Annons

Kirsten Åkerman: En mango som rest långt är inte det sämsta

Mango
Mango Foto: Frank May / TT

Närodlat kan slå ut dem som mest behöver sälja.

Under strecket
Publicerad

En pojke i femårsåldern sparkar en colaburk i en båge strax över ett fotbollsmål gjort av fruktkartonger. Han väntar på sin mamma, hon är inne och gör affärer i skjulet vid parkeringsplatsen. Det hon har förhandlat fram är att få dela på kostnaderna för den miljöcertifiering som krävs för att sälja produkter på den europeiska marknaden.

Vi är på landsbygden strax utanför Kampala och inget av de små jordbruk som gått samman här för att klara den saftiga kostnaden som certifieringen innebär, har någonsin besprutat sina produkter. Man har aldrig haft råd att köpa några bekämpningsmedel, ogräs och ohyra bekämpas med handkraft. Produkterna är i ekologisk toppform, men vi vill inte ha dem om de inte är märkta enligt våra system.

Att gå samman har flera fördelar. Förutom att utbildningen som krävs för certifieringen blir överkomlig i pris, så är det också bra för att få upp volymen och för att kunna marknadsföra sig tillsammans. Här finns nätverk med kvinnor som odlar frukt och grönt som har uppåt hundra små jordbruk som medlemmar.

Annons
Annons

Att dessa företagare får ta plats på vår marknad med sina produkter är inte ett miljöhot utan snarare en del av lösningen på hur den nödvändiga klimatomställningen ska ros i land.

Afrika har enorma ytor outnyttjad bördig mark och med den stora mängd arbetskraft som finns att tillgå och med rätt jordbruksmetoder kan avkastningen öka i god takt.

Kvinnors ekonomiska trygghet och ställning påverkar hur stabilt ett samhälle är, att driva företag, investera och anställa är några av de faktorer som ökar tryggheten och lyfter människor ur fattigdom och utsatthet. Att civilsamhället stärks skapar bättre förutsättningar för demokrati att växa fram.

Det är rimligt att anta att krig, korruption och fattigdom utgör det största hoten mot miljö och klimat, ändå handlar vår debatt nästan aldrig om det. Att vi ska handla globalt är sällan på tapeten trots att det är det som tagit vårt land ur fattigdom och armod, givit rum för demokratisk utveckling och stabilitet och nu hundra år senare gör det möjligt för oss att investera i bitvis kostsamma lösningar och teknik som klimatomställningen kräver.

AWAN, African Women Agribusiness Network, en hub för kvinnor och unga i jordbruket över hela kontinenten, hoppas på att vi ska vilja ha deras produkter, men det rimmar illa med det klimatsmarta närodlade förstås.

Så här får var och en göra sina överväganden av vad som är nära dem, en mango som rest långt med smak av framtidshopp eller ett päron som skänker sinnesfrid, eller båda två.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons