Annons

Ett av tre partier har sagt ja till norsk regering

Partiledarna Trine Skei Grande (V), Erna Solberg (H) och Siv Jensen (FRP). Arkivbild.
Partiledarna Trine Skei Grande (V), Erna Solberg (H) och Siv Jensen (FRP). Arkivbild. Foto: Vegard Wivestad Grøtt/NTB scanpix/ TT

Norge får ett minoritetsstyre sedan Høyre, Fremskrittspartiet och Venstre enats om en politisk plattform och bildar trepartiregering.

– Vi ska hitta bra, gemensamma lösningar för Norge, säger statsminister Erna Solberg (H).

Under strecket
TT-NTB
Publicerad

Efter uppgifterna för ett par dagar sedan om en principöverenskommelse för att bilda ny regering höll partiledarna presskonferens under söndagen.

– Vi har haft bra diskussioner med hög temperatur de två senaste veckorna, säger Solberg.

Under natten till söndagen förhandlade konservativa H, populistiska FRP och liberala V fram en regeringsplattform på 84 sidor.

Solberg betonar sex huvuduppgifter för regeringen: att skapa god välfärd, en inkluderande arbetsmarknad, ökad ekonomisk tillväxt, minskad fattigdom, förbättrad integration och uppfyllda klimatförpliktelser.

Regeringen, som inte har egen majoritet i parlamentet stortinget, blir beroende av Kristelig Folkeparti (KRF) för att få igenom sin politik.

Enligt FRP-ledaren Siv Jensen har hennes parti fått igenom en rad hjärtefrågor i förhandlingarna:

– Vi ska ha bättre äldreomsorg, restriktiv invandringspolitik, fler poliser, bättre integration och nedskärningar av egendomsskatten.

Jensen säger att dragkamperna med V har varit många under förhandlingarna, att det säkert blir fler sådana under regeringssamarbetet men att resultaten i regeringsplattformen var värda det.

– För oss är det politik som är viktigast, inte vem eller hur många som sitter i regering.

V-ledaren Trine Skei Grande säger att tidigare borgerligt samarbete varit viktiga för att ta steget in i regeringen, men det har också personkemin med Solberg och Jensen under förhandlingarna varit.

Men även Trine Skei Grande nämner politiska framgångar för partiet.

– Den här plattformen riggar för grön omställning och vi ska ta vara på de mest sårbara områdena i norsk natur, som Lofoten, Vesterålen och Senja.

Hon pekar också på satsningar mot barnfattigdom, på skolbarnens fritidssysselsättningar, slopad moms på e-böcker, fler kvotflyktingar och på att få fler nyanlända i arbete.

Bjørnar Moxnes, ledare för det lilla vänsterpartiet Rødt, är föga förvånande kritisk. Han säger att V nu visar sitt rätta ansikte när partiet sätter sig i regering med FRP.

– Att de framstod som huvudmotståndare i valrörelsen var bara bluff.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons