Annons

En gnista kan förorsaka nya strider

Under strecket
Publicerad

Staffan Tillander

Bild 1 av 1

Staffan Tillander

Bild 1 av 1

Mogadishu ”by the sea” är en vacker syn. En båttur längs kusten med den maritima polisen ger en bild av vita stränder, trevliga hamnkvarter, den kända Lido Beach där ungdomar samlas, fiskare som sorterar fångsten och fartyg som väntar på redden medan andra lossar sin last i hamnen. Ett turkiskt företag investerar i hamnens upprustning.

En liknande bild får man i Somalias andra hamnstäder. Det gäller Kismayo i söder som har potential, liksom Bossaso i Puntland. Och i Berbera i Somaliland utvecklas och moderniseras hamnen, även där med hjälp av internationella investeringar.

Fred och säkerhet är en förutsättning för att hamnar ska kunna utvecklas och utnyttjas för växande handel och ekonomisk utveckling. Afrikas Horn med dess långa kuststräcka och strategiska läge har möjlighet att dra ekonomisk nytta av havets resurser och regionens växande behov av pålitliga transporter.

Men Afrikas Horn har länge präglats av konflikt och svält. Somalia har varit ett av de svåraste problemen men är steg för steg på väg att åter bygga upp samhällets institutioner och skapa förutsättningar for fred. En fredlig utveckling är möjlig också i övriga regionen, där Etiopiens nya premiärminister och dennes uttalade intresse för närmare samarbete med sina grannländer skapar nya möjligheter.

Samtidigt finns det hot mot en fredlig utveckling. Terrorismens utbredning är ett sådant. Pyrande konflikter mellan regioner, klaner och grupper ett annat.

Mellan Somaliland och Puntland finns omstridd gränsdragning, där strider har blossat upp flera gånger under våren. Militär mobilisering, inklusive miliser av olika slag, har pågått under flera månader.

Situationen är spänd och en gnista kan orsaka nya strider. Det skulle vara ett allvarligt bakslag för utvecklingen på Afrikas Horn. Ledare i Somalia, Puntland och Somaliland behöver alla ta ansvar för en fredlig lösning.

Staffan Tillander
Chef för enheten för rättsstat och säkerhetsinstitutioner vid FN:s mission i Somalia (UNSOM). tillander@un.org

Staffan Tillander
Staffan Tillander
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons