Annons

”En litterär fruktpress” – kan få Augustpriset

Ett ”författarskap som börjar närma sig Mare Kandres eller P O Enquists” får full pott av kritikerna och tar en av topplaceringarna på SvD:s lista över Sveriges bästa bästsäljare.

Under strecket
Publicerad

Nominerad till Augustpriset 2018.

Foto: Hossein Salmanzadeh/TT Bild 1 av 2

Leif GW Persson.

Foto: Anders Wiklund/TT Bild 2 av 2

1 / 21

Nominerad till Augustpriset 2018.
Nominerad till Augustpriset 2018. Foto: Hossein Salmanzadeh/TT

20. Följer upp populära ”Gustavs grabb”

”Professor Wille Vingmutter, mästerdetektiv : berättelsen om mitt yrkesliv” av Leif GW Persson (16)

Albert Bonniers förlag

Biografi

 Leif GW Persson.
Leif GW Persson. Foto: Anders Wiklund/TT

Så gick det till när en pojke med mästerdetektiv-drömmar blev professor i kriminologi. Fortsättningen på memoarboken ”Gustavs grabb”.

”En trevlig bok” som är ”som bäst när han lyfter blicken och delar med sig av sina samhällsspaningar”, skriver SvD:s Josefin Holmström som är till största del positiv.

”När han berättar om det han sett och varit med om gör han det emellanåt mycket bra. Bättre än de allra flesta, som han själv skulle ha sagt”, skriver Anna Andersson i Expressen, men tycker också att ”han förlorar sig i detaljer på bekostnad av helheten, strukturen”.

DN:s kritiker är till största del positiv, medan Aftonbladets Carsten Palmær är negativ: ”Av någon anledning har han valt att skriva sina memoarer en gång till, fast sämre”.

Annons
Annons

Jan Guillou.

Foto: Piratförlaget och TT Bild 1 av 1

2 / 21

19. Politiskt laddat 1970-tal

Jan Guillou.
Jan Guillou. Foto: Piratförlaget och TT

”De som dödar drömmar sover aldrig” av Jan Guillou (15)

Piratförlaget

Prosa

”I detta politiskt laddade 1970-tal har Jan Guillou full kontroll. Han knallar omkring i det som i den egna trädgården, plockar ett äpple här, ett päron där, skriver Ulrika Kärnborg i Expressen.

Ulrika Knutson har vissa invändningar men är till största del positiv och skriver i Aftonbladet att ”i hans nya roman avtecknar sig den hårda kärnan i författarskapet tydligare än någonsin.”

DN:s kritiker är delad, medan SvD:s Kaj Schueler till största del är negativ: ”Det blir redovisande tillrättalagt snarare än gestaltande. ”

Annons
Annons

Stina Wollter.

Foto: Maria Östlin Bild 1 av 1

3 / 21

18. ”Material nog till en hel svensk Neapelsvit ”

Stina Wollter.
Stina Wollter. Foto: Maria Östlin

”Kring denna kropp” av Stina Wollter (13)

Bokförlaget forum

Biografier

Journalisten och kroppsaktivisten Stina Wollters personliga berättelse om kropp, sårbarhet och avkläddhet, och om att det inte finns något annat val än att vara sig själv.

”Boken är både rolig, och lite galen, som väntat peppande, men det är de mörkare styckena som ger boken fler kvaliteter än en samling Instagramtexter”, skriver Lina Kalmteg i SvD.

”Känslan är som att hålla en vän i handen, i ett rum man längtar till. Wollter behärskar tilltalets konst, hon har trygg pratarröst.”... ”Jag önskar att boken var längre, bredare. Här finns material nog till en hel svensk Neapelsvit. Och Stina Wollter är den fantastiska väninnan”, skriver Inga-Lina Lindqvist i Aftonbladet.

Också Expressens kritiker är positiv.

Annons
Annons

Sigrid Rausing.

Foto: Tom Rausing Bild 1 av 1

4 / 21

17. Om att bevittna missbruket

Sigrid Rausing.
Sigrid Rausing. Foto: Tom Rausing

”Malström” av Sigrid Rausing (12)

Albert Bonniers förlag

Översättning av Rebecca Alsberg och Sigrid Rausing

Prosa

Författaren och förläggaren Sigrid Rausing försöker förstå vad som hände när hennes bror och hans fru Eva hamnade i det drogmissbruk som slutligen ledde till Evas död.

”I ’Malström’ skriver hon med klarsynthet, stor precision och känslighet om hur alla familjemedlemmar blir "missbrukets fångar", hur banden mellan dem långsamt slits sönder, skriver Yukiko Duke i SvD.

”Förtvivlan, förhoppningarna och ångesten tecknas omsorgsfullt. Så detaljerat och levande. Det är en stor sak att som läsare få ta del av denna historia om att ’bevittna missbruk’”, skriver Maria Schottenius i DN.

Också Aftonbladet och GP ger positiva recensioner, medan Expressens Martina Montelius till största del är negativ: ”Den mänskliga erfarenheten är förstås aldrig ointressant, men jag önskar att Rausing hade tvingat sig att gräva djupare”.

Annons
Annons

Hans Rosling.

Foto: Jörgen Hildebrandt Bild 1 av 1

5 / 21

16. Berättelsen om nyfiken professor

Hans Rosling.
Hans Rosling. Foto: Jörgen Hildebrandt

”Hur jag lärde mig förstå världen” av Fanny Härgestam och Hans Rosling (11)

Natur & Kultur

Biografier

Med hjälp av fakta, nyfikenhet och engagemang blev Hans Rosling vår tids mest folkkära forskare. Detta är hans egen berättelse om hur han lärde sig förstå och förklara världen.

Boken är ”en äventyrlig historia, väl berättad, som bör läsas av alla som tror att världen snart går under”, skriver Fredrik Sjöberg i SvD.

”Det här är den första manliga självbiografi jag läst där huvudpersonen vägrar ta åt sig hela äran för alla makalösa prestationer,” skriver Ulrika Kärnborg i Expressen.

Också DN:s kritiker är till största del positiv, och Aftonbladets kritiker känner sig delad.

Annons
Annons

Magnus Västerbro.

Foto: Johanna Hanno Bild 1 av 1

6 / 21

15. ”En fasaväckande wow-känsla ”

Magnus Västerbro.
Magnus Västerbro. Foto: Johanna Hanno

”Svälten” av Magnus Västerbro (12 vecka 41)

Albert Bonniers förlag

Sakprosa

Om de svåra missväxtåren 1867–69, vilkas effekter förvärrades av politiska felbeslut och ledde till en svår hungersnöd, massdöd och emigration.

SvD:s Dick Harrisons skriver att ”Magnus Västerbros bok om de svenska svältåren på 1860-talet är en viktig och fascinerande påminnelse om att katastrofscenariot kan aktualiseras när som helst.”

Magnus Västerbros bok om de svenska svältåren på 1860-talet är en viktig och fascinerande påminnelse om att katastrofscenariot kan aktualiseras när som helst.

Sven Olov Karlsson skriver i Expressen att det viktigaste i Västerbros ”engagerade, solida och pedagogiska genomgång – detta barkbröd smakar Augustpris – är de tidlösa lärdomarna.”

Också Aftonbladets kritiker är positiv, medan DN:s är delad.

Annons
Annons

Linnea Axelsson

Foto: Sara Mac Key Bild 1 av 1

7 / 21

14. ”Porlande som fjälljokken”

Linnea Axelsson
Linnea Axelsson Foto: Sara Mac Key

”Aednan” av Linnea Axelsson (5 vecka 15)

Albert Bonniers förlag

Poesi

Diktepos som berättar om två samiska familjer, vars öden speglar samernas moderna historia från 1900-talets början till vår tid.

Therese Eriksson skriver i SvD att författaren ”skildrar de individuella ödena med ett språk lika klart, rent och porlande som fjälljokken”.

”Med ’Aednan’ har den svenska litteraturen berikats med ett mäktigt diktverk”, skriver DN:s Åsa Beckman.

Också Aftonbladet och Sveriges radio är positiva.

Expressens Victor Malm håller inte med, och skriver att ”Axelsson visar ett lågt förtroende för läsarens historiska kunskaper och förmåga att själv se samband .”

Annons
Annons

Tessa Hadley.

Foto: Mark Vessey Bild 1 av 1

8 / 21

13. ”Tänker på den varje dag”

Tessa Hadley.
Tessa Hadley. Foto: Mark Vessey

”Syskonen” av Tessa Hadley (13 v 39)

Wahlström & Widstrand

Översättning av Amanda Svensson

Prosa

Nutid och dåtid möts och förändrar allt för fyra vuxna syskon som semestrar i sin barndoms sommarstuga.

”Jag visste inte att jag längtade efter Tessa Hadley förrän jag fick ’Syskonen’ i min hand”… ”fortfarande tänker jag på den någon gång varje dag”, skriver Therese Eriksson i SvD.

”Jag blir faktiskt så förtjust i Syskonen att jag omedelbart beställer tre andra romaner av Hadley, som jag också plöjer.”.. ”Tessa Hadley förstår det barn-jag som finns kvar i varje vuxen, hon skildrar tidens gång genom att fånga nuet”, skriver Sveriges radios Anneli Dufva.

Också DN:s och Expressens kritiker är till största del positiva.

Annons
Annons

Bild ur boken i växthuset.

Foto: Börje Frelin Bild 1 av 1

9 / 21

Bild ur boken i växthuset.
Bild ur boken i växthuset. Foto: Börje Frelin

12. ”Att allt detta finns!”

”Gubbas hage” av Kerstin Ekman (5 v 31)

Albert Bonniers förlag

Sakprosa

Kerstin Ekman vandrar i såväl landskap som litteratur. I essäform skriver hon om det som lever och växer i den vilda naturen, och som hotas av utarmning .

”Att allt detta finns! Känslan som far genom kroppen, stillsam salighet och svindlande förundran”, skriver Therese Eriksson i SvD.

”Ord som hage och äng har denna torkans sommar gjort den extra angelägen nu. Biosfären själv vill att jag ska läsa den!” skriver Göran Greider i Aftonbladet.

Också DN:s, Expressens och Borås tidnings kritiker är positiva.

Annons
Annons
Foto: Atlas förlag Bild 1 av 1

10 / 21

11. Nobelpristagarens enda roman

Foto: Atlas förlag

”Kvinnors liv” av Alice Munro (10)

Atlas

Översättning Rose-Marie Nielsen

Prosa

Berättelsen om Del Jordan som växer upp på landsbygden i Ontario på 1940-talet, är en fiktiv självbiografi och Nobelpristagaren Alice Munros enda roman.

”Bokens avgörande stunder innebär var och en ett uppvaknande till livet, en tillvaro där känslor sällan, om någonsin, dyker upp en i taget utan flera och ofta helt motstridiga på en och samma gång: åtrå och äckel, samvetskval och belåtenhet, stolthet och skam”, skriver Marit Furn i SvD.

”Detta är Nobelpristagaren Munros enda roman (men egentligen en svit noveller) och andra bok. Men den är redan präglad av det mästerskap, som förmår omsätta en skarp blick i ett exakt språk”, skriver Ulf Olsson i Expressen.

Också DN och Sveriges radios kritiker är positiva.

Annons
Annons
Bild 1 av 1

11 / 21

10. Mammorna i skuggorna av dödsskjutningarna

”Mammorna” av Alexandra Pascalidou (7 vecka 36)

Bokförlaget Atlas

Sakprosa

En reportagebok om mammorna i förorten, de som får begrava sina barn efter dödsskjutningar men som står längst bort från strålkastarljuset, från politikens mittpunkt.

Merete Mazzarella skriver i SvD att det är ”fint att inget “förskönande filter" sorterat bort mammor som imponerar genom sin vitalitet utan att direkt ha förädlats av sitt lidande”.

”Den här boken fabulerar inte fram olika last-night-in-sweden-rapporter. Den talar ur en respektingivande erfarenhet och skulle kunna förändra någonting på riktigt... ”Det är de här rösterna som alla behöver höra. Från hela världen och hela Sverige”, skriver Expressens Gunilla Brodrej.

Också DN:s och Aftonbladets kritiker är positiva.

Annons
Annons

Sara Stridsberg.

Foto: Albert Bonniers förlag & Irmelie Krekin Bild 1 av 1

12 / 21

9. ”Tätaste och vackraste prosan i Sverige”

Sara Stridsberg.
Sara Stridsberg. Foto: Albert Bonniers förlag & Irmelie Krekin

”Kärlekens Antarktis” av Sara Stridsberg (8)

Albert Bonniers förlag

Prosa

Någon mördar en kvinna och sprider hennes kroppsdelar över landskapet. Kvar finns hennes barn, och ett dödsögonblick som aldrig upphör.

”Få skriver fram så utpräglade bilder, i så poetiska vindlingar, med samma skönhet och precision som Stridsberg gör”, skriver Therese Eriksson i SvD.

”Hon skriver den kanske tätaste och vackraste prosan i Sverige just nu, och hennes starka solidaritet med Kristina är djupt sympatisk. Men det finns också något förföriskt i texten som tangerar romantisering. Och samtidigt: om inte litteraturen ska lyfta och spegla också det vackra i ett trasigt liv som Kristinas, vem ska då göra det?” skriver Annina Rabe i Expressen.

Också DN:s och Sveriges radio kritiker är positiva.

Annons
Annons

Jens Liljestrand.

Foto: Albert Bonniers förlag & TT Bild 1 av 1

13 / 21

8. Första heltäckande biografin över Moberg

Jens Liljestrand.
Jens Liljestrand. Foto: Albert Bonniers förlag & TT

”Mannen i skogen. En biografi över Vilhelm Moberg” av Jens Liljestrand (7)

Albert Bonniers förlag

Biografier

Den första heltäckande biografin över kulturikonen Vilhelm Moberg, författare till några av den svenska litteraturens mest älskade verk.

”Tveklöst gör Liljestrand sitt ämne en stor tjänst genom att med alla medel få en författare som inte ens på 1930-talet framstod som helt modern att kännas relevant för år 2018, skriver Kristoffer Leandoer i SvD.

”Jens Liljestrand är först med att skriva en biografi om den kraftfulle mannen Vilhelm Moberg och hans verk. Först och kanske också sist. Han har nämligen skridit till verket med hög ambition att få med och belysa allt, att det är svårt att föreställa sig vad som finns att tillägga. Inget slarvas över, skönmålas eller förtigs”, skriver Barbro Westling i Aftonbladet.

Också DN:s och Expressens kritiker hyllar boken.

Annons
Annons

Fatima Bremmer.

Foto: Helén Karlsson Bild 1 av 1

14 / 21

7. ”Starkaste biografin på länge”

Fatima Bremmer.
Fatima Bremmer. Foto: Helén Karlsson

”Ett jävla solsken. En biografi om Ester Blenda Nordström” av Fatima Bremmer (6)

Forum

Biografi

Sveriges första undersökande reporter som bland annat tog plats som piga på en bondgård. En pionjär för sin tid som trotsade alla normer som begränsade kvinnors liv.

”Det här är den starkaste biografin jag har läst på länge, inte bara för att också jag tidigt föll för Ester Blendas livsfarliga charm, utan mera för att Bremmer hanterar ett känsligt material på bästa sätt”, skriver Fredik Sjöberg i SvD.

Fatima Bremmers huvudperson är en virvlande naturkraft, alltid på tvärs mot konventionerna”, skriver Jan Eklund i DN.

Också Expressens och Aftonbladets kritiker är till största del positiva.

Annons
Annons

Theodor Kallifatides.

Foto: Albert Bonniers Förlag & Florence Montmare Bild 1 av 1

15 / 21

6. ”Liten bok som rymmer det största”

Theodor Kallifatides.
Theodor Kallifatides. Foto: Albert Bonniers Förlag & Florence Montmare

”Slaget om Troja” av Theodor Kallifatides (5)

Albert Bonniers förlag

Prosa

Bomber faller över en grekisk by under andra världskriget. En lärarinna tar med sig skolbarnen till en skyddande grotta där hon berättar hon för dem om hur grekerna belägrade Troja.

”Friheten i romanen ’Slaget om Troja’ ligger i språket och att hans prosa är så vacker och innehållsrik att den nästan kan mäta sig med Homeros metaforrika hexameter”, skriver SvD:s Kaj Schueler

”Ett kort men gränslöst mästerverk som förtjänar många läsare”...  ”Detta är en liten bok som rymmer det största”, skriver Stefan Jonsson i DN.

Också Aftonbladets och Expressens kritiker är positiva, medan Sveriges radios är delad.

Annons
Annons

Jonas Gardell.

Foto: Norstedts & TT Bild 1 av 1

16 / 21

5. ”Jag känner villkorslös kärlek”

Jonas Gardell.
Jonas Gardell. Foto: Norstedts & TT

”Till minne av en villkorslös kärlek” av Jonas Gardell (4)

Norstedts

Prosa

En släktkrönika om en familj och deras hemligheter, men framför allt ett porträtt av Jonas Gardells mor, frikyrkodottern som går till storms mot världen.

”Du är en av vårt lands viktigaste författare, du har ett underbart sätt att berätta och du behövs. Och det jag känner för din och glasgrisens bok är faktiskt inget annat än mer eller mindre villkorslös kärlek, skriver Clara Block Hane i SvD.

”Jag måste nog läsa det igen, för när man har tårar i ögonfransarna blir texten lite dimmig, och läsarens egna tankar lägger sig i, som de gör av riktigt bra böcker”, skriver Ulrika Knutson för Sveriges radio.

Också DN:s kritiker hyllar boken, Expressens är till största del positiv, medan Aftonbladets kritiker är delad.

Annons
Annons

Maciej Zaremba.

Foto: Weyler & TT Bild 1 av 1

17 / 21

4. ”Intellektuellt i ordets bästa bemärkelse”

Maciej Zaremba.
Maciej Zaremba. Foto: Weyler & TT

”Huset med de två tornen” av Maciej Zaremba (3)

Weyler

Biografier

Journalisten Maciej Zaremba har i sitt arbetsliv granskat det svenska samhället. I denna bok är det hans egen historia som står i fokus.

”Zaremba har en särskild förmåga att ge allt han skriver om en moralisk, avgörande laddning. Det räcker med att han berättar om att köpa en biobiljett”, skriver Håkan Lindgren i SvD.

”Som han skriver, Maciej Zaremba; språkligt varierat, sofistikerat, med hänvisningar till mytologi, film och psykologi och med självdistans och sinne för dråpliga scener och detaljer. Det är intellektuellt, i ordets bästa bemärkelse, skriver Sandra Stiskalo för Sveriges radio.

Även DN, Aftonbladet och Expressen hyllar boken.

Annons
Annons
Foto: Annika af Klercker/TT & Natur & Kultur Bild 1 av 1

18 / 21

3. ”Det djupt smärtsamma skär igenom”

Foto: Annika af Klercker/TT & Natur & Kultur

”Människan är den vackraste staden” av Sami Said (ny)

Natur och kultur

Prosa

San Francisco är en självutnämnd upptäcktsresande som är strandsatt utan pengar i ett nordligt Europa där gränserna har stängts.

”Sami Saids roman präglas av infall och stickspår, av lösa trådar som ringlar sig åt alla håll… till sist är det ändå det djupt smärtsamma som skär igenom alla ordsammansättningarna”, skriver Jenny Ashenbrenner i SvD.

”Sami Said har radat upp ingredienserna vänskap, existentiell kris, världspolitik, poesi, fascism, nyfattigdom, humor, trots och desperation och hällt dem i en litterär fruktpress”... ”Resultatet är ännu ett kliv framåt i ett författarskap som börjar närma sig Mare Kandres eller P O Enquists dovt kvillrande tassemarker”, skriver Martina Montelius i Expressen.

Även DN, Aftonbladet och Sveriges radio ger positiva recensioner.

Annons
Annons

Jonas Hassen Khemiri.

Foto: Albert Bonniers förlag & TT Bild 1 av 1

19 / 21

2. ”Khemiris bästa roman”

Jonas Hassen Khemiri.
Jonas Hassen Khemiri. Foto: Albert Bonniers förlag & TT

”Pappaklausulen” av Jonas Hassen Khemiri (2)

Albert Bonniers förlag

Prosa

När en son också blir en far, vill han förändra relationen till sin egen pappa, förhandla om ”pappaklausulen”. Men går det?

”Den roman som Jonas Hassen Khemiri skrivit är ett lågmält uppror, en försynt frigörelseprocess och ett ömsint försvar för att försöka fortsätta vara en familj”, skriver Jenny Aschenbrenner i SvD.

”Smart och enkel, och med en storhet gömd i detaljerna, i människomönstren som blottas, är "Pappaklausulen" Khemiris bästa roman – och dessutom en av litteraturårets klaraste höjdpunkter”, skriver Victor Malm i Expressen.

Också DN, Aftonbladet, Sveriges radio och UNT ger positiva recensioner.

Annons
Annons

Ninni Holmqvist.

Foto: Natur och Kultur Bild 1 av 1

20 / 21

1. Uppgörelse med incest i barndomen

Ninni Holmqvist.
Ninni Holmqvist. Foto: Natur och Kultur

”Arv och miljö” av Vigdis Hjorth (1)

Natur och Kultur

Översättning av Ninni Holmqvist

Prosa

Vem blev älskad och vem blev utsatt som barn? En arvstvist mellan fyra syskon sätter igång en rörelse och ett avtäckande av hemligheter, i denna i Norge omstridd roman.

”Det är den sortens text som lämnar mig med känslan att det var precis så här den måste skrivas, med det här språket, i den här formen”, skriver Kristina Sandberg i SvD.

”Det Hjort visar så övertygande i sina djupborrande omtagningar är att offer för sexualbrott inte i första hand behöver hämnd eller förklaring (finns det någon?), utan ett samhälleligt erkännande av den själsliga skadan, personlig upprättelse, medkänsla”, skriver Pia Bergström i Aftonbladet.

Även DN:s, Expressens och Sveriges radios kritiker hyllar boken.

Annons
Annons

21 / 21

Kepler inte med på listan

”Lazarus” av Lars Kepler

Albert Bonniers förlag

Prosa

Boken sålde bäst av alla böcker men har inte recenserats av SvD, DN, Expressen eller Sveriges radio och kan därför inte komma med på listan.

Malin Krutmeijer skriver i Aftonbladet:

”På mig fungerar alltihop fint. Ställ in frekvensen på kriminalroman med lätt doft av superhjälteserie, långt från realismen, och det är bara att åka med.”

Annons
Annons
Annons
Annons