Annons

En gnutta hopp inför Jemensamtal

GENÈVE. På söndag gör FN ett nytt försök att få till fredsförhandlingar om konflikten i Jemen. Förra gången fick samtalen ställas in, men nu finns en ny gnutta hopp.

Under strecket
Publicerad

Ban Ki-Moon.

Foto: Marius Becker / TT NYHETSBYRÅNBild 1 av 1

Ban Ki-Moon.

Foto: Marius Becker / TT NYHETSBYRÅNBild 1 av 1
Ban Ki-Moon.
Ban Ki-Moon. Foto: Marius Becker / TT NYHETSBYRÅN

**En gnutta hopp har väckts **inför de FN-ledda fredssamtalen på söndag mellan de stridande parterna i Jemen. FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon kommer att öppna samtalen, som hålls efter drygt två månaders krig som krävt över 2 000 liv. Det bekräftade FN på tisdagen.

Samtalen i Genève väntas pågå under två-tre dagar, enligt FN-talesmannen Ahmad Fawzi. Förväntningarna är dock inte skyhöga, då exilpresidenten Abd-Rabbu Mansour Hadi säger att enda samtalsämnet är huthirebellernas tillbakadragande från städer de intagit. Det ska ske i enlighet med en FN-resolution från april, menar Hadi.

**Hadi avser att återupprätta **regeringen som tvingades bort av de Iranstödda rebellerna i mars. Sedan dess har en koalition ledd av Saudiarabien flygbombat de rebellkontrollerade delarna av Jemen. Men huthierna säger att Hadis internationellt erkända regering inte längre har legitimitet.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons