Foto: Tomas Oneborg

Så blir Sverige 2025 – om S har hela makten

Hur skulle samhället förändras om Socialdemokraterna fick egen majoritet? Kungafamiljen sitter kvar och tiggarna försvinner – kanske. Välkommen på en fiktiv resa genom ett Sverige där S har hela makten.

Uppdaterad
Publicerad

Kärnvapenstopp nej tack!

Statsministern ställer sig alldeles för nära, och skriker så att saliven stänker över den olyckliga statssekreteraren.

– Och vad fan tycker du att jag ska säga när USA:s president ringer och säger att vi kan glömma all hjälp från Nato?

Statssekreteraren skruvar besvärat på sig – men börjar bli ganska van vid att bli utskälld.

– Det har ju varit känt länge att vi har övervägt att skriva på för ett globalt kärnvapenförbud. Ivanka Trump känner ju till det, och sedan hon blev president har våra konflikter med USA faktiskt minskat, säger hon.

Det här är ju Margot Wallströms baby – och jag är inte Margot Wallström! säger statsministern sammanbitet.

Det lugnar inte statsministern. Inte alls. Han skriker att partiet är statsbärande och inte ett ”miljöpartistiskt demonstrationståg”.

– Det här betyder att vi distanserar oss från västmakterna. Det här är att spola ned decennier av svensk säkerhetspolitik i toaletten!

Statssekreteraren påpekar att S-riksdagsgruppen nu är snudd på enig om att Sverige ska skriva på.

– Men det här är ju Margot Wallströms baby – och jag är inte Margot Wallström! säger statsministern sammanbitet, och tillägger:

Foto: Johan Nilsson/Staffan Löwstedt

– Vi vill inte det här.

Statssekreteraren kallas för Google eftersom hennes hjärna, på gott och ont, fungerar som en dator. Så hon börjar citera högt ur minnet vad S-kongressen beslutade 2017:

Annons

– Som ett led i arbetet med att förbjuda kärnvapen globalt måste alla åtgärder övervägas... Vårt mål är en kärnvapenfri värld.

Statsministern flyttar sig ytterligare några centimeter närmare Google:

– Vårt mål! Och vem har sagt till dig att vi har gått i mål?

Anders Ygeman kommenterar: Därför radikaliserades vi

”Ge mig egen majoritet så ska ni få se på grejer. Då kommer det att hända saker”, säger statsminister Stefan Löfven i en intervju i Arbetet.

Men skulle det hända så mycket egentligen? Inget parti har påverkat det svenska samhället lika mycket, och under lika lång tid, som Socialdemokraterna. Inget parti borde befinna sig så nära sitt drömsamhälle som Socialdemokraterna.

SvD har bett Anders Ygeman, Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen, att läsa och kommentera det här fiktiva reportaget från Sverige 2025 – när S har egen majoritet.

Ygeman påpekar att Socialdemokraterna har fått mer än 50 procent två gånger – 1940 då det var krig och samlingsregering, och i Tage Erlanders sista val 1968.

Annons

Undantaget är väl erkännandet av Palestina den här mandatperioden.

Efter det valet tog Olof Palme över, och Socialdemokraterna stod inför en en period av radikalisering. Skulle något liknande hända om S fick egen majoritet i framtiden?

– Skälet att vi radikaliserades efter 1968 var nog inte att vi fick egen majoritet i riksdagen, utan att det hade hänt någonting med tidsandan, säger Anders Ygeman.

– Att hela den politiska spelplanen var förskjuten. Man glömmer det ofta i dag, men också borgerliga partier hade egna förslag om löntagarfonder.

Vad gäller den konkreta frågan om kärnvapenförbudet så bedömer Ygeman att utrikespolitiken inte är ett område där partiet skulle driva sin egen politik linje extra långt, om man hade majoritet.

– Det är tvärtom ett område där vi alltid försöker hitta en bred förankring av politiken. Undantaget är väl erkännandet av Palestina den här mandatperioden.

Foto: IBL/Staffan Löwstedt
Annons

Jämlikheten

De har träffats i klubblokalen för att göra skyltar och plakat och planera en första maj-demonstration på sociala medier. Rania bläddrar lite på telefonen, i partiets digitala folder med information inför arbetarrörelsens dag.

2025 års första maj-paroll – partiet beslutar om en ny varje år – är den här: ”En bra utveckling för alla.”

När Rania läser upp det börjar hon och SSU-bästisen Josefina skratta så de nästan inte kan andas. ”En bra utveckling för alla”.

– Vi har ju hela makten! Vi kan genomför allt vi vill. Jag tänker inte göra plakat där det står något om ”bra utveckling”, säger Josefina när de har lugnat ner sig.

– Det finns ju folk i förorterna som svälter, som blir skjutna, medan de med pengar reser till Thailand två gånger om året. Ska vi inte demonstrera mot det?

– Det står ju i vårt partiprogram: ”Klassklyftorna beskär människors frihet.”

Rania invänder att den nya regeringen ju i alla fall har börjat jobba med att jämna ut klyftorna. Precis som kongressen beslutade har man tillsatt en jämlikhetskommission som leds av den gamle statsministern Göran Persson.

Annons

– Som är jämlik på en herrgård i Sörmland, sa Josefina sarkastiskt.

Rania påminner om att de i år ska gå i samma demonstrationståg som partiledaren och att ombudsmannen har sagt att de inte får ha plakat som är för ”vilda” – det kan hamna på nyheterna och skada partiet.

– Ok, då ska vi väl inte ha med den här, säger Josefina och börjar skriva med stora bokstäver på en banderoll:

”VI HAR MAKTEN MEN GÖR ABSOLUT INGENTING”.

Sen börjar de skratta igen.

Ekonomisk jämlikhet är nog ett politiskt område där vi skulle kunna vara mer radikala om vi själva hade makten.

Ygeman: S skulle kunna vara mer radikala

– Ekonomisk jämlikhet är nog ett politiskt område där vi skulle kunna vara mer radikala om vi själva hade makten. Ända sedan 1990-talskrisen har klyftorna ökat i Sverige. Nu visar i alla fall regeringens prognoser på att det kommer att vända, kommenterar Anders Ygeman, Socialdemokraternas gruppledare

– Den här mandatperioden har vi gett mer pengar till vården, mer till pensionärerna – genom sänkningen av pensionärsskatten – och mer till barnfamiljerna, med det höjda barnbidraget.

Annons

Stefan Löfven har talat om att beskatta de rika hårdare, men man hittar inga radikala förslag i era program och dokument, som skulle minska klyftorna.

– Det kan ju inte uteslutas att vi innan valrörelsen är över kommer att presentera nya förslag med den effekten, svarar Ygeman.

Foto: Luca Bruno/Staffan Löwstedt

Vänster i välfärden?

Viktor hade lockats att söka till ”AI-gymnasiet” av skolans slogan: ”Vi har fler robotar än lärare”. Han gillar inte lärare, men älskar datorer och artificiell intelligens.

Men skolan stängde direkt när regeringen lade fram sitt förslag om ett vinsttak. Så Viktor blev utan skola några månader tills kommunen hade startat om verksamheten – men utan robotar.

Nedläggningen och de arbetslösa robotarna hamnade på nyheterna och utbildningsminister Anna Ekström sa att ”nu kan skolorna anställa riktiga lärare” – på Twitter kallades hon då för ”robotrasist”.

Annons

Annars handlade den politiska debatten numera om huruvida friskolor verkligen behövde stänga, eller om det bara var de allra girigaste ägarna som tappade intresset för verksamheten?

S-regeringens proposition var en mildare version av det förslag som partiet hade tagit fram tillsammans med Vänsterpartiet inför valet 2018 – men som föll i riksdagen.

När det gäller skolorna tror jag att vi skulle begränsa möjligheten att göra vinst redan i morgon.

”Urvattnat” sa en del och pekade på kongressbeslutet från 2017: Det behövs ett regelverk som sätter stopp för vinstjakt i skola, vård och omsorg.

Andra förvånades över att S-regeringen – nu när partiet självt fick bestämma – alls lade fram ett förslag om vinstbegränsningar, eftersom det var en fråga som länge hade splittrat partiet.

Det spekulerades därför om att statsministern hade tappat greppet. Det ryktades om att någon i familjen Wallenberg skulle ha skrikit ”bolsjevikslyngel” till finansminister Ardalan Shekarabi en sen natt på Grand Hôtel.

Höll näringslivet på att tappa tålamodet? Regeringens kraftiga sänkning av bolagsskatten uppfattades av många som en sorts försoningsgåva – en kompensation för regleringen av välfärdssektorn.

Annons

Viktor själv har inte så starka åsikter om det politiska, men saknar några av de robotar som brukade undervisade honom. Han går snart ut trean med hyggliga betyg.

Ygeman: ”En underdrift”

Scenen som beskriver frågan om vinster i välfärden är närmast en ”underdrift”, säger Anders Ygeman:

– När det gäller skolorna tror jag att vi skulle begränsa möjligheten att göra vinst redan i morgon, om vi kunde.

– Det är inte säkert att det skulle ske exakt med den modell vi har föreslagit i riksdagen nu, men vi skulle definitivt göra något åt vinsterna i skolorna. Partiet är överens på den punkten: it’s not an issue.

Foto: Lars Pehrson/Staffan Löwstedt

Drottningoffret

”Nu vill de ha drottningens huvud. Och de ger fan i att jag skulle förlora mitt eget”. Statsministern har börjat prata för sig själv, och det är inget bra tecken.

Annons

”De bryr sig inte” säger han till en av de små skulpturerna som Statens konstråd har valt till tjänsterummet i Rosenbad.

Den föreställer en kvinna som sitter i en stol med en portfölj i knät, och ser besviken ut. Alla hade skrattat när han kallade den för ”Magda”. Kanske inte alla förresten, och han ångrade det där skämtet ibland.

De kräver att han ska sparka den första kvinnliga svenska statschefen sedan Ulrika Eleonora. Herregud, han vågar inte fullfölja tanken.

Han som aldrig förut hade ångrat ett skämt – han höll väl inte på att bli gammal?

Men Magdalena Andersson skulle faktiskt ha hanterat just monarkifrågan mycket bättre än han. För vad skulle hända om en manlig statsminister avsatte Sveriges nya kvinnliga statschef, älskad av folket dessutom?

Det fanns ju redan de som lastade hans regering för att kung Carl XVI Gustaf hade abdikerat. Men han hade verkligen inte skickat några signaler till hovet om att den nya S-regeringen tänkte genomföra partiprogrammet.

Vad stod det där nu igen? ”Vi har uppfattningen att statschefen ska utses i demokratisk ordning och att monarkin ska avskaffas”.

Annons

Han tänker att partikamraterna är berusade av framgången – och struntar i rojalisterna, i knytblusarna, i hovtwittrarna, i hbtq-monarkisterna och i Sverigedemokraterna.

De struntar i Hänt Extra-läsarna – det är ju vårt folk! – och i alla vanliga människor som inte alls röstade på Socialdemokraterna för att avskaffa monarkin.

De kräver att han ska sparka den första kvinnliga svenska statschefen sedan Ulrika Eleonora. Herregud, han vågar inte fullfölja tanken.

Ygeman: S låter monarkin vara ifred

Anders Ygeman är statsminister med egen majoritet. Vad gör ni med monarkin?

– Så länge monarkens makt är begränsad till att styra upp Svenska Akademien så är det väl inget problem, säger Ygeman och skrattar.

– På ett principiellt plan har ju många Socialdemokrater – jag också – starka invändningar mot monarkin, men det känns väl inte som en fråga som rör sig i vanliga människors sinnen.

Så även om ni får egen majoritet, så låter ni monarkin vara ifred?

– Ja, det är min bedömning.

Foto: Hussein Malla/Staffan Löwstedt
Annons

Invandrarna

På sina håll i flyktinglägret i Libanon uppfattades det svenska valresultatet 2022 som en seger. Abu har en släkting med butik i lägret, av honom hade han fått lammkött och auberginer. De grillade kvällen efter valet, och drack libanesiskt rödvin.

– Jag har många släktingar och vänner i Sverige, sa Abu och log där han stod vid elden.

Varumärket är lite grumligt, men här associeras svenska socialdemokrater fortfarande med Olof Palme, Yassir Arafat och en allmän välvilja mot tredje världen.

Och uppfattningen att svenska Socialdemokrater står för en helt annorlunda flyktingpolitik dröjde sig kvar i den här delen av världen.

Det är lite ironiskt, för i Sverige betraktades just den tuffa Socialdemokratiska flyktingpolitiken som en viktig förklaring till partiets stora framgång i valet.

Det är en väl narcissistisk svensk självbild att folk i flyktingläger skulle sitta och fira valresultat i Sverige.

”Vi ska aldrig tillbaka till 2015” hade varit ett genomgående tema i den socialdemokratiska valkampanjen. Den stora flyktingvågen 2015 var nästan tio år senare fortfarande en smärtpunkt i svensk politik.

Annons

På 1990-talet skapade den ekonomiska krisen en lång politisk konsensus kring en stram finanspolitik. Nu fungerar flyktingkrisen som det korrektiv som driver partierna att föra en stram migrationspolitik – och i valrörelsen 2022 var det socialdemokraterna som lyckades bäst.

Frågan hade lyfts från Sverige till EU-nivån, precis som Socialdemokraterna hade beslutat 2017: Både asyllagstiftning och mottagandet ska harmoniseras ytterligare.

Senare på kvällen, när Abu och hans familj dricker kaffe, får han plötsligt tag på sin en av sina kusiner i Västerås. De tittar på varandra på mobilskärmarna och ler. Abu går ett varv med telefonen för att visa upp sina barn.

– Vi vann valet, säger han sedan. Om Gud vill kan vi komma till Sverige.

Då stelnar kusinens leende hastigt.

– Gud vill det inte, säger han sedan långsamt. Socialdemokraterna har lovat att inget ska bli som förut. Ni kommer inte att få asyl i Sverige.

Ygeman kommenterar: ”En narcissistisk självbild”

– Det är en väl narcissistisk svensk självbild att folk i flyktingläger skulle sitta och fira valresultat i Sverige, säger Anders Ygeman.

Annons

Han menar att Sverige fortfarande kan beskrivas som ett flyktingpolitiskt föredöme. Trots att den S-ledda regeringen – 2015 när han själv var inrikesminister – stramade åt politiken, och målmedvetet skickade ut signaler om det över världen.

– Det gjorde vi, och inte utan framgång, säger Anders Ygeman.

Foto: Fredrik Sandberg/Staffan Löwstedt

Den gyllene buren

Google kommer för sent till Rosenbad, halvspringande, och minns att hon en gång för många år sedan – när hon hade lika bråttom – nästan klev på en tiggare som brukade sitta på Drottninggatan. En romsk kvinna från Rumänien med bilder på sina barn. Google hade stannat och pratat lite, det gjorde man på den tiden.

Man såg ju aldrig några tiggare längre tänkte hon, och undrade för ett ögonblick vad som hade hänt med den den romska kvinnan efter S-regeringens lagskärpningar. Men viftade snabbt bort känslan.

Annons

”Tiggeri är ju aldrig en väg ur fattigdom.” Det stod ju redan i riktlinjerna från kongressen 2017, och hur fortsatte det? ”Tillsammans måste vi motverka tiggeriet och dess orsaker.” Det hade ju partiet verkställt.

Med den egna majoriteten står jag ju naken inför partiet. Jag kan göra allt – men i samma ögonblick som jag gör det är vi förlorade.

Hon har inte en aning om varför statsministern har kallat in henne en söndag. Dörren är öppen, men det är släckt i hans tjänsterum. Hon går in och ser att han ligger i soffan med Josef Franck-tyg.

Han tittar inte upp innan han börjar tala, med en röst som är mörk och dämpad, som om regeringschefen led av en klinisk depression.

– Den här majoriteten är en mardröm. Jag är fånge i en gyllene bur.

Google visste inte om hon skulle säga något. Hon gissade att hon inte skulle det. Han fortsatte.

– Det är det långvariga maktinnehavets paradox: Vi har kunnat göra vad vi vill, eftersom vi inte har gjort allt vi vill.

– Vi blev statsbärande genom att vara pragmatiska. Genom att kompromissa. Och vi har alltid kunnat peka på att det parlamentariska läget har hindrat oss att gå för snabbt fram.

I Googles huvud dök ordboksdefinitionen av Konservatism upp – ”benägenhet till fasthållande vid det bestående; samhällsbevarande åskådning” – men hon var klok nog att inte öppna munnen.

Han tittade upp.

– Men med den egna majoriteten står jag ju naken inför partiet. Jag kan göra allt – men i samma ögonblick som jag gör det är vi förlorade.

Foto: Johan Nilsson/Staffan LöwstedtBild 1 av 6
Foto: IBL/Staffan LöwstedtBild 2 av 6
Foto: Luca Bruno/Staffan LöwstedtBild 3 av 6
Foto: Lars Pehrson/Staffan LöwstedtBild 4 av 6
Foto: Hussein Malla/Staffan LöwstedtBild 5 av 6
Foto: Fredrik Sandberg/Staffan LöwstedtBild 6 av 6