Tiotusentals människor korsar dagligen gränsen mellan Kongo-Kinshasa och Rwanda. Sjukvårdsarbetarna arbetar febrilt för att mäta allas kroppstemperatur.
Tiotusentals människor korsar dagligen gränsen mellan Kongo-Kinshasa och Rwanda. Sjukvårdsarbetarna arbetar febrilt för att mäta allas kroppstemperatur. Foto: Nichole Sobecki

”En flygbiljett – sedan kan ebola vara i Sverige”

Ebola är bara en flygbiljett från Sverige, varnar sjukvårdare vid gränsen till Kongo-Kinshasa där sjukdomen fortfarande inte är under kontroll. SvD rapporterar från Goma-gränsen där ebola lurar i folkmyllret.

Publicerad

GOMA Vid gränsen mellan Rwanda och Kongo-Kinshasa ekar varningar från jättelika högtalare, medan skrämmande bilder flimrar förbi på en gigantisk bildskärm. Det är människor som kräks blod och försöker stoppa blodstrimmande diarréer eller pinas av ihållande hosta, kliande utslag, magsmärtor och feberfrossa. Det rinner blod ur ögon, öron och näsor.

I myllret skymtar vitklädda sjuksköterskor med munskydd, plasthandskar och termometrar i händerna, som laddade pistoler. Med snabba rörelser försöker de peka termometrarna mot tusentals öron, men missar många i kaoset. Vakter försöker ordna människor i rader och få alla att tvätta händerna i klorinerat vatten. Det lyckas delvis.

Här pågår verkligen ett sorts krig – mot en osynlig fiende.

– Jag är livrädd för att smittas av ebola. Sjukdomen dödar nästan alla som blir svårt sjuka. Viruset kan finnas mitt ibland oss utan att vi vet, säger 23-årige sjuksköterskan Jean Bosco, som står redo med två termometrar i nävarna och vit sjukrock märkt på svenska med ordet ”Landstinget”.

Människor har en sak i blicken: överlevnad.

– Jag försöker hålla avstånd till folk samtidigt som jag tar tempen, och inte komma i kontakt med hud eller saliv. Häromdagen hade vi två misstänkta ebolafall. Det var otäckt.

Det var falskt alarm, som tur var. Men alla är beredda på att dödsviruset plötsligt flammar upp i folkhavet – och här hälsar ingen längre med handslag utan man stöter armbågar mot varandra. Utbrottet i Kongo-Kinshasa är långt ifrån över. Vissa menar att läget är utom kontroll då smittan florerat i ett år och inte visar tydliga tecken på att dämpas.

Annons
Efter reklamen visas:
"En flygbiljett – sedan kan ebola vara i Sverige"

Luften vibrerar därför av oro här vid världens näst mest trafikerade gräns, där över 50 000 människor passerar varje dag för att handla allt från bönor och bananer till mjölkpulver och madrasser. Så även denna heta septemberdag.

Människovågen svallar över gränsen. Rödbrunt damm yr kring genomsvettiga män som knuffar rostiga vagnar med säckar fyllda med majs och potatis. Trötta kvinnor med spädbarn på ryggarna balanserar tunga korgar med bananer på huvudena. Det är kaotiskt, smutsigt och hett.

Människor har en sak i blicken: överlevnad. Men även något annat: fruktan. Så gott som alla känner till det dödliga ebolaviruset, och många vet att det är det värsta utbrott som någonsin drabbat Kongo-Kinshasa.

Ett barn leker med ett myggnät där han ligger på en sjukhussäng i Gisagaradistriktet, Rwanda. Området har landets högsta siffra över malariarelaterade dödsfall.
Ett barn leker med ett myggnät där han ligger på en sjukhussäng i Gisagaradistriktet, Rwanda. Området har landets högsta siffra över malariarelaterade dödsfall. Foto: Nichole Sobecki

Hittills har över 3 000 människor insjuknat och drygt 2 000 dött i landet. Ett 50-tal nya fall rapporteras varje vecka.

Annons

Värst är läget nu i norra Kivuprovinsen, nära gränserna till Rwanda och Uganda. I Uganda har minst fyra människor insjuknat, och i den kaotiska miljonstaden Goma fortsätter oron efter att tre människor dött.

Häromdagen kom även oroväckande uppgifter om troliga fall i Tanzania – som anklagas för att dölja att ebola nått landet av rädsla att turismen ska drabbas. Världshälsoorganisationen (WHO) har i svidande ordalag kritiserat Tanzania för att vägra ge information om de misstänkta ebolafallen.

Mycket tyder på att ebolaviruset nu florerar i stora delar av centrala Afrika. Rwanda har hittills inga fall men är nu helt omringat av ebola. Regeringen gör allt för att dödsviruset inte ska smita över gränserna.

– Det är definitivt inte över. Det finns kluster och hotspots där vi har två–tre nya fall varje dag. Goma och gränsen till Rwanda är särskilt oroande, säger Margaret Harris vid WHO i Goma till SvD.

1/3

En tv-skärm vid gränsen visar tecknade bilder på människor som kräks blod, har rinnande diarréer och feberfrossa. Här ges information om vart man ska vända sig om man får symptom på ebola.

Foto: Nichole Sobecki
2/3
Foto: Nichole Sobecki
3/3

Sjukvårdaren Ukobazaba Paulin ropar in Dusenge Jeanette för att meddela resultatet på det malariatest han tagit på henne en kvart tidigare.

Foto: Nichole Sobecki

Risken är också att ebola börjar spridas utanför Afrika, varnar hon. Det räcker med att en smittad, symptomfri, person tar ett plan från Goma till Nairobi och vidare till Stockholm – där hon insjuknar i tunnelbanan – så är sjukdomen ett svenskt faktum. WHO har hittills följt upp misstänkta fall i Dubai och Peking.

Annons

– Ebola har börjat här i Afrika, och Europa måste begripa att det måste stoppas här om sjukdomen inte ska nå de europeiska länderna, säger Margaret Harris.

Vi är beredda på det värsta.

På andra sidan gränsen, i Rwanda, möter vi Jacques Ndanguza som är chef för insatsstyrkan mot ebola. Han skräder inte orden:

– Alla kan bli offer för denna sjukdom. Ebola är inte ett isolerat afrikanskt problem. Tro inte att ni i Europa är skyddade.

Men just nu är hans stora oro att viruset ska krypa över gränsen från Goma till Rwanda. Landet har kraftfullt mobiliserat för att blixtsnabbt kunna isolera ebolafall, vaccinerat 2 000 sjukvårdare och driver massiva informationskampanjer.

– Folk vet att när någon har feber, muskelsmärtor eller blodsprängda ögon så måste de omedelbart tas till hälsocenter där de isoleras, testas och behandlas.

– Vi är beredda på det värsta.

Men Kongo-Kinshasa är mest utsatt. Det jättelika landet har eländiga vägar och isolerade byar, dit hjälp inte når och där viruset kan härja fritt. Landet befinner sig även i ett inbördeskrig, med beväpnade grupper som attackerar byar och där hjälparbetare inte kan arbeta fritt eller nå sjuka.

Annons
”Det är en extremt svårjobbad miljö. Många litar inte på oss”, säger Margaret Harris vid WHO.
”Det är en extremt svårjobbad miljö. Många litar inte på oss”, säger Margaret Harris vid WHO. Foto: Nichole Sobecki

Många hjälparbetare skräms även bort av attacker mot hälsocenter. Vissa anklagar hjälparbetarna för att ha spridit ebola till Afrika. Andra kritiserar hjälpen för att komma först nu – när den vita världen hotas av ebola – men inte tidigare när Afrika led av diarrésjukdomar och hiv-aids.

– Det är en extremt svårjobbad miljö. Många litar inte på oss. Dessutom stannar många sjuka hellre hemma. De är rädda att klassas som ebolasjuka, isoleras och förlora sina jobb och inkomster, säger Margaret Harris vid WHO.

– Allt detta kan göra att sjukdomen sprids som en löpeld.

Till råga på detta har gräl brutit ut mellan WHO och organisationen Läkare utan Gränser om hur ebola ska bekämpas – en schism som försvårar kampen mot dödsviruset. Bråket gäller världens första ebolavaccin, som främst ges till sjukvårdsarbetare. Läkare utan Gränsen anklagar WHO för att ”ransonera vaccinet” och hindra vaccinering av stora grupper. Hittills har 225 000 människor vaccinerats, men Läkare utan Gränser kräver att 600 000 människor borde fått vaccinet.

Annons

Vi kan omedelbart isolera fall som kommer in akut.

Skälet till att alla inte vaccineras är dock att dagens ebolavaccin fortfarande håller på att utforskas och ännu inte är licensierat. Man vet med andra ord inget säkert om biverkningar på sikt. Därför har regeringen i Kongo-Kinshasa beslutat att vaccinet bara får ges till riskgrupper som sjukvårdsarbetare. Möjligen blir vaccinet licensierat 2020.

Rwanda har dock sin strategi klar: prevention så långt det går, och om det kommer ebolafall in i landet står ett helt sjukhus klart i gränsstaden Gisenyi tillsammans med en armé av sjukvårdsarbetare. Sjukhuset har 21 bäddar och är minutiöst organiserat och förberett för den skrämmande smittan.

1/2

Sjuksköterskan Pelagie Uwamariya sätter dropp på en gravid kvinna i behov av extra vätska. Uwamariya ingår också i det akuta sjukvårdsteam som är redo att rycka in omgående vid ett ebolafall.

Foto: Nichole Sobecki
2/2

Sjukhusanställda Donation Dusabimana agerar ebolapatient under en simuleringsövning i Gisenyidistriktets sjukhuslaboratorium.

Foto: Nichole Sobecki

Här finns isolerade gångar för sjuka och vårdare – och högar med knallgula eboladräkter, förkläden och ansiktsmasker. I ett låst rum står drivor med kartonger fulla av mediciner. Överallt i sjukhuset finns kranar med klorerat vatten för att tvätta händerna, och särskilda stängsel håller obehöriga på avstånd.

– Vi är redo. Vi kan omedelbart isolera fall som kommer in akut. Vi har tränat ett år nu på hur man gör, säger Jean Baraka som är chef för sjukhuset.

Men den stora utmaningen är hur man kartlägger alla som träffat den sjuke, tillägger han. Det kan handla om hundratals människor som hunnit smittas av ebola på vägen, och som man måste spåra upp innan de insjuknar. Ett gigantiskt pussel.

– En sådan explosion av sjukdomen blir svår att klara. Men vi har gjort i ordning en kyrkogård. En fin kyrkogård som ligger en bit bort, men dit nästan ingen kommer att få tillträde.

Ebola florerar fortfarande i Centralafrika. Rwanda är nu omringat av ebola-drabbade länder.
Ebola florerar fortfarande i Centralafrika. Rwanda är nu omringat av ebola-drabbade länder. Foto: Källa : BBC

Ett barn leker med ett myggnät där han ligger på en sjukhussäng i Gisagaradistriktet, Rwanda. Området har landets högsta siffra över malariarelaterade dödsfall.

Foto: Nichole Sobecki Bild 1 av 8

En tv-skärm vid gränsen visar tecknade bilder på människor som kräks blod, har rinnande diarréer och feberfrossa. Här ges information om vart man ska vända sig om man får symptom på ebola.

Foto: Nichole Sobecki Bild 2 av 8
Foto: Nichole Sobecki Bild 3 av 8

Sjukvårdaren Ukobazaba Paulin ropar in Dusenge Jeanette för att meddela resultatet på det malariatest han tagit på henne en kvart tidigare.

Foto: Nichole Sobecki Bild 4 av 8

”Det är en extremt svårjobbad miljö. Många litar inte på oss”, säger Margaret Harris vid WHO.

Foto: Nichole Sobecki Bild 5 av 8

Sjuksköterskan Pelagie Uwamariya sätter dropp på en gravid kvinna i behov av extra vätska. Uwamariya ingår också i det akuta sjukvårdsteam som är redo att rycka in omgående vid ett ebolafall.

Foto: Nichole Sobecki Bild 6 av 8

Sjukhusanställda Donation Dusabimana agerar ebolapatient under en simuleringsövning i Gisenyidistriktets sjukhuslaboratorium.

Foto: Nichole Sobecki Bild 7 av 8

Ebola florerar fortfarande i Centralafrika. Rwanda är nu omringat av ebola-drabbade länder.

Foto: Källa : BBC Bild 8 av 8