Annons

Här finns den bästa lyxlunchen i Stockholm

”Osar ambiance”. Snabbt, lyxigt eller husman? Lunchpreferensen kan skifta från dag till dag. SvD:s Anna Norström guidar till fem favoriter i Stockholm.

Under strecket
Publicerad

”19 glas” och ”Bobergs matsal” – två av Anna Norströms lunchfavoriter.

Foto: Emma-Sofia Olsson och IBL Bild 1 av 3

Linn Söderström och Marion Ringborg driver Garba.

Foto: Garba Bild 2 av 3

Instagram-vänligt på Garba.

Foto: Garba Bild 3 av 3

1 / 5

”19 glas” och ”Bobergs matsal” – två av Anna Norströms lunchfavoriter.
”19 glas” och ”Bobergs matsal” – två av Anna Norströms lunchfavoriter. Foto: Emma-Sofia Olsson och IBL

För trendig pop up-mat

Ingen bor längre på Riddarholmen men med allt från förlag till Svea hovrätt finns här ändå en stor lunchpublik. Sedan en tid driver kockduon Linn Söderström och Marion Ringborg sin popup-krog Garba på första våningen i det magnifika Gamla Riksarkivet.

Linn Söderström och Marion Ringborg driver Garba.
Linn Söderström och Marion Ringborg driver Garba. Foto: Garba

Dagens lunchrätt presenteras på Instagram och kan alltid fås vegetarisk. Exempel på rätter är friterad polenta med aubergine, getost & granatäpple- och apelsinsås eller musslor på linsbädd.

Bonus: Varje dag finns ny efterrättsmunk med dagens fyllning, gästfavoriten är med vanilj och äpple.

Instagram-vänligt på Garba.
Instagram-vänligt på Garba. Foto: Garba

Typisk lunchrätt: Handgjord pasta serveras varje fredag.

Bra tid: Kom något senare och missa rushen från Riddarholmens kontor.

Pris: 119 kronor med kaffe.

Adress: Eldbaren på våning 1 i Gamla Riksarkivet på Riddarholmen

Annons
Annons

Hantverket lagar allt från grunden.

Foto: Emma-Sofia Olsson Bild 1 av 1

2 / 5

För härlig husman

Hantverket lagar allt från grunden.
Hantverket lagar allt från grunden. Foto: Emma-Sofia Olsson

Just under lunchtid finns många sämre exemplar av husmanskost, med såser rörda på pulver ur påse. Hos kocken Stefan Ekengren på Hantverket är det tack och lov precis tvärtom, här lagas allt från grunden. Husmanskost med finess.

På lunchmenyn finns alltid en smörgås, till exempel med långrökt oxbringa, gruyère och surkål, men också en sallad och en vegetarisk rätt. Hantverket med sitt läge strax norr om Humlegården är ett lugnare alternativ till mer stimmiga Stureplanskrogar som inte alltid är optimala för de som behöver prata affärshemligheter. 

Typisk lunchrätt: Biff Lindström, rotmos och fläsklägg eller laxpudding.

Bra tid: Direkt klockan 11.30 vid öppning eller efter 12.45.

Pris: 145 kronor för dagens.

Adress: Sturegatan 15 A.

Annons
Annons

19 Glas har en av stans bästa vinlistor – och rustik lunch.

Foto: Emma-Sofia Olsson Bild 1 av 1

3 / 5

För familjär långlunch

19 Glas har en av stans bästa vinlistor – och rustik lunch.
19 Glas har en av stans bästa vinlistor – och rustik lunch. Foto: Emma-Sofia Olsson

Till en början var 19 Glas, den pyttelilla krogen i Gamla Stan, omtalad för sina lunchpizzor – men numer hänger konceptet mer ihop med ställets kvällsfilosofi. Dagligen serveras en tvårättersmeny, inte sällan med soppa och därefter väljs huvudrätt, vegetariskt, kött eller fisk.

Stämningen är familjär och krögaren Petter Bennysson trugar kanske med ett litet glas vin, här finns ju en av stans bästa vinlistor så det kan vara värt att tänka lite kontinentalt. Maten är rustik som svensk husman eller korsbefruktad med något som minner om en italiensk lantgård. Framförallt är den lagad på bra råvaror och från grunden.

Typiskt lunchrätt: Ärtsoppa och pannkakor på torsdagar.

Bra tid: Runt klockan 13 och efter behöver man inte vänta länge på bord.

Pris: 139 kronor.

Adress: Stora Nygatan 19.

Annons
Annons

Bobergs matsal.

Foto: Adam Wrafter Bild 1 av 1

4 / 5

För lyxig affärslunch

Bobergs matsal.
Bobergs matsal. Foto: Adam Wrafter

Det finns två ställen i stan för den som vill äta lunch med extra guldkant: hotellet Ett Hem och Bobergs matsal. Den senare är stjärnkocken Björn Frantzéns tappning av den klassiska finmatsalen på NK.

I en tid där få finkrogar har öppet för lunch (utom just trestjärniga Frantzén) så är Bobergs ett bra alternativ för att äta avsmakningsmeny mitt på dagen. Stället osar ”ambiance” och servicen är en uppvisning av den gamla skolans manér. Ljudnivån är perfekt sober och gästerna en mix av shoppande damer, internationella affärsmöten och en och annan tillrest foodie.

Typisk lunchrätt: Cognacsflamberad dovhjortssauté.

Bra tid: Här bokar man bord i förtid.

Pris: Varmrätter 225-295 kronor.

Adress: NK, Hamngatan 18–20.

Annons
Annons

Mama’s.

Foto: Fredrik Rollman Bild 1 av 1

5 / 5

För snabb Citylunch

Mama’s.
Mama’s. Foto: Fredrik Rollman

Den som vill äta lunch i City kan, om man inte tar något snabbt i farten, tvingas sitta och vänta på maten. Kocken Marco Baudone har ett förflutet på Stockholms finkrogar men har nu sällat sig till det snabbare segmentet och öppnat Mama där mycket av maten tillagas på spett som roteras över värme – rotisserie.

I Ringen på Södermalm finns Mama’s som en snabb kiosk men på Kungsgatan kan man både kan sitta och äta i lugn och ro, eller ta med. Här har man tänkt på serveringstakten så det brukar gå i en rasande fart att få mat. Dessutom har de även öppet kvällstid för den som vill äta före bion.

Typisk lunchrätt: Ceasarsallad eller wrap med långdraget kycklingkött.

Bra tid: Gärna senare efter klockan 13. 

Pris: 115–140 kronor.

Adress: Kungsgatan 18.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons