Annons

”En efterlängtad och förväntad comeback”

Aida Hadzialic (S) presenterades av Annika Andersson Ribbing, ordförande i valberedningen, som finansregionråd i opposition tisdag den 20 augusti.
Aida Hadzialic (S) presenterades av Annika Andersson Ribbing, ordförande i valberedningen, som finansregionråd i opposition tisdag den 20 augusti. Foto: Karin Wesslén/TT

Aida Hadzialic gör comeback på en ledarpost i Socialdemokraterna tre år efter avgången som gymnasieminister.

– I partiet var det efterlängtat och förväntat, säger Stig-Björn Ljunggren, statsvetare och S-kännare.

Under strecket
Publicerad

I augusti 2016 avgick den då 29-åriga gymnasie- och kunskapslyftsministern efter att ha blåst rött i en poliskontroll på Öresundsbron.

Trots lagöverträdelsen var det många i partiet som menade att hon kunde fortsätta, säger Stig-Björn Ljunggren, S-kopplad statsvetare och krönikör. I alla fall var de flesta säkra på att hon skulle komma tillbaka.

– Det finns andra som har fått avgå och där man inte har räknat med att de kommer tillbaka, men vad det gäller Aida har det inte funnits skäl att tro det.

Hadzialic föreslås nu av en enig socialdemokratisk valberedning för posten som finansregionråd i opposition i Stockholm efter Erika Ullberg. Trots att den omfattande kritiken mot bygget av Nya Karolinska vann sittande Alliansen i regionen i valet i fjol.

–  Väljarna såg nog inte kopplingen. Vissa väljare kanske inte förstod att det var Region Stockholm som bar ansvaret, utan röstade emot regeringen, säger Stig-Björn Ljunggren.

Han menar att Hadzialic kommer att behöva hjälp från regeringen om hon ska vinna valet 2022.

– Då är det inte så lätt när regeringen ska agera Robin Hood och ta från stockholmarna, säger Stig-Björn Ljunggren, och syftar på Stefan Löfvens förslag om att ändra i det kommunala utjämningssystemet.

Annons
Annons

När Aida Hadzialic vid 27 års ålder valdes till minister 2014 blev hon Sveriges yngsta statsråd någonsin. Stig-Björn Ljunggren beskriver henne som en ung och lovande allroundpolitiker, med en förmåga att entusiasmera både väljare och kollegor.

– Hon är kommunikativ, smart och ”rakt på sak”. Inte anfrätt av någon ideologisk inriktning. Hon är mer höger än vänster, men jag vill sätta det i citattecken. Varje socialdemokrat som får en tung post blir ”hönster”, brukar jag säga.

Enligt Ljunggren har hon inte några egentliga fiender i partiet.

– Att hon gör comeback var efterlängtat och förväntat. Man har längtat efter ett tydligt och karismatiskt ledarskap. Lite samma typ som Margot Wallström, som är lite annorlunda och känns äkta.

Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, säger att Hadzialic raka agerande när hon avgick till och med skulle kunna gagna henne i dag.

– Hon hanterade sitt misstag och försökte inte hävda att hon inte hade gjort fel. Om hon valde det själv eller fick gå är svårt att säga, men att ta ansvar från början kan visa på en personlig kvalitet som gör att man kan komma tillbaka.

Hennes nya roll i Region Stockholm kan bli ett test på hur hon klarar att agera i opposition, säger Hinnfors.

– Hon kan inte göra särskilt mycket rent politiskt, mer än att driva opinion. På så vis kan hon visa sig effektiv i att visa alternativa lösningar och att orientera sig i det parlamentariska landskapet.

Enligt Jonas Hinnfors hann inte Hadzialic genomföra tillräckligt mycket som minister för att man ska kunna utvärdera henne.

–Hon var på väg att börja etablera sig, och är ett oprövat kort i den bemärkelsen. Men det finns inte så mycket negativt att säga om henne.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons