Annons

Elva åtalas efter nazistdemonstration

Elva personer åtalas för sin inblandning i motdemonstrationer i Göteborg den 30 september. Arkivbild.
Elva personer åtalas för sin inblandning i motdemonstrationer i Göteborg den 30 september. Arkivbild. Foto: Adam Ihse/TT

Elva män åtalas misstänkta för brott under nazistdemonstrationen i Göteborg den 30 september i år. En person slungade en sten som träffade en polis i skrevet.

Under strecket
TT
Publicerad

De åtalade misstänks ha varit en del av motdemonstrationerna i närheten av Liseberg. Nio av dem åtalas för bland annat våldsamt upplopp.

Bland brottsmisstankarna mot de elva finns även försök till våld mot tjänsteman och brott mot maskeringsförbud. Som bevis hänvisar åklagaren till filmer från den aktuella dagen.

Alla elva som nu har åtalats är män. Den äldsta är 37 år och den yngsta är under 20.

En åtalas för grovt våld mot tjänsteman för att ha använt sig av stenslunga mot polisen.

TT: Blev någon polis skadad?

– De har mycket skydd på sig, men det tog väldigt illa på en av poliserna för det tog mitt i skrevet, säger åklagaren Mats Ihlbom.

Med stöd av nationellt forensiskt centrum bedömer han stenslungan som ett livsfarligt vapen.

– De har otäcka hastigheterna de här stenarna.

Åklagaren menar att de inte kan styrka att stenarna som en av de åtalade skickade mot polisen träffade någon. Den personen åtalas därför för försökt till grovt våld mot tjänsteman.

Enligt åklagaren går det inte visa att de elva åtalade kommer från samma grupp eller organisation. Flera av dem har dock uppgett att de till en början var på platsen för att protestera mot NMR.

– Vi kallar dem för en löst sammansatt gruppering i en folksamling, säger Ihlbom.

De våldsamheter som ingår i åtalet är bara sådant som har riktats mot polisen.

En person åtalas för våldsamt motstånd och en för skadegörelse. En person är fortsatt häktad.

23 nazister misstänks även de för brott i samband med demonstrationerna den 30 september. Exempelvis misstänks de för våldsamt upplopp. Mot dem har inte åtal väckts i nuläget.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons