Annons

A star is born ”En av de finaste skildringar av Hollywood jag sett”

Bradley Cooper och Lady Gaga i ”A star is born”.
Bradley Cooper och Lady Gaga i ”A star is born”. Foto: Neal Preston/20th Century Fox

På pappret är ”A star is born” en snyftig supersåpa. Men Bradley Coopers version av den klassiska berättelsen är en sällsam och gripande hybrid av saga och vardaglighet. Se den, och gråt en skvätt, skriver Anna Hellsten.

Publicerad

A star is born

Regi
Bradley Cooper
Genre
Drama
Manus
Bradley Cooper, Will Fetters, Eric Roth
Medverkande
Lady Gaga, Bradley Cooper, Sam Elliott, Dave Chappelle, Anthony Ramos

2 tim 15 min. Från 7 år.

Betyg: 5 av 6

”A star is born” är en av de där eviga Hollywoodsagorna. En av de mest långlivade i alla fall: den första versionen kom 1937 och därefter har kärlekshistorien mellan den äldre stjärnan på dekis och den yngre kvinnliga kometen som försöker rädda honom fått flera inkarnationer, den mest berömda med Judy Garland och James Mason på 1950-talet, den smetigaste med Barbra Streisand och Kris Kristofferson från 1976.

Nu har skådespelaren Bradley Cooper tagit sig an det klassiska stoffet och gjort, kanske lite förvånande, inte bara en av de finaste Hollywoodskildringar jag sett utan också en version som överträffar förlagorna, en som visserligen nickar vänligt åt dem men också lyckas ge historien både ett nytt århundrade och en ny relevans.

Cooper själv spelar Jack Maine, en sliten och tinnitusdrabbad rockstjärna i fyrtioårsåldern som fortfarande säljer ut jättearenor men som i allt väsentligt börjat röra sig mot föredettingfasen av karriären – det mesta i livet går på rutin, inte minst hans omfattande supande.

Annons

Efter filmens inledande turnékonsert stänger han in sig i bilen och greppar en spritflaska som han raskt tömmer medan privatchauffören kör iväg genom natten. Jakten på mer dricka leder honom till en liten dragklubb där han först träffar på Ramon (Anthony Ramos) och strax därefter Ramons låtskrivande bästis Ally (Lady Gaga), en cis-kvinna som är kompis med drugorna och därför får uppträda under eget namn och med egen röst.

Efter reklamen visas:
A star is born

Jack är full, men inte så full att han missar kraften i hennes tolkning av ”La vie en rose”, och efteråt bjuder henne först på en drink och sedan att följa med på turnén: Allys röst och låtskriveri väcker honom åtminstone tillfälligt till liv, både som yrkesman och som människa. I takt med att en kärlekshistoria växer fram mellan de båda tar också Allys egen karriär fart medan Jackson åter börjar röra sig mot avgrunden, allt mer packad, påtänd och marginaliserad.

Japp, på pappret är ”A star is born” en snyftig supersåpa, en konstnärlig bombmatta av potentiella klyschor. Men Cooper undviker strängt taget varenda tänkbar fallgrop, med ett organiskt och effektivt berättande som gör att drygt två timmar bara flyger förbi – detta trots att filmen är rätt traditionellt filmad och klippt, alltid vackert men aldrig flashig (att jämföra med till exempel den tematiskt besläktade men rejält stiliserade ”La La Land”).

Manuset, skrivet av Cooper tillsammans med Eric Roth och Will Fetters, är en triumf, både mjukt och smart. Dels i det faktum att man inte mjölkar ut mer rivalitet än nödvändigt mellan stjärnorna, dels i att man inte skildrar den förväntade polariseringen mellan Jacksons skruffiga rock och Allys stajlade popimage: avundsjukan på hennes framgångar får visserligen så småningom Jackson att anklaga Ally för att sälja ut sin autenticitet, men det är inte nödvändigtvis en åsikt som filmen eller tittarna förväntas dela.

”’A star is born’ är helt enkelt en film som är så engagerad i sina huvudpersoner att de aldrig blir stereotyper.” Foto: 20th Century Fox

”A star is born” är helt enkelt en film som är så engagerad i sina huvudpersoner att de aldrig blir stereotyper, från det faktum att Jackson trots sin alkoholism varken är våldsam eller divig till att Ally å sin sida inte skildras som en kallhamrad karriärist – delvis en direkt effekt av den tonsäkra dialogen, men förstås också för att både Cooper och Lady Gaga är så bra och exakta i sina gestaltningar, från de maxade musiknumren till deras intima, trevande samtal.

”A star is born” anno 2018 är både grandios och lågmäld, en sällsam och gripande hybrid av saga och vardaglighet. Se den, gråt en skvätt och förundras över att det fortfarande går att göra sådana här filmer.

Annons
Annons
Annons

”’A star is born’ är helt enkelt en film som är så engagerad i sina huvudpersoner att de aldrig blir stereotyper.”

Foto: 20th Century Fox Bild 1 av 1
Annons
Annons
Annons
Annons