Annons
Ledare

Maria Ludvigsson:En äkta vuxen är mer än fett cool

Tala till barn med ett vuxet språk.
Tala till barn med ett vuxet språk. Foto: Gorm Kallestad / TT

Vuxna ska välkomna barnen till sitt språk, inte tvärtom.

Under strecket
Publicerad

Det var Ulf Kristersson som på den politiska arenan började tala om "den vuxna i rummet". Vuxenskapet etablerade sig snabbt i det politiska språket, det tycktes det finnas en intuitiv förståelse och uppskattning för vad Kristersson avsåg. Dittills hade vuxen varit ett rätt ovanligt ord i både politiska och populärkulturella sammanhang. Man talade om vuxenpoäng, något man kunde ådra sig eller uppnå genom att företa vissa saker. Ett eget hem med förstahandskontrakt eller bostadsrätt. Middag med vänner som delvis kommer i par, sitter runt dukat bord och för samtal som de flesta dagen efter minns gav poäng. Visitkort och fastanställning med lön likaså.

Men vuxenpoäng kunde i lika hög utsträckning utdömas till dem som fullständigt tappat greppet, blivit etablerade, tänkte på refrängen, investerade i dyr dammsugare eller fann kroglivet ytligt. Den som antydde att det vuxna livet var okej, var förtappad och för alltid förlorad till medelåldern, medelmåttan och Medelsvensson. Den tänkte inte längre egna tankar, ifrågasatte inte tristess utan gav upp för vanligheten.

Annons
Annons

Med Den vuxne i rummet uppstod en gemensam förståelse för det vuxenskap som alla egentligen uppskattar, och söker. Det har mer med karaktär och hållning att göra än med heminredning, stil och grupptillhörighet. Den vuxne är inte beroende av att alla gillar det hon gör. 

Vuxen är den som äntligen funnit en plats i sig själv där man inte bryr sig om dem som avundas, avskyr eller har ideliga synpunkter på ens vägval. Man står upp inuti och jobbar på karaktären. Inte för andras uppskattnings skull, utan för att det är rätt.

Vuxen blir man inifrån och ut. 

Mot det uppskattade vuxenskapet står rädslan. Bland föräldrar tycks det ibland finnas en rädsla att alieneras från barnet eller, än värre, att barnet inte ska gilla dem.

De flesta minns säkert läraren som kallade Mikael för Micke, trots att ingen i klassen gjorde det. Eller Fredrik för Fredde. Generande. Lärare eller föräldrar som vill bli “kompis” med eleverna eller barnen visar att vuxenskap inte är något att stå i. Håll därför emot så länge ni kan!

Rörelsens riktning går från vuxenskap till ungdoms- eller barnstadium.

Det märks tydligt i språket. Jag slås ofta av att vuxna, inte minst föräldrar, talar som barn och med iver använder barnens vokabulär. Genom att tilltala dem med deras terminologi hoppas man bli populär och älskad. Istället är det den unga som ska bjudas in att ta del av ett ännu rikare och roligare språk, för att bättre förstå och bli förstådd. 

Första gången man blir en aning vuxen i sinne och intellekt är något enastående. Som det första gemensamma skrattet med någon man beundrar och älskar. Det kommer bara genom att ta steget in i vuxenheten och genom erfarenhet bit för bit tillförskansa sig den. Det kommer aldrig någonsin genom att vuxna slår sig ner i rökrutan och snackar om allt som är fett coolt.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons