Annons

Elisabet Andersson:Knäpptyst om en konflikt värd en rejäl debatt

Biblioteksdebatten rasar, förutom på en punkt. Det hörs ingenting om ”Förnyat Stadsbibliotek”, projektet att göra Gunnar Asplunds ikonbyggnad till ett huvudbibliotek. Men det kan det bli ändring på.

Under strecket
Publicerad

Ska detta vara framtidens huvudbibliotek i Stockholm, eller är det dags att tänka nytt och större?

Foto: Staffan Löwstedt Bild 1 av 1

Ska detta vara framtidens huvudbibliotek i Stockholm, eller är det dags att tänka nytt och större?

Foto: Staffan Löwstedt Bild 1 av 1
Ska detta vara framtidens huvudbibliotek i Stockholm, eller är det dags att tänka nytt och större?
Ska detta vara framtidens huvudbibliotek i Stockholm, eller är det dags att tänka nytt och större? Foto: Staffan Löwstedt

Mitt i all biblioteksdebatt är det knäpptyst om en viktig biblioteksfråga i Stockholm. Det hörs inget om ”Förnyat Stadsbibliotek”, Stockholms stads arbete för att göra Gunnar Asplunds ikonbyggnad till ett huvudbibliotek för 2000-talet.

Men nu lär det bli fart på diskussionen när en konflikt kring biblioteket kommer i öppen dager.

Nyligen beslutade Länsstyrelsen om byggnadsminnesförklaring av Asplunds biblioteksmiljö. Stadsbibliotekarie Katti Hoflin beskrev beslutet som en överraskning. ”Vi hade inga signaler på att det var på gång”, kommenterade hon.

Det var knappast så att beslutet slog ned som en blixt i det stillsamma boktemplet vid Sveavägen. Byggnadsminnesförklaringar brukar föregås av otaliga möten med fastighetsägaren, som i det här fallet är Stockholm stad. Här handlar det om ett ärende där de byråkratiska kvarnarna fått mala sedan 1981. Länsstyrelsen tyckte det var dags att avsluta det gamla ärendet. Stockholms stad kontrade snabbt med att överklaga.

Annons
Annons

Det var knappast så att beslutet slog ned som en blixt i det stillsamma boktemplet vid Sveavägen.

I grunden tycks alla vara överens om att Stockholms stadsbibliotek, som är Sveriges internationellt mest kända arkitekturverk, förtjänar en byggnadsminnesförklaring. Andra Asplundbyggnader, från Rådhuset i Göteborg till Villa Snellman i Danderyd, har ett sådant skydd sedan länge.

Byggnadsminnesförklaringen av biblioteket framstår inte heller som överdrivet sträng. Den innebär skydd mot bland annat rivning och större ingrepp i stomme och äldre fast inredning.

Men för Stockholms stad kommer den olyckligt i tid, eftersom staden ännu inte är i hamn med sitt arbete för att uppdatera Asplundmiljön till ett modernt huvudbibliotek – ett projekt som presenterades 2014. Då hette det att ombyggnaden skulle komma igång 2017. Så blev det inte. Och det har varit påfallande tyst om projektet som rullar vidare trots uppenbara svårigheter, men utan någon större dialog med allmänheten om vad som är i görningen.

Vi vet att det finns två spår. Det finns ett utbyggnadsalternativ och innebär att biblioteket får använda Asplundhuset plus de låga basarbyggnaderna mot Sveavägen. Det finns också ett renoveringsalternativ som omfattar Asplundhuset plus annexet där Internationella biblioteket ligger i dag.

Bibliotekets personal hoppas såklart på funktionella lokaler med allt från effektiv bokhantering till butik med Asplundsouvenirer.

I bästa fall kan debaclet innebära att vi får en bra biblioteksdebatt.

Att göra den lilla 20-talsbyggnaden till modernt huvudbibliotek i en växande storstad är naturligtvis en svår, och potentiellt kontroversiell, ekvation. Och som lök på laxen kommer här en byggnadsminnesstämpel, som med Stockholms stads synsätt innebär ytterligare hinder och kostnader.

I bästa fall kan debaclet innebära att vi får en bra biblioteksdebatt.

Byggnadsminnesförklaringen har redan lett till att intressanta uppgifter om projekt Förnyat Stadsbibliotek, inklusive idéer om radikala grepp i Asplundmiljön, börjat pysa ut.

Förhoppningsvis blir det nu en diskussion som inte bara handlar om hur den värdefulla biblioteksmiljön i Vasastan ska hanteras, utan också om hur och var Stockholm kan skapa ett huvudbibliotek som fungerar i en stad som närmar sig miljonstrecket.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons