TT33 började tillverkas under de stora utrensningarna i Stalins Sovjetunionen på 1930-talet. Vapnet var standardbeväpning för Röda arméns officerare fram till 1950-talet. Två av vapnen Skånenätverket smugglade in i Sverige var Tokarevpistoler.

Annons
Annons
Foto: PolisenBild 1 av 1

6 / 7

Kinesiska piratkopior på pistoler

Foto: Polisen

Om Norincopistolen till höger ser bekant ut beror det på att den är en kinesisk piratkopia av den svenska polisens tjänstevapen Sig Sauer. Den vänstra, äldre modellen, är kopierad efter den sovjetiska armépistolen Tokarev.

Båda tillverkas av kinesiska Norinco. Skånenätverket smugglade in 15 sådana pistoler till Sverige.

Norinco-koncernen, eller China North Industries Group Corporation som den egentligen heter, är en del av den kinesiska krigsmaterielindustrin.

Annons
Annons
Foto: PolisenBild 1 av 1

7 / 7

Svenska polisens gamla tjänstevapen

Foto: Polisen

Den tysktillverkade Waltherpistolen var länge den svenska polisens tjänstevapen. Men den finns i många olika utföranden och Skånenätverket smugglade in två Waltherpistoler till Sverige, enligt polisen. På bilden syns en Walther PP.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons