Annons

Elvaåringens pappa: Mitt liv är förstört

Pappan till den elvaåriga flicka som dödades i attacken på Drottninggatan i Stockholm i fjol berättar nu om sorgen. Arkivbild.
Pappan till den elvaåriga flicka som dödades i attacken på Drottninggatan i Stockholm i fjol berättar nu om sorgen. Arkivbild. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Året som gått har varit ett enda stort trauma för pappan till den elvaåriga flicka som dödades i attacken på Drottninggatan i Stockholm.

Nu berättar han om sin stora saknad efter dottern och riktar kritik mot hur staten behandlar de efterlevande.

Under strecket
TT
Publicerad

Det dryga året som gått har han försökt tränga undan tankarna på den 7 april förra året. Det var dagen då hans liv blev förstört när hans elvaåriga dotter blev ett av Rakhmat Akilovs dödsoffer, i lastbilsattacken på Drottninggatan.

– Där dör jag också samtidigt, säger pappan till TT efter att han hörts i tingsrätten.

Han berättar att han och flickan stod varandra mycket nära, och att han som singelförälder lade all sin energi och tid på henne.

– Jag hade en klar plan på hur jag ville leva, jag hade gått i mål med allting, och när man då får ett sms från dotterns mamma om att hon inte går att hitta. Det går inte att beskriva.

I rätten beskriver han det mardrömslika i att inte hitta sitt barn. Flickan skulle träffa sin mamma efter skolan. När mamman inte fick tag på henne, och föräldrarna insåg att ett misstänkt terrordåd inträffat just där flickan befann sig, växte paniken. Först lördag kväll, dagen efter dådet, fick de besked om att flickan var ett av dödsoffren.

– Det är inte varje timme som är ett helvete, varje minut är jättejättejobbig. Hon var mitt allt, säger pappan om den långa ovissheten.

Annons
Annons

Han beskriver året som gått som ett enda stort trauma. Men han vill i dag ställa upp på intervjuer med medier, bland annat för att berätta om den kritik han riktar mot svenska staten, och dess agerande på tre punkter. Det första är hur utvisningar av asylsökande som fått avslag gått till. Akilov fick sitt utvisningsbeslut i december 2016, men avvek och efterlystes i februari av polis.

Han anser också att Stockholms stad inte gjort tillräckligt för att upprätthålla säkerheten på Drottninggatan. Dessutom konstaterar han att anhöriga till terrordåd behandlas på mycket skilda sätt i olika länder, när han jämför sin egen situation med hur den svenska familj vars dotter dog i terrordådet i Paris 2015 behandlats av den franska staten.

– Det är helt olika hur vi blivit bemötta av samhället. Den familjen ingår i den franska terrorfonden, där man betalar ut upp till fem miljoner kronor till de anhöriga, de har bjudits ned tre gånger och träffat presidenten och bott på hotell, medan det jag har fått är ett maskinskrivet brev från Stefan Löfven.

– I Frankrike agerar man och betalar pengar även om man inte schabblat. För mig har svenska staten schabblat med en utvisning, och jag får betala priset. Min dotter är död, och mitt liv är förstört.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons