Annons

Emma Frans: ”Är rationellt med klimatångest”

Allt fler unga kvinnor lider av klimatångest – alltså oro för klimatförändringar. 6 av 10 svenskar uppger att de är ”mycket oroliga” för klimatförändringar, enligt SOM-institutets mätningar.

– Det är orättvist att det är just de kvinnor som gör mest som har mest ångest, säger Emma Frans, vetenskapsskribent.

Under strecket
Publicerad

”Det är orättvist att det är just de kvinnor som gör mest som har mest ångest”, säger Emma Frans, vetenskapsskribent.

Foto: PrivatBild 1 av 1
Efter reklamen visas:
"Det är rationellt med klimatångest"

Klimatlarmen har kommit i skov den senaste tiden. 61 procent av svenskarna är ”mycket oroliga” för klimatförändringar, enligt senaste mätningen från SOM-institutet – fler än som är oroliga för terrorism eller organiserad brottslighet. Och det är helt enkelt ett högst reellt hot som vi reagerar på precis som människan alltid har reagerat på hot, menar Emma Frans, vetenskapsskribent på SvD.

– Det finns säkert evolutionära förklaringar till varför man oroar sig för faror och undviker att exponeras för dem, och här finns det en rationalitet i det, säger hon när SvD har ett seminarium på temat klimatångest i Almedalen.

Men att hotet är reellt är kanske inte hela förklaringen till utbredningen av klimatångest, påpekar hon. Här finns också en risk att klimatförändringarna blir en projektionsyta för en ångest som har djupare förklaringar hos en person.

Det kanske är orättvist att det är just de kvinnor som gör mest som har mest ångest.

– Under kalla kriget kanske man var rädd för ett atomkrig. Nuförtiden kanske det är mer klimatfrågan man fokuserar på, säger hon.

Annons
Annons

”Det är orättvist att det är just de kvinnor som gör mest som har mest ångest”, säger Emma Frans, vetenskapsskribent.

Foto: PrivatBild 1 av 1

Men oavsett förklaringen kan samtidigt klimatångesten bli en positiv drivkraft, enligt Emma Frans. En av dem som märkt av det är Stockholms miljöborgarråd Katarina Luhr (MP), som berättar att hennes egen klimatångest fick henne att ta ett stort kliv i sitt liv för 15 år sedan.

– Jag började engagera mig politiskt, för jag kände att något måste jag göra. Jag hade inte tänkt bli heltidspolitiker och kommunalråd, men jag ville göra något. Och jag tror att det är det som också gör att man mår lite bättre, säger hon.

”Det är orättvist att det är just de kvinnor som gör mest som har mest ångest”, säger Emma Frans, vetenskapsskribent.
”Det är orättvist att det är just de kvinnor som gör mest som har mest ångest”, säger Emma Frans, vetenskapsskribent. Foto: Privat

Och just detta – att engagera sig och göra något – är också sannolikt det bästa sättet att hantera sin klimatångest, enligt Emma Frans. Med tanke på att unga kvinnor är de som är mest oroliga för klimatet, kanske det inte är så märkligt att unga kvinnor också är de som engagerar sig mest i frågan.

– Det kanske är orättvist att det är just de kvinnor som gör mest som har mest ångest. Men kanske är det också just därför de gör mest. Det finns en medvetenhet. Då finns något positivt i det hela, säger hon.

Och trots att många negativa rapporter kommer om klimatet är loppet långt ifrån kört, enligt Katarina Luhr. Hon pekar på att världen har lyckats lösa överväldigande miljöproblem tidigare, som exempelvis hålen i ozonlagret.

Som politiker behöver man bli framröstad i nästa val för att kunna fortsätta förändra.

– Då kunde världens länder komma överens om att vi kunde sluta släppa ut freon och nu har ozonlagret läkt ihop nästan helt igen. Det måste man tänka på när det gäller klimatfrågan. Och det har hänt otroligt mycket på klimatområdet de senaste 20 åren.

Samtidigt menar Katarina Luhr att det också är just politikernas oförmåga att agera som bär en del av ansvaret för att klimatångesten har fått ett sådant grepp om svenskarna.

– Det är ett politiskt misslyckande. Vi har haft för fega politiker, som inte har vågat luta sig mot de fakta som finns. Som politiker behöver man bli framröstad i nästa val för att kunna fortsätta förändra, det är klart. Men det är fortfarande så att ibland måste man fatta tuffa beslut. Och i det här fallet har man varit alldeles för feg.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons