Annons

Fredric Karén:En enorm kraft – salongen var laddad av smärta

Ann Petrén med skådespelarna på scenen under läsningen av de anonyma vittnesmål om sexuella övergrepp och trakasserier på Södra teaterns scen på söndagen. 
Ann Petrén med skådespelarna på scenen under läsningen av de anonyma vittnesmål om sexuella övergrepp och trakasserier på Södra teaterns scen på söndagen.  Foto: Jonas Ekströmer/TT
Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Med enklast möjliga scenografi, några spotlights, sex mikrofoner och en fond som översätter texten till engelska står de där, skådespelarna bakom uppropet #tystnadtagning. Avskalat, rakt och brutalt.

Den här kvällen behövs inga yviga rörelser, inget smink, inga kostymer. Styrkan i berättelserna är fullt tillräckliga för att fånga publiken på Södra teatern i Stockholm.

De är dessutom helt sanna.

Vanligtvis när vi sitter i teatermörkret är illusionen den viktigaste delen av överenskommelsen mellan skådespelarna och publiken. I kväll är det någonting annat. Ikväll är orden som uttalas från scenen verkliga.

Hundratusentals SvD-läsare har redan tagit del av dem i tidningen och på SvD.se. Men att få dem upplästa på det här sättet, av kvinnor som själva bidragit med vittnesmål, utan yviga känslor, utan indignation, gör kraften i dem mångdubbelt starkare.

En efter en går de fram och lämnar det ena vittnesmålet efter det andra. Skådespelerskor som vi sett på våra största teaterscener, på bio eller i stora dramaproduktioner på tv. Historier om tystnadskulturer, chefer som väljer att se mellan fingrarna, diskriminering, trakasserier, grova sexuella övergrepp, fysisk misshandel. Med kirurgisk exakthet, skärpa och precision får vi höra om hur sjuka maktstrukturer och destruktiva beteenden slagit djupa rötter i den svenska teater- och filmvärlden.

En timme och 45 minuter senare är salongen laddad av smärta. En tagen publik, inklusive drottning Silvia, kronprinsessan Victoria och kulturminister Alice Bah Kuhnke har andäktigt lyssnat och tagit in den nakna råheten i vittnesmålen.

På tio scener runt om landet skedde samma sak denna kväll. Kvinnliga skådespelare som reser sig upp inför den samlade publiken i salongen, inför hela landet, med en samlad röst: Vi har fått nog!

Och alla som var där kände samma sak: kraften i deras kollektiva vittnesbörd gör det fullkomligt klart, allt annat än en stor omfattande förändring av samhällsstrukturerna är omöjlig.

Nu vet vi – hädanefter måste det handla om vad vi gör åt det.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons