Annons

Janerik Larsson:En dansk politisk överlevnadskonstnär

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V
Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V Foto: Liselotte Sabroe

Spänningen stiger inför det danska folketingsvalet den 5 juni, Danmarks grundlagsdag.

Under strecket
Publicerad

Torsdagens politiska bomb utgjordes av statsminister Lars Løkke Rasmussens bok ”»Befrielsens øjeblik – Samtaler med Lars Løkke Rasmussen«.

I den ställer han sig positiv till att samregera med de danska socialdemokraterna för att därigenom skapa en stabil regering och minska inflytandet från de många små flygelpartierna som hela tiden ställer till bekymmer för varje regering.

Thomas Larsen, Berlingskes politiske kommentator, konstaterar två saker med anledning av utspelet.

För det första är detta ett budskap som placerar statsministern och Venstre-ledaren i politikens centrum med ett budskap som det finns stark sympati för hos befolkningen.

För det andra kommer utspelet efter att Lars Løkke i valrörelsen dels gått hårt åt socialdemokraterna dels kritiserat Dansk Folkeparti som förespråkat en stark regering med socialdemokrater, Venstre och Dansk Folkeparti.

Larsen skriver att i det borgerliga politiska Danmark ses utspelet ”som en kanin, han trækker op af hatten, og som et forsøg på at forlænge Løkkes politiske liv”.

På presskonferensen då boken presenterades sa han att ” mange vælgere for tiden efterspørger, om der er en voksen til stede i dansk politik, og at han netop gerne ville være den voksne, der tager det på sig at samle i stedet for at splitte”.

Lars Løkke Rasmussen är en politisk överlevnadskonstnär och vad som händer den 5 juni är nu än mer ovisst.

Hittills har opinionsmätningarna förutspått en socialdemokratisk seger och nederlag för Venstre och den borgerliga majoriteten.

Att den borgerliga regeringen nu dödförklarats torde stå ganska klart men vad som kommer i stället får vi se längre fram.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons