Annons

”En man bland halvnakna kvinnor – värt tillsägelse?”

Mannen agerade stilråd åt sin flickvän eller fru i provrummet bland alla halvnakna kvinnor. Borde jag ha sagt något? undrar signaturen Nina. SvD:s Sofia Larsson svarar på frågor om modern vett och etikett.

Under strecket
Publicerad

Illustration: Thomas Molén

Bild 1 av 1

Illustration: Thomas Molén

Bild 1 av 1
Illustration: Thomas Molén
Illustration: Thomas Molén

Fråga: Nyligen var jag på en utförsäljning där det enda stället att prova kläderna var i ett stort gemensamt provrum för damer. När jag kommer in ser jag, bland alla halvnakna kvinnor, en man som är där som smakråd till sin flickvän/fru.

Jag funderade en kort stund på om jag skulle säga till, och kom fram till att jag inte orkade ställa till en scen: ”Ursäkta, kan han gå ut, tack?”. Samtidigt kände jag mig inte helt bekväm. Hur som helst, jag fick min kjol, men hur borde jag ha agerat? Skulle jag sagt något?

/Nina

Utförsäljningar kan vara ett slagfält, och jag är inte förvånad att minst en person verkar ha tappat huvudet.

Sofia Larsson: Utförsäljningar kan vara ett slagfält, och jag är inte helt förvånad att minst en person verkar ha tappat huvudet lite i situationen du beskriver.

Annons
Annons

Kit Yarrow, konsumentpsykolog och professor emeritus vid Golden Gate University, har skrivit flera böcker om vad som driver människors köpbeteenden. I en intervju med amerikanska nyhetssajten Observer förklarar hon att utförsäljningar triggar en rivalitet hos oss. Åsynen av klädesplagg i oorganiserade högar signalerar till våra hjärnor att här vankas det låga priser (även om erbjudandena egentligen kanske inte är så fantastiska), och vi får en kick av att ”tävla” med andra kunder om att hitta de bästa fynden.

I en sådan huggsexa är det å ena sidan kanske enklast att acceptera att det kan ske undantag från normala normer och etikettsregler. Å andra sidan gjorde paret ett avsteg som var rätt iögonfallande.

Jag tycker att din oro över att ställa till en scen kanske var lite obefogad. Du har lika stor rätt att känna dig bekväm som någon annan. Och du har alltid rätt att ställa en vänlig fråga, så länge du är beredd på att svaret kan bli både ja och nej. Då har du framfört din önskan på ett civiliserat sätt och det är upp till den andra personen att bemöta denna på ett, förhoppningsvis, lika respektfullt sätt.

Jag tycker egentligen inte att det behöver vara så dramatiskt att män och kvinnor delar på en plats som i avklädningsnivå är likställd med en badstrand.

Kanske var kvinnan så uppe i fyndjakten att hon helt glömde det olämpliga i att ta med en man in i omklädningsrummet. Kanske hade en fråga lett till att paret ursäktade sig och att mannen skyndande ut.

Personligen tycker jag egentligen inte att det behöver vara så dramatiskt att män och kvinnor delar på en plats som i avklädningsnivå är likställd med en badstrand. Men givetvis måste man ha respekt för att alla inte delar den uppfattningen.

Ett alternativ i din situation hade kunnat vara att vända dig till personalen. Om det finns regler bör det rimligtvis vara de som jobbar på utförsäljningen som ansvarar för att bestämmelserna följs, tänker jag.

Klädutförsäljningar är som sagt ett lite speciellt sammanhang, och det finns fyra saker jag tycker att alla ska tänka på för att försöka bringa åtminstone lite ordning i kaoset:

Ha inte med dig en jätteväska. Alla behöver det svängrum de kan få i trängseln.

• Om du lägger ifrån dig något, betrakta det som förlorat. På en utförsäljning gäller det att hålla sina fynd nära och sina fiender på avstånd.

• Belägra inte spegeln, kapaciteten brukar vara rejält begränsad. Undvik att vara den där personen som står och åmar sig i alla vinklar – kliv fram, ta en titt, cirkulera.

• Ha inte med dig en jätteväska. Alla behöver det svängrum de kan få i trängseln.

• Bytesregler ska läsas igenom noga innan du handlar. Kom inte tillbaka några dagar senare och försök snacka till dig några specialregler.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons