Annons
Analys

Jenny Nordberg:Könsidentitet behöver inte vara medfödd

Skönhetstävlingen för transsexuella, Miss ­International Queen, den 8 mars 2019 i Pattaya city, Thailand.
Skönhetstävlingen för transsexuella, Miss ­International Queen, den 8 mars 2019 i Pattaya city, Thailand. Foto: Anusak Laowilas / TT

Att leva som man eller kvinna är inte längre bestämt från födseln eller av konservativ tradition. Men det är upp till föräldrar att ta svåra beslut för sina barn – utan att särskilt mycket forskning ännu existerar om det som en del anser vara medfött, och andra menar kan skapas av miljön.

Under strecket
Publicerad

Jag följer Zahra på Instagram. Hon är 20 år nu, och klär sig i böljande klänningar och postar flygande hjärtan och romantiska klipp från Bollywood-filmer. När hon var 15 skrek hon åt mig att hon var en man och alltid skulle vara det.

För bara fem år sedan var det svårt att hitta särskilt mycket forskning kring transsexualitet bland barn. Eller vad det innebär att någon ”är” ett annat kön inuti, och vad som är en övergående fas i någons liv.

Det saknas fortfarande. Det finns definitivt ingen forskning på det i Afghanistan, men inte heller något som riktigt övertygar bland akademiker och läkare i västvärlden. Är det något medfött och på ett normalt spektrum, eller något som kan eller bör ändras med tiden? Vilken behandling, om någon alls, ska ett barn få?

Tills ganska nyligen fanns inte riktigt heller i det allmänna medvetandet – att ett barn skulle identifiera sig som det andra könet mer permanent.

Nu är det ett inte helt ovanligt diskussionsämne bland amerikanska föräldrar jag känner. Och alla barn jag vet känner någon annan i samma ålder som identifierar sig som ett annat än det kön de föddes till. Inklusive inget kön alls eller något mellan könen.

Annons
Annons

Enligt de senaste beräkningarna, från 2017, finns runt 150 000 barn mellan 13 och 17 år som kallar sig transgender i USA, i tillägg till 1,4 miljoner vuxna. Det är en ytterst liten procentandel av befolkningen, men det är betydligt fler yngre än äldre, och de flesta finns i Kalifornien, Texas, New York och Florida.

Föräldrars inställning till vad det beror på – och vad som eventuellt ska göras åt det – är däremot helt väsensskild.

En amerikansk väninna har fött tre döttrar. Nu har hon två döttrar och en son. Sonen är 16 år och har bestämt sig för att leva sitt liv som man. Han genomgår hormonbehandling, och inför sin examen från highschool önskar han sig ekonomiskt bidrag till att en operation för att ta bort brösten. Hans föräldrar, som jag känt länge, stöttar honom helhjärtat.

En annan vän, som jag lärde känna mer nyligen, har också en dotter i samma ålder som bestämt sig för att hon fötts till fel biologiskt kön, och vill därför byta. Hans far har gått med på att kalla honom för ett manligt namn, men har tills vidare sagt nej till hormonbehandling.

En tredje bekant hade en 15-årig dotter som nu levt som ung man under några år och övervägt könskorrigering, eller, som det numera också kallas, könsbekräftande behandling. Han hotade nyligen med att ta sitt liv och får nu behandling för depression. Det är oklart om vridningen mot en ny könsidentitet är problemet eller orsaken.

Det blir ofta upp till föräldrar att navigera själva i ett sjukvårdssystem som fortfarande är på experimentstadiet när det gäller transsexualitet i USA, med hjälp av enskilda läkare som driver utvecklingen framåt.

Annons
Annons

När jag första gången år 2013 pratade med doktor Bob Garofalo hade han precis öppnat sin mottagning i Chicago för att utreda barn för det som kallas könsdysfori. Det var ganska nytt då, och i dag finns ett 40-tal liknande mottagningar runtom i USA. Han tar emot barn redan från tre- och fyraårsåldern som säger att de fötts i fel kön.

Den medicinska rekommendationen i USA är att inte ge hormoner till barn som är under 16 år i syfte att byta kön, men Garofalo tycker att det är för sent, och kan skriva ut det från 14 års ålder eller tidigare. Biologiska pojkar som vill bli flickor kommer att utveckla bröst och höfter, samtidigt som skäggväxt och testosteron trycks tillbaka. Biologiska flickor får hormoner som går åt andra hållet.

Garofalo är noga med att säga både till sina patienter och deras föräldrar att han inte vet vilka långsiktiga effekter hormonbehandlingarna kommer att ha. Ingen vet det ännu, eftersom behandlingar av den här typen bara har pågått i ett drygt decennium. En pågående långtidsstudie från University of Washington av yngre barn som identifierar sig som det motsatta könet men ännu inte genomgått ett medicinskt könsbyte kunde inte visa på att de mådde sämre eller hade mer mentala problem än andra barn.

En av få studier (för övrigt en svensk studie) om huruvida den som genomgår ett könsbyte ångrar sig senare i livet, visar att bara runt 2 procent ångrar sig.

En av många komplikationer för en ung människa som vill bli av med sitt biologiska kön är att ”fel” biologiskt kön utvecklas, i och med puberteten, under åren av psykologisk utredning.

Annons
Annons

Medan den medicinska och psykologiska debatten pågår bland läkare och forskare om vad som egentligen är bäst för barn och vilka livsavgörande beslut det är rimligt att barn ska kunna fatta, så pågår också en politisk strid om dessa barn.

Hbtq-aktivister vill främja även barns och tonåringars möjligheter att få välja själva, och se till att deras rättigheter skyddas från diskriminering.

Alla försök att fördröja och ifrågasätta de som vill genomgå könsbyte blir därför lätt föremål för anklagelser om att barns rättigheter inte respekteras.

I länder där varken barns eller kvinnors rättigheter existerar i särskilt stor utsträckning är det också upp till föräldrarna. Men valmöjligheterna är färre.

Zahra kläddes till och behandlades som pojke av sina föräldrar från tidig ålder, för att de så gärna ville ha en pojke. Det gjorde att hon kände sig som en man och utvecklade en manlig identitet.

Nu är hon kvinna; hennes föräldrar tillät inget annat. Till viss del känner hon sig fortfarande som en man inuti; vad nu det innebär. Hon är själv osäker.

Det visar om inte annat att en könsidentitet, i tillägg till att kanske vara medfödd, också kan skapas.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons