Annons

”En del är mer skadade när de kommer hem”

Bettan Bylund, socialarbetare som bla jobbar med IS-återvändare.
Bettan Bylund, socialarbetare som bla jobbar med IS-återvändare. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT / TT NYHETSBYRÅN
Ella Sundström / Omni
Publicerad

Många av de omkring 150 IS-anhängare som återvänt till Sverige reste från ett liv i utanförskap, med arbetslöshet, missbruk och kriminalitet och är nu tillbaka i ett liv i samhällets utkanter, skriver TT.

Men i gruppen finns också föräldrar som bara vill få tillvaron att fungera igen. Enligt Bettan Byvald, socialsekreterare i Göteborg och som arbetar med IS-återvändare, handlar det om att bygga upp en tilltro till samhället igen, att inte vilja straffa utan att få dem att må bra och bli hyggliga medborgare.

– Att ha barn är en motiverande faktor. Det är värre för dem som är ensamma, unga män eller kvinnor som kommer tillbaka. En del var väldigt skadade när de åkte ner och är ännu mer skadade när de kommer hem. Det går inte bra för alla, säger hon till TT.

Annons
Ungefär 300 personer har rest till Syrien och Irak för att ansluta sig till IS eller andra våldsbejakande islamistiska grupperingar tt.omni.se Säpo: Färre IS-medlemmar har återvänt än beräknat (30 november) tt.omni.se Uppgifterna om var svenskarna är eller under vilka omständigheter de lever är ytterst oklara (30 november) svt.se Kalifatet kollapsade – men här finns IS kvar tt.omni.se
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons