Annons

Dags för vintertid – det kan vara sista gången

Ur led är tiden – såtillvida att i natt manipulerar vi människor den igen.
Ur led är tiden – såtillvida att i natt manipulerar vi människor den igen. Foto: Staffan Löwstedt/SvD/TT

Sommar eller vinter – för evigt? Nja, kanske inte riktigt. Men i natt vrids klockan tillbaka en timme och Sverige går som vanligt in i en sex månader lång, mörk, vintersömn. Men kanske för sista gången.

Under strecket
TT
Publicerad

Nästa år kan det mycket väl bli så att Sverige och andra länder inom EU bestämmer sig för att slopa antingen sommar- eller den så kallade normaltiden (vintertid). Detta efter att det uppstått en debatt kring detta "hattande" med timvisarna fram och tillbaka två gånger per år. Inte bara i Sverige, utan även inom resten av unionen.

Därför har EU tagit fram ett förslag om att varje enskilt medlemsland får välja mellan antingen sommartid eller normaltid. Tanken är då att de länder som vill ha sommartid vrider fram klockan en timme som vanligt den 31 mars 2019, medan de som vill ha evig normaltid (vintertid) vrider tillbaka klockan igen i oktober nästa år en sista gång.

Detta riskerar dock att leda till problem, om medlemsländerna väljer olika. I så fall skulle Sverige och exempelvis Danmark eller Tyskland kunna hamna i olika tidszoner, det vill säga länder som i dag är inom samma tidszon (den så kallade centraleuropeiska).

Därför har infrastrukturminister Tomas Eneroth (S), som ansvarar för tiden i landet, understrukit vikten av samordning. Frågan är inte oväsentlig, eftersom ett lapptäcke av olika tidszoner inom EU riskerar att störa handeln och andra tidsberoende företeelser.

Därför har regeringen bett Statskontoret att utreda frågan, med rapport i november, inför att Sverige ska sätta ner foten vid ministermötet den 3 december.

– Det ger oss ett underlag för att ta fram en svensk position i frågan, jag tror att många länder inte har haft ett sådant förberedande arbete, förutom Finland, sade Tomas Eneroth till TT nyligen.

Nästa fråga blir vad Sverige ska välja. Evig sommartid, eller för alltid normaltid? Utan att någon undersökning har gjorts tycks opinionen föredra det förra, det vill säga ljusare kvällar på bekostnad av dito morgnar.

– Sommartid är nog det som det finns mest folkligt gehör för, sade Jens Holm (V), ordförande i riksdagens trafikutskott, nyligen.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons