Annons

Torbjörn Isacson:Mer än Ringhals står på spel

Mer än Ringhals står på spel, skriver Torbjörn Isacson.
Mer än Ringhals står på spel, skriver Torbjörn Isacson. Foto: Adam Ihse/TT

Nästa vecka blir avgörande för Ringhals. Men debatten, liksom förra helgens folkomröstning om Öresundskraft, handlar även om synen på monopol och oligopol.

Under strecket
Publicerad

Kampen kring energi, el och elnät blir allt mer inflammerad. På ena sidan står oligopol och monopol, på andra sidan företag och privatkunder som är utlämnade åt energijättarna.

De senaste dagarna har en rad borgerliga partier i praktiken ställt sig på monopolets sida i en fråga, och på konsumenternas sida i en annan.

SD vill bromsa avvecklingen av Ringhals 1 och 2 genom att riksdagen ger statliga Vattenfall nya direktiv. Förslaget har backats av M, KD och L.

På onsdagseftermiddagen debatterades frågan och på onsdag i nästa vecka ska beslut fattas. Positionerna är låsta, och utfallet osäkert.

”Om du vill återstarta en stängd reaktor men inte är beredd att betala det som krävs för att den ska klara våra moderna säkerhetskrav då blir det inget annat än symbolpolitik”, har energiminister Anders Ygeman (S), sagt till TT.

Svaret från Moderaternas energipolitiska talesperson Lars Hjälmered är att S inte vill ta reson och att MP tvingar fram beslut om att avveckla kärnkraft.

”Vi går in med en stor portion pragmatism i det här. Vi förstår också att det krävs en del analys”, sa Hjälmered till TT.

Annons
Annons

Den mångåriga striden kring kärnkraften rymmer en lång rad dimensioner, från miljö och säkerhet till frågan om hur efterfrågan på energi ska lösas.

Just oligopol brukar innebära att beslut som kan ses som företagsekonomiskt korrekta kan vara motsatsen för konsumenterna och samhället i stort.

Den svenska elproduktionen domineras sedan länge av tre giganter, svenska Vattenfall, finländska Fortum och den tyska Eon-avknoppningen Uniper, som numera kontrolleras av Fortum.

Under senare år har koncentrationen snarast ökat, trots att många andra företag vill slå sig in med förnybara energikällor.

Upplägget är ett klassiskt oligopol. Just oligopol brukar innebära att beslut som kan ses som företagsekonomiskt korrekta kan vara motsatsen för konsumenterna och samhället i stort. Den aktuella debatten kring Ringhals är inget undantag.

Statliga Vattenfall drivs, vilket man inte kan tro med tanke på de ständiga ekonomiska bakslagen, av att göra så stor vinst som möjligt. Det är också skälet till att bolaget nu vill skrota Ringhals 1 och 2. Enligt Vattenfall lönar det sig inte att göra nödvändiga investeringar i kärnkraftverket.

Det har förvisso ifrågasatts flera gånger, där utomstående kalkyler kommit fram till att det visst kan löna sig.

Men för Vattenfall kan en minskad elproduktion, vilket blir fallet när reaktorerna i Ringhals stängs, ge en positiv effekt på både pris och lönsamhet. För kunderna är effekten naturligtvis den motsatta.

Och medan debatten på riksnivå nu rör elproduktionen har Helsingborg i helgen haft en folkomröstning om det lokala monopolet på elnät, Öresundskraft. De borgerliga parter som på riksnivå vill bromsa avvecklingen av Ringhals vill i Helsingborg, med ett villkorat stöd från SD, sälja ut elnätet. Planerna var att sälja Öresundskraft till pensionsjätten AMF för 12,2 miljarder kronor.

Annons
Annons

Det kan givetvis ses som kortsiktigt lockande att sälja av tillgångar för att betala löpande kostnader. Men andra kommuner, senast Danderyd, har bittert fått erfara att det på sikt kan vara en riktigt dålig idé.

Det borde vara en väckarklocka för fler än några lokalpolitiker som nu tvingas backa.

Samma sak gäller de kommuner och skogsbolag som tidigare sålt ut sina tillgångar till de blivande jättarna Eon och Fortum. För både skattebetalare och aktieägare på säljsidan har det i förlängningen inneburit högre energikostnader när monopol och oligopol vinstmaximerat.

Hur reagerade då helsingborgarna?

Även om bara drygt hälften av de röstberättigade utnyttjade möjligheten att yttra sin åsikt blev resultatet fullständigt förkrossande. Hela 96,4 procent sa nej till en försäljning.

Det borde vara en väckarklocka för fler än några lokalpolitiker som nu tvingas backa.

Hur omröstningen i riksdagen slutar återstår att se. Det krävs inte många feltryckningar, eller ledamöter som inte är på plats, för att SD:s förslag ska vinna.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons