Annons

Elsparkcyklar skapar trafikkaos i Paris

Foto: Waltraud Grubitzsch / TT

En dödsolycka i Paris har spätt på en redan hätsk debatt om elsparkcyklarnas vara och inte vara i den franska huvudstaden. Paris borgmästare Anne Hidalgo kräver nu ett slut på ”anarkin” i gatubilden.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

En polis i Washington ber en elscooterförare att åka åt sidan.

Foto: J. Scott Applewhite / AP Bild 1 av 1

BRYSSEL. En 25-årig man dog tidigare i veckan efter en olycka med elsparkcykel i en vägkorsning i centrala Paris. Mannen blev enligt franska medier påkörd när han inte lämnade passage för en minilastbil som kom från höger och därför hade företräde i korsningen. Han avled senare på sjukhus av sina skador.

Den senaste dödsolyckan har spätt på en redan upprörd debatt i Paris om elsparkcyklarna ­­­– eller ”trottinetterna” som de kallas, efter det franska ordet ”trotter” som betyder trava. På kort tid har de blivit ett vanligt inslag i huvudstadstrafiken. Det finns idag omkring 20 000 elsparkcyklar i Paris.

Precis som i svenska städer klagar fotgängare på att trottinetterna lämnas vind för våg på trottoarerna, och bilisterna på att de som kör inte kan trafikreglerna.

Tidigare i år dog en 80-årig kvinna i Levallois-Perret, en förort till Paris, efter att hon blivit påkörd av en elsparkcykel. En pianist på den berömda Opéra Garnier bröt bägge armarna när hon blev påkörd i förra månaden, och riskerar nu att aldrig mer kunna spela piano på professionell nivå. Pianisten har stämt Paris stad för olyckan.

Annons
Annons

En polis i Washington ber en elscooterförare att åka åt sidan.

Foto: J. Scott Applewhite / AP Bild 1 av 1

En akutläkare i Paris, Côme Légaut, berättar för tidningen 20 Minutes att han varje dag tar emot patienter med benfrakturer, brutna handleder och huvudskador, uppskrapade ansikten och utslagna tänder, orsakade av olyckor med trottinetterna.

En polis i Washington ber en elscooterförare att åka åt sidan.
En polis i Washington ber en elscooterförare att åka åt sidan. Foto: J. Scott Applewhite / AP

Paris borgmästare Anne Hidalgo lanserade i förra veckan en åtgärdsplan med namnet ”Trottinetter i Paris: hur vi får bukt med anarkin”.

Bland punkterna i planen finns bland annat parkeringsförbud på trottoarer, cirkuleringsförbud i parker och trädgårdar samt strikta hastighetsgränser för elsparkcyklarna.

– Varje vecka hör vi om nya incidenter: en kvinna som blivit påkörd i en trädgård, en åldring som körts ner i ett övergångsställe och dött, klagade Anne Hidalgo på en presskonferens i Paris.

Hidalgo vill också begränsa antalet elsparkcykelföretag som får vara verksamma i staden. I dag slåss tolv olika företag om kunderna, och borgmästaren vill begränsa dem till max 2–3 stycken.

Däremot så röstades ett förslag på hjälmtvång för framförande av trottinetter nyligen ner i Nationalförsamlingen.

– Fransmännen är trötta på förbud. Vi rekommenderar hjälm, och så får var och en sedan ta sitt ansvar, sade transportminister Elisabeth Borne inför omröstningen som ägde rum i fredags.

Det är dock redan krav på hjälm för både cyklister och elsparkscykelförare upp till tolv år i Frankrike.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons