Annons

Medelsvenskens arkivEn misogyn rättshaverist plågar Riksarkivet

Han kan inte sluta skicka uppgifter om sitt liv till Riksarkivet. Författaren och SvD-skribenten Fabian Kastners senaste bok ”Medelsvenskens arkiv” skrevs under ett enda dygn. Jonas Thente har läst en häpnadsväckande innehållsrik text.

Under strecket
Publicerad

Fabian Kastner, född 1977, författare och kulturskribent i bland annat SvD. Bosatt i Berlin. Kastner debuterade 2006 med romanen “Oneirine”, som bestod enbart av ord och meningar från andras verk.

Bild 1 av 2
Bild 2 av 2

Fabian Kastner, född 1977, författare och kulturskribent i bland annat SvD. Bosatt i Berlin. Kastner debuterade 2006 med romanen “Oneirine”, som bestod enbart av ord och meningar från andras verk.

Bild 1 av 1
Fabian Kastner, född 1977,  författare och kulturskribent i bland annat SvD. Bosatt i Berlin. Kastner debuterade 2006 med romanen “Oneirine”, som bestod enbart av ord och meningar från andras verk.
Fabian Kastner, född 1977, författare och kulturskribent i bland annat SvD. Bosatt i Berlin. Kastner debuterade 2006 med romanen “Oneirine”, som bestod enbart av ord och meningar från andras verk.

Medelsvenskens arkiv

Författare
Fabian Kastner
Genre
Prosa
Förlag
Faethon
ISBN
9789198410754

68 s.

Om jag hade döpt en avantgardistisk, svartklädd instrumentalgrupp, eller startat ett kontroversiellt bokförlag, så hade jag absolut övervägt "Riksarkivet" som namn. Kan man tänka sig något mer suggestivt? Den perfekta balansen mellan trygg, institutionell patina och hotfull, överstatlig abstraktion.

Fabian Kastner inleder sin senaste bok ”Medelsvenskens arkiv” med meningen "Det svenska Riksarkivet, enormt och svåröverblickbart, är mycket gammalt". Och redan där har han fångat oss bibliofiler och Borges-läsare, för det var ungefär så här som biblioteksmystikern Jorge Luis Borges inledde sin kanske mest kända novell, "Biblioteket i Babel".

Men Kastner har något annat i kikaren. Och låt mig säga att jag har haft något litet emot honom alltsedan han med sin debutbok "Oneirine. Roman i tusen delar" fick mig att tappa det professionella ansiktet och lurade mig att det var en roman förvisso full av citat från andra författare. Det visade sig att den uteslutande byggde på citat från andra författare. 

Annons
Annons
Bild 1 av 1

"Medelsvenskens arkiv" är Kastners tredje bok och den är häpnadsväckande innehållsrik utan att vara illvillig. Kastner har skrivit den på Bonniers Konsthall under precis ett dygn mellan den 17 och 18 januari 2017, från klockan 23 till klockan 23. Han tänker sig här att Riksarkivet under tidigt 1980-tal, och i demokratisk folkhemsanda, har velat dokumentera en helt vanlig svensks liv. Medelsvensken. Vad den okände ämbetsman som tog initiativet inte anade, var att denne Medelsvensk tog uppdraget på alltför stort allvar.

Vi vet inte riktigt vem denne Medelsvensk är. Vi får pussla ihop honom utefter de brev, kvitton, inlagor, protokoll, vykort, dagboksanteckningar och övriga fragment av ett liv han lämnar för arkivering på Riksarkivet. Den kommenterande men skuggiga berättaren beskriver honom som "stolt, hetsig och manlig – föddes i en medelstor kommun i mellersta Sverige 1942". Samma år som Per Albin Hansson i riksdagen talade om Folkhemmet.

Med tiden havererar Medelsvenskens arkiv allt mer. Där finns kontaktannonser och avvärjande svar. Där finns försök till kontakter med diverse vänskapande organisationer, och följande korrespondens som tyder på konflikter med dessa organisationer. Där finns konflikter med arbetsgivaren (han arbetar inom lokaltrafiken), paranoia och alla tecken på en övertygad rättshaverist.

Annons
Annons

Vår medelsvensk blir alltmer ohanterlig och en plåga för Riksarkivet. Kartong efter kartong, kasse efter kasse, pärm efter pärm anländer till det hårt ansatta arkivet. Slutligen spårar det ur fullständigt. Vill man, så kan man läsa ”Medelsvenskens arkiv” som en elegi över 1900-talsmannen. De misslyckade kontakterna med det motsatta könet, och den i samma takt ökande misogynin, är en röd tråd i boken. Man anar att vår medelsvensk skulle läsa den kanadensiska samhällsdebattören Jordan Peterson med förtjusning.

Eller kanske är det den hederlige arbetarens existentiella och samhälleliga kris som porträtteras? Konflikterna med den postindustriella arbetslinjen blir allt hätskare, de verkliga eller inbillade oförrätterna allt mer akuta.

Medan jag skriver detta anländer en femkilosvolym från just Riksarkivet, som fyller 400 år i rikets tjänst. Boken heter ”Snapshot!” på frejdig 1600-talssvenska och är fascinerande att bläddra i. Här finns Karl XII:s bläckfläckade korrespondens från fältslagen såväl som flygblad från folkomröstningen om kärnkraft 1979. Här blandas omslaget till en mohelbok från Judiska församlingen 1771, med Björn Ulvaeus prov i modersmålet från 1964 (han fick litet a).

Flertalet medelsvenskar ryms också här, men ingen lika färgstark som Fabian Kastners trovärdiga fiktion.

Jonas Thente

Fabian Kastner är skribent i SvD, hans bok recenseras därför av Jonas Thente, litteraturredaktör på DN. Läs Fabian Kastners texter här.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons