Annons

Elva ihjälskjutna hittills i år – lika många som hela 2018

Två män sköts i Sollentuna norr om Stockholm på söndagen.
Två män sköts i Sollentuna norr om Stockholm på söndagen. Foto: Christine Olsson/TT

Polisen kopplar dödsskjutningen i Sollentuna till en misstänkt gängkonflikt. Hittills i år har elva personer dödats i skjutningar i Stockholm – lika många som under hela fjolåret.

– Det är en oacceptabel utveckling, säger Mats Löfving, chef för polisens Nationella operativa avdelning, Noa, till SvD.

Under strecket
Publicerad

Inom loppet av bara fem timmar inträffade tre skjutningar i Stockholmsområdet på söndagen. Först sköts två personer på öppen gata i Sollentuna, ett par timmar därefter mördades en ung man i Blackeberg och strax innan dess sköts en man i benet i Järfälla.

En av de skadade i Sollentuna dog senare av sina skador.

Polisen har anhållit en person skäligen misstänkt för dödsskjutningen i Blackeberg, men har inte frihetsberövat någon i de andra fallen.

Hittills i år har elva personer dödats i skottlossningar i huvudstaden. Det är lika många som under hela förra året, då elva personer sköts till döds, som SR:s genomgång visar.

– Utvecklingen är oacceptabel. I flera av fallen används militära automatvapen. Vi ser en minskning av antalet skadade i skjutvapenvåld, men dödandet går inte ner, säger Mats Löfving.

Noa kopplar mordet i Sollentuna till en ”röd” konflikt mellan två kriminella gäng i Stockholmsområdet. Polisenheten har gjort en kartläggning av misstänkta konflikter i Sverige. Enligt den är tio stycken ”röda”, vilket innebär att personer på båda sidor har viljan och förmågan att allvarligt skada personer i den andra grupperingen.

Annons
Annons

– Vi kan se samband mellan händelsen i Sollentuna och vår konfliktkartläggning, säger Mats Löfving.

En av de röda konflikterna finns i Stockholm, fyra i Göteborg och resten på annat håll i landet. Steget under röd på skalan är orange – och det finns tre sådana i Stockholm.

Förra veckan sköts även två svenskar till döds i Herlev i Danmark. En av männen kopplas till en kriminell gruppering i Järvaområdet i Stockholm. Men polisen vill inte berätta om de känner till några kopplingar mellan dubbelmordet och skjutningarna i söndags.

Vi slår varje år rekord i antalet beslagtagna skjutvapen.

– Det är för tidigt att säga om skjutningarna har kopplingar till Danmark. Personen som greps för det brottet är någon vi kände till sedan tidigare. Noa arbetar väldigt tätt med dansk polis i det fallet, säger Mats Löfving.

Finns det risk för hämndaktioner?

– Det där är en risk vi givetvis tittar på och som underrättelsetjänsten arbetar med. Men det går inte att säga något faktabaserat om det nu, säger Mats Löfving.

Polisen har tidigare varnat för att våldet kan eskalera till hösten, när flera kriminella sätts på fri fot efter avtjänade straff.

Myndighetens taktik för att få bukt med skjutningarna går i huvudsak ut på två saker: att få bort vapen från gatan och att punktmarkera kända kriminella med hög våldskapacitet.

Polisen försöker också stävja narkotikahandeln.

– I det närmaste punktmarkerar vi en del individer som vi uppfattar som kriminella och som har den här våldskapaciteten. Samtidigt griper vi en person om dagen som domstolen häktar för grova vapenbrott. Vi slår varje år rekord i antalet beslagtagna skjutvapen, säger Mats Löfving.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons